Η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού και του ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, καθώς και του αριθμού των πολιτών που ήδη έχουν μολυνθεί και νοσήσει, καταδεικνύουν ότι έχει κτισθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αναλύει στον «Φ» ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης, σε συνάρτηση με την επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον» τις τελευταίες εβδομάδες στην κοινότητα, διαφαίνεται ότι η πανδημία εισέρχεται σε φθίνουσα πορεία. Ο δρ Βωνιάτης αναφέρει ότι πέραν των 100.000 ατόμων έχουν μολυνθεί και νοσήσει από τον Οκτώβριο και μετά, δηλαδή ένα ποσοστό γύρω στο 11% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 2% και κάτι, σε συνδυασμό με τον δείκτη αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα είναι κάτω του 1%. Όλα τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό με το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, που ξεπερνά το 70%, αλλά και από την ανοσία που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα, επιτρέπουν στους ειδικούς να κάνουν λόγο για εκτόνωση της υγειονομικής αυτής κρίσης.
Ωστόσο, ο δρ Βωνιάτης μπορεί να αναφέρεται σε ενθαρρυντικά στοιχεία γύρω από την πορεία της «Όμικρον», όμως τονίζει την ανάγκη για προσοχή καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι υπολογίζεται πως περίπου 20% του πληθυσμού είναι χωρίς ανοσία, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι χρήσιμο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Μέσω του εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο δρ Βωνιάτης, αυξάνεται η ανοσία και μειώνονται οι πιθανότητες να προκύψει κάτι άλλο, το οποίο να βρει πρόσφορο έδαφος για να «χτυπήσει» την κοινότητα.
Αναφορικά με την παραλλαγή «Όμικρον», η οποία έχει εξαπλωθεί, συνεχίζει να είναι λιγότερο νοσηρή σε σύγκριση με τη «Δέλτα». Σύμφωνα με το δρα Βωνιάτη, παρουσιάζει λιγότερα και πιο ήπια συμπτώματα, τα οποία περισσότερο μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος σε συνδυασμό με πονόλαιμο.