“Στην αρχή εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι”. Ταρακόνουσε ολόκληρο το νησί ο σεισμός

Για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Κύπρο και με ζώνη η οποία είναι γνωστή για τις καταγραφές σεισμικών δονήσεων έκανε λόγο ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση».

Όπως ανέφερε, ο κ.Χατζηγεωργίου, παρόμοιας κλίμακας σεισμός είχε σημειωθεί το 1995 και πάλι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετές καταστροφές στην Πάφο καθώς επίσης και δύο συνάνθρωποι μας να χάνουν τη ζωή τους.

«Αφορούσε το ίδιο είδος σεισμού, όπως και το σημερινό, απλά ήταν πιο κοντά στις ακτές εξού και είχαμε καταστροφές», εξήγησε ο κ.Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηγεωργίου η κίνηση της σεισμικής δόνησης ήταν κάθετη και οριζόντια.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας θα δείξει εάν και εφόσον σημειώθηκαν ζημιές στην ορεινή περιοχή της Πάφου.

«Στατιστικά στη συγκεκριμένη ζώνη σημειώνεται σεισμός κάθε χρόνο και σε μία τέτοια ζώνη αναμένεις τέτοιου μεγέθους σεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετασεισμών, ο κ.Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γνωρίζει καθώς από σεισμό σε σεισμό διαφέρουν τα δεδομένα. «Οι μετασεισμοί για να καταλάβετε μπορεί να κρατήσουν μέχρι και έως ένα μήνα μετά», σημείωσε.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για μεγάλης διάρκειας σεισμό 

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρονική διάρκεια της ισχυρής δόνησης, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να υπολογιστεί αναφερόμενος σε μαρτυρίες οι οποίες κάνουν λόγο για αισθητή δόνηση, μεγάλης διάρκειας.

Τέτοιες αναφορές εντοπίσαμε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δεκάδες χρήστες που έσπευσαν να σχολιάσουν το γεγονός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *