Αλαλούμ για το Test to stay…Προσπαθούν να συνεννοηθούν και περιμένουν απαντησεις

Απαντήσεις για το μέτρο test to stay στα σχολεία, αναμένουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς κατά τη σημερινή σύσκεψη με αρμοδίους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και μέλη της επιστημονικής επιτροπής, στη σκιά του των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά την κυβερνητική ανακοίνωση και της απόφασης για λήψη μέτρων από πλευράς ΠΟΕΔ.

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, αναμένεται να ενημερώσουν εκτενώς εκπαιδευτικούς και γονείς για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου στα σχολεία, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που θα κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά.

Ως γνωστόν, το μέτρο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, ωστόσο μπήκε στον «πάγο» μετά και τις έντονες αντιδράσεις, προβλέπει όπως οι μαθητές που δηλώνονται στενές επαφές και δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αντί να τίθενται σε περιορισμό 14 ημερών, θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) για περίοδο 5 ημερών.

«Κάθε μαθητής ο οποίος προσβάλλεται από τον κορωνοϊό, δηλώνει κατά μέσο όρο επτά με οχτώ επαφές. Καθημερινώς εντοπίζονται γύρω στους 200 με 300 μαθητές με κορωνοϊό και αυτό σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες, γύρω στις 2-3.000, άλλα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση, έστω και αν δεν νοσούν» είπε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος. Επομένως τόνισε ο κ. Σιλβέστρος, το test to stay κρίνεται επιβεβλημένο.

«Αυτή ήταν μια εισήγηση που ήρθε από την επιστημονική ομάδα. Πρέπει να ηρεμίσουμε. Είναι κάτι που δεν αλλάζει την πραγματικότητα στα σχολεία» είπε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου στον ΑΝΤ1 χθες βράδυ. Και ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας ότι κάποιες φορές οι φωνές που ακούγονται έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλονται. «Δε χρειάζεται το κάθε τι να ανάγεται σε θέμα» είπε.

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, αναμένει από τη σύσκεψη η ΠΟΕΔ, εκφράζοντας τη θέση ότι το «Test to stay» είναι αδύνατον να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. «Ενημερωθήκαμε για το μέτρο από τα μέσα ενημέρωσης» είπε πει την Παρασκευή ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας την Παρασκευή, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Ανέφικτο χαρακτηρίζει το μέτρο, δεδομένου του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και η ΟΕΛΜΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, το 96.46% των μελών της ΠΟΕΔ είπε «ναι» στην εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, να λάβει μέτρα, μη εξαιρουμένου και αυτού της απεργίας, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ικανοποιητική και αντιπροσωπευτική της βούλησής τους. Με σεβασμό στα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, αλλά και στις δημοκρατικές διαδικασίες, τα μέλη της ΠΟΕΔ προσήλθαν στις κάλπες και έδωσαν με τεράστια πλειοψηφία την εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, για λήψη δυναμικών μέτρων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απόλυτα αναγκαίο, με στόχο να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε ατεκμηρίωτος διαχωρισμός μεταξύ Ειδικής, Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, να διεκδικηθεί η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μας μονάδες και να απαιτηθεί η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά.

Πηγή: cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *