Χριστοδουλίδης: Εύχομαι ο νέος κύκλος να είναι καλύτερος και πιο ελπιδοφόρος

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών, παραλαμβάνει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Ιωάννης Κασουλίδης, σε τελετή παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Ο κ. Κασουλίδης νωρίτερα σήμερα έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που παραιτήθηκε από τη θέση του την περασμένη Κυριακή, παρέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών την 1η Μαρτίου του 2018, παραλαμβάνοντας το από τον Ιωάννη Κασουλίδη. Σήμερα οι δύο άντρες ακολουθούν ακριβώς την αντίθετη πορεία, με αφορμή την παραίτηση του κ. Χριστοδουλίδη, λόγω της κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε σε σχέση με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. 

«Δεν είναι καθόλου εύκολη μέρα για εμένα. Είμαι στεναχωρημένος. Μετά από 23 χρόνια τριβής με το ΥΠΕΞ, 19 ως διπλωμάτης και τέσσερα ως ΥΠΕΞ, αποχωρώ για λόγους που παρέθεσα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μου την Κυριακή. Δυστυχώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να ολοκληρώσω το έργο, να αποχαιρετήσω τους συνεργάτες μου, να κάνω ένα απολογισμό. Θα πω όμως ότι είμαι πολύ περήφανος για το ΥΠΕΞ, για τους ανθρώπους του», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης. Και πρόσθεσε: «Αν και λίγοι το γνωρίζουν η δουλειά σας γίνεται κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου, που ανταποκρίνονται πάντοτε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης χωρίς ωράρια και πολλές φορές μακριά από την οικογένεια τους. Είμαι πολύ περήφανος για τον κόσμο του ΥΠΕΞ εντός και εκτός Κύπρου, που χωρίς τυμπανοκρουσίες υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Κύπρου». «Φίλες και φίλοι οι συνθήκες που οδήγησαν στην παραίτηση μου δεν επέτρεψαν να γίνει από μέρους μου ένας δημόσιος απολογισμός για το τι κάναμε τέσσερα χρόνια. Από την αρχή πορευτήκαμε στη βάση ενός βασικού πλαισίου, καθορίζοντας τρεις βασικούς πυλώνες». 

«Αυτός που δρα με όραμα και τόλμη με μόνη έννοια τη χώρα του και τον πολίτη της, δεν αποκλείεται να προβεί σε παραλείψεις και λάθη. Προσωπικά, δεν είχα ποτέ αυτή την ανησυχία. Δούλεψα με μηχανές σε μέγιστη ταχύτητα και να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στήριξε και με ανέκτηκε. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Κασουλίδη για τον οποίο είμαι σίγουρος για την επιτυχία του». «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι δημόσια και θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ευχαριστώ θερμά και τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειδικότερα όσους επικοινώνησαν μαζί μου τις τελευταίες ημέρες. Είπα ότι φεύγω με λύπη. Τελικά το συναίσθημα που νιώθω είναι τις χαρμολύπης. Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος και για εμένα κλείνει ένας κύκλος 23 ετών, ανοίγει πάντα ένας άλλος. Εύχομαι αυτός όποιος κι αν είναι να είναι καλύτερος και πιο ελπιδοφόρος», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά την τελετή διαβεβαίωσης, αφού δήλωσε πως νιώθει πως επιστρέφει στη μάχη από την εφεδρεία, έδωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένεται να κινηθεί τους επόμενους 13 μήνες περίπου, που θα παραμείνει στο τιμόνι του Υπουργείου. «Όπως έχω πει δεν θα υπάρξει αλλαγή την εξωτερική μας πολιτική, μπορεί όμως κάποια μέτωπα να τους δώσουμε περισσότερη σημασία. Ίσως να χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες. Και μια από τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. 

«Να δώσουμε, επίσης, πρόσθεσε, «μεγαλύτερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Και αυτό το θέμα θα το προσπαθήσω να το κάνω θεωρώντας ότι δεν είμαστε μια μονοθεματική χώρα. Αλλά κατά τα άλλα θέλω και εγώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στη δουλειά που επιτέλεσε ο προκάτοχος μου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και επιφυλάσσομαι να πω κατά την παράδοση περισσότερα για αυτόν».

Ο κ. Κασουλίδης διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Απρίλιο του 1997. Τέθηκε για δεύτερη φορά επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας στην Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, τον Μάρτιο του 2018, ενώ τον Μάρτιο του 2018 τον διαδέχτηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *