Δεν πέράσαν το τεστ για το τεστ “για να μείνεις”

Την ερχόμενη Δευτέρα στοχεύει το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το «Test to stay» στα σχολεία, όμως οι προβληματισμοί από πλευράς εκπαιδευτικών συνεχίζουν να υφίστανται. Οι ανησυχίες τους δεν διασκεδάστηκαν ούτε στο πλαίσιο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης, στην παρουσία των υπουργών Παιδείας και Υγείας, του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων.

Ο υπουργός Υγείας και ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης εξήγησαν τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα είναι προαιρετικό, σημειώνοντας ότι θα γίνεται για περίοδο πέντε ημερών στους ανεμβολίαστους μαθητές, που θα διαπιστώνεται ότι είναι επαφές κρουσμάτων, τα οποία όμως θα εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των ελέγχων, που διενεργούνται στα σχολεία. Κάθε μέρα τα παιδιά θα υποβάλλονται σε τεστ ούτως ώστε να διαπιστώνεται εάν είναι αρνητικά στον κορωνοϊό. Εάν είναι αρνητικά, οι γονείς τους θα αποφασίζουν κατά πόσον θα τα αφήνουν στο σχολείο, ούτως ώστε να μην χάνουν μαθήματα, ή εάν επιθυμούν να τα περιορίσουν στο σπίτι, με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα. 

Ένα άλλο σημείο το οποίο ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι το τεστ αυτό θα διενεργείται από επαγγελματίες Υγείας, έπειτα από χειρισμό του θέματος από το υπουργείο Υγείας. 

Πάντως, το «Test to stay» εκτός από τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών οργανώσεων για το κατά πόσο διασφαλίζει ή όχι την ασφάλεια εντός των σχολικών χώρων, δημιουργεί και… δύο διαφορετικά πρωτόκολλα για τις επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού. Κι αυτό διότι, ο μαθητής που θα δηλωθεί ως επαφή συμμαθητή του, θα μπορεί να βρίσκεται κανονικά στο σχολείο του εφόσον ελέγχεται για πέντε μέρες και είναι αρνητικός, ενώ από τη στιγμή που θα σχολάσει και μετά, θα τίθεται σε περιορισμό με βάση το γενικότερο πρωτόκολλο που είναι σε ισχύ.  

Μεταξύ των προβληματισμών που τέθηκαν από τους φορείς, τόσο στους αρμόδιους υπουργούς, όσο και στον δρα Τσιούτη ήταν και το πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια εντός σχολικών μονάδων σε περίπτωση που ένας μαθητής-επαφή είναι αρνητικός τις πρώτες μέρες αλλά θετικοποιηθεί τις επόμενες. Όπως λέχθηκε, από τη στιγμή που θα υποβάλλεται σε τεστ κάθε πρωί πριν μπει στην τάξη και διαπιστώνεται ότι είναι αρνητικός, τότε δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τους υπόλοιπους συμμαθητές κι εκπαιδευτικούς του, καθώς οι πιθανότητες να θετικοποιηθεί ενόσω βρίσκεται στο σχολείο είναι μειωμένες.  

Ο δρ Τσιούτης ανέφερε ότι εξηγήθηκε η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης, η οποία έχει στόχο «ουσιαστικά αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας». Όπως ανέφερε «η μετάδοση συνεχίζει και άρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να επιστρατεύσουμε όσα όπλα μπορούμε, για να παραμείνουμε ασφαλείς και για να κρατάμε τους χώρους μας, την κοινωνία μας όσο πιο γίνεται ανοικτά, λειτουργικά, σε ασφαλή πλαίσια».

Ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει το μέτρο, είπε πως «αυτό δεν το ξέρω ακριβώς, δεν εξαρτάται από μένα. Είναι πάρα πολλά τα θέματα και οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ακριβώς επειδή είναι ένα αρκετά νέο μέτρο, το έχουμε δει και σε άλλες χώρες να εφαρμόζεται, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι εφόσον ξεκινήσει θα μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία». Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι σε μελέτες και στην πράξη έχει φανεί ότι τα συγκεκριμένα τεστ βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό κάποιου που είναι θετικός, ο οποίος θα απομονωθεί και άρα δεν θα έχει προλάβει να μεταδώσει.

Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα μέτρο που θα λάβουμε τώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και βεβαίως ο αποκλειστικός στόχος μας είναι ένας αριθμός παιδιών -δεν είναι μεγάλος αριθμός, αλλά αξίζει τον κόπο- να μην στερούνται τη φοίτηση, εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα θα τα διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, εμείς ως υπουργείο Παιδείας πάντοτε ευθυγραμμιζόμαστε με το υπουργείο Υγείας, αλλά και με τις συστάσεις των ειδικών συμβούλων, για θέματα υγειονομικής ασφάλειας και έχουμε ως κοινό στόχο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά, αλλά με ασφάλεια». 

Δεν έσβησαν οι ανησυχίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έγινε μια έντονη και ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση καθώς από πλευράς εκπαιδευτικών διατυπώθηκαν προβληματισμοί, για τους οποίους ζητήθηκαν απαντήσεις. Πάντως, και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ) θα μεταφέρουν τα όσα λέχθηκαν χθες, στα Διοικητικά τους Συμβούλια την ερχόμενη Πέμπτη για αξιολόγηση. 

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας εξέφρασε επιφυλάξεις και προβληματισμούς για το μέτρο αυτό, καλώντας τους υπουργούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις για αυτό το ζήτημα, διότι εκείνο το οποίο φαίνεται είναι κατάργηση του πρωτοκόλλου εντός των σχολικών μονάδων σε σχέση με τα πρωτόκολλα που ισχύουν έξω από τις σχολικές μονάδες αναφορικά με τον ορισμό της στενής επαφής. «Παρατηρούμε αυτή τη στιγμή μία ανομοιομορφία στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των σχολικών χώρων σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται έξω από τις σχολικές μονάδες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εντός σχολείων υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και τίθεται σοβαρός κίνδυνος. «Για ποιο λόγο τα παιδιά που είναι στενές επαφές και είναι ανεμβολίαστα, να έρχονται στο σχολείο, να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών τους και οποιουδήποτε εργάζεται στον σχολικό χώρο αλλά όταν βγαίνουν από το σχολείο να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν ούτε σε καφετέριες, ούτε στα γήπεδα, ούτε αλλού», διερωτήθηκε ο κ. Χατζησάββας.

Από πλευράς της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου είπε ότι θέση της οργάνωσης είναι σχολεία ανοικτά αλλά με ασφάλεια και πρόσθεσε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο όλο ζήτημα. «Θα αξιολογήσουμε τα όσα λέχθηκαν με τα συλλογικά μας όργανα», ανέφερε η κ. Βασιλείου, η οποία σημειώνεται ότι έθεσε έντονα την ανάγκη για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων που διέπουν τη λειτουργία νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από πλευράς υπουργείων και επιστημονικής επιτροπής εκφράστηκε η πρόθεση να συζητηθεί αυτό το θέμα τις επόμενες μέρες. 

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι θέση της οργάνωσης είναι ανοικτά σχολεία με ασφάλεια και πρόσθεσε ότι «από τον κ. Τσιούτη λέχθηκε ότι όταν κάποιος μαθητής κάνει τεστ το πρωί πριν μπει στην τάξη, τις επόμενες ώρες η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό είναι ελάχιστη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *