Αρμεύτης: “Βασική αιτία του ιού είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων-Καθόλου παράξενο η 4η δόση”

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο ειδικός πνευμονολόγος Δρ. Χρίστος Αρμέυτης ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για την τέταρτη δόση του εμβολίου που εφαρμόζεται στο Ισραήλ.

Αρχικά ανέφερε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και όλα κρίνονται από την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση και βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι παντού κυριαρχεί η κούραση και μια αβεβαιότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον. Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από του Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι είναι η στιγμή της ατομικής ευθύνης. «Όσα μέτρα και να επιβληθούν, αν δεν τα εφαρμόσουμε δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Συμπλήρωσε ότι η αβεβαιότητα για την Όμικρον είναι επειδή δεν γνωρίζουμε σε ποιους μεταδίδεται εύκολα, αν προκαλεί σοβαρή νόσο και σε τι ποσοστό. Επεσήμανε ότι «θα επικρατήσει η Όμικρον και χωρίς μέτρα θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε».

Ο Δρ. Αρμεύτης μίλησε και για την τέταρτη δόση του εμβολίου που εφαρμόζει το Ισραήλ σε γιατρούς, νοσηλευτές και σε άτομα άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι μπορεί να ακούγεται παράξενο στον κόσμο. «Δεν είναι καθόλου παράξενο. Όσο υπάρχει αυξημένη παρουσία του ιού στην κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πιο ισχυρή κάλυψη». Διευκρίνισε ότι η τέταρτη δόση ήρθε λόγω του στελέχους Όμικρον. «Η βασική αιτία για τη μετάλλαξη του ιού είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «όλοι κάναμε λάθη», προσθέτοντας ότι «επικεντρωθήκαμε στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων και δεν αναδείξαμε την τραγικότητα της σοβαρής νόσου και της διασωλήνωσης». Τόνισε ότι κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία του εμβολίου αν ήξερε ότι δεν θα νοσήσει.
Διευκρίνισε ότι μία είναι η ουσία. «Δεν θα νιώσουμε ασφαλείς αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού».

Παράλληλα εξήγησε ότι εδώ και καιρό μεταφέρονται ασθενείς από τις μονάδες της Λευκωσίας σε άλλα νοσηλευτήρια για να δοθεί χώρους σε ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Τέλος αναφέρθηκε και στα self τεστ, τονίζοντας ότι θα δουλέψουν επειδή στηρίζονται στην ατομική ευθύνη και στην ευαισθησία του καθενός. «Αν θέλω να ξεγελάσω το τεστ, ουσιαστικά θα θέσω σε κίνδυνο τους δικούς μου ανθρώπους με πιθανότατα κάποιος να χάσει τη ζωή του».

Πηγή: sigmalive.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *