Έστειλαν μήνυμα μέσω Europol στις Ελληνικές αρχές να δοθούν στοιχεία που εμπλέκουν την Κύπρο στο κύκλωμα μαστροπείας

Σε ενέργειες σε δύο μέτωπα προβαίνει η Αστυνομία σε σχέση με αναφορές και πληροφορίες για κύκλωμα που δρα σε Κύπρο και Ελλάδα και στέλλει γυναίκες που συμμετέχουν σε πάρτι, τα οποία καταλήγουν σε βιασμούς. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αφού έγινε κοινωνός των πληροφοριών, ζήτησε και στάληκε μήνυμα μέσω της Europol στις ελληνικές Αρχές, με το οποίο ζητείται ενημέρωση για ό,τι στοιχεία έχουν στα χέρια τους που εμπλέκουν και άτομα στην Κύπρο.

Παράλληλα, απευθύνθηκαν απ’ ευθείας για εντοπισμό του Έλληνα ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη που αποκάλυψε την περίπτωση του βιασμού της 24χρονης, ώστε να συνεννοηθούν για ενδεχόμενη κατάθεσή του. Την υπόθεση ανέλαβε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, υπό τις οδηγίες του υπευθύνου του Τμήματος Γ’ Ιάκωβου Ιωάννου, ωστόσο το κινητό του κ. Γκιώνη ήταν συνεχώς απενεργοποιημένο. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν υπήρξε ανταπόκριση, γι’ αυτό και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται στην περίπτωση που αυτός δεν εντοπιστεί, να γίνει ενημέρωση του δικηγόρου του, τον οποίο έθεσε ως εκπρόσωπό του.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φιλελεύθερο» από την Αστυνομία, οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει στο αίτημα για τυχόν στοιχεία που ν’ αφορούν την Κύπρο, ενώ ο Γκιώνης έχει κλείσει το κινητό του και δεν απαντά σε κανέναν. Όπως εγνώσθη από προχθές, ο Έλληνας ακτιβιστής είχε υποσχεθεί ότι θα απέστελλε επιστολή στην κυπριακή Αστυνομία σε σχέση με τα όσα γνωρίζει για την εμπλοκή της Κύπρου, ωστόσο αυτό δεν έγινε για ευνόητους λόγους. Ο ίδιος νωρίτερα χθες σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι, προτού αποστείλει την επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας, θα επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, καθώς και τον δικηγόρο της 24χρονης, αφού εξέφρασε τον φόβο ότι «παντού έχουν δικά τους άτομα. Με προσέγγισαν οι Αρχές από την Κύπρο για να στείλω επιστολή με όλα τα στοιχεία που έχω για την εμπλοκή της Κύπρου στο κύκλωμα και άλλα… Θα την έστελνα σήμερα (προχθές) αλλά δεν πρόλαβα γιατί έτρεχα. Ευτυχώς μια κοπέλα που μου είχε στείλει email, έστειλε και στον δικηγόρο μου και του είπε να μη στείλω την επιστολή», ανέφερε ο Ηλίας Γκιώνης.

Επίσης, χθες, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης που είχε κινηθεί άμεσα και με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα ζήτησε τη διερεύνηση των όσων πληροφοριών και αναφορών έρχονταν από την Ελλάδα για το κύκλωμα με πλοκάμια στην Κύπρο, επικοινώνησε χθες με την υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον υπεύθυνο του Τμήματος Γ’ στο Αρχηγείο, ανταλλάζοντας απόψεις για την υπόθεση. Επίσης προσπάθησε να επικοινωνήσει και ο ίδιος με τον κ. Γκιώνη χωρίς αποτέλεσμα. 

Πιθανότατα, όπως εκτιμάται από τις Αρχές, οι δημόσιες αναφορές του Έλληνα ακτιβιστή περί προσώπου στην Κύπρο γνωστού επιχειρηματία που τον έφερε να εμπλέκεται, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες του, να τον οδήγησαν στο να ξανασκεφτεί τι θα πράξει στο τέλος.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως μέχρι στιγμής ενώπιον της Αστυνομίας δεν υπάρχουν καταγγελίες ή μαρτυρίες, ενώ οι προσπάθειές τους κινούνται προς την κατεύθυνση να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο που έκανε τις δημόσιες τοποθετήσεις και είχε μιλήσει και σε κυπριακά ΜΜΕ, ώστε να του ζητήσουν τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του, μετά και την πρόθεση που είχε εκφράσει και ο ίδιος να έρθει σε επικοινωνία με την Αστυνομία.

Ο κ. Ανδρέου δεν κατονόμασε το συγκεκριμένο πρόσωπο, ωστόσο με την περιγραφή που έδωσε γινόταν σαφές ότι μιλούσε για τον Ηλία Γκιώνη. Από την άλλη πλευρά, η Αστυνομία έχει υποβάλει αίτημα στις ελληνικές Αρχές, ώστε να της διαβιβαστούν οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν και εμπλέκουν Κύπριους ή άτομα που μένουν στην Κύπρο, σε κύκλωμα μαστροπείας, ώστε να έχουν ένα έναυσμα για να προχωρήσουν με τις έρευνές τους. Ο κ. Ανδρέου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα μιλήσουν και με την 24χρονη, ώστε να λάβουν κατάθεση, σημείωσε ότι αν κριθεί αναγκαίο και προκύψουν στοιχεία, τότε θα επικοινωνήσουν μαζί της.

Στην αναμονή η Αστυνομία για διαβίβαση στοιχείων

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, μας ανέφερε ότι από τις ελληνικές Αρχές ζητήθηκε όπως το συντομότερο δυνατό μας ενημερώσουν αν υπάρχει κάτι που να εμπλέκει την Κύπρο στο κύκλωμα ή αν οποιοσδήποτε Κύπριος υπήκοος εμπλέκεται στο κύκλωμα. Έχουμε προχωρήσει άμεσα στο να εξασφαλίσουμε πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές» ανέφερε ο κ. Ανδρέου. Σύμφωνα με τα δεδομένα, αν από τις καταθέσεις και αναφορές που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές Αρχές δεν υπάρχει κάτι για την Κύπρο, δεν αναμένεται να αρχίσει έρευνα εδώ, εκτός και αν παρουσιαστεί ο κ. Γκιώνης και δώσει στοιχεία. Το ζήτημα θεωρείται σοβαρό γι’ αυτό και στην Αστυνομία τελούν σε αναμονή για διαβίβαση στοιχείων. Όπως μας ανέφερε αστυνομική πηγή και στην περίπτωση που ο κ. Γκιώνης αναφέρει κάποια στοιχεία που άκουσε ή του είπαν, αυτό δεν αποτελεί μαρτυρία, ωστόσο θα είναι το έναυσμα για ν’ αρχίσει έρευνα. Η Αστυνομία θα περιμένει να δει τι θα αναφέρουν τα φερόμενα θύματα, οπόταν θα ήταν ένα καλό έναυσμα για να ξεκινήσουν εδώ έρευνες. Όπως ξεκαθαρίστηκε, αν δεν υπάρξουν άμεσα στοιχεία είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθούν εδώ υποθέσεις, ειδικά λόγω του νομικού συστήματος που διαφέρει με αυτό στην Ελλάδα. 

Δικηγόρος: Γυναίκες στα πάρτι από Κύπρο

Τις πληροφορίες για εμπλοκή και της Κύπρου επιβεβαίωσε χθες και ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς που δίνει συμβουλές στην 24χρονη που βιάστηκε σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Ο δικηγόρος μίλησε για «ένα διεθνές κύκλωμα μαστροπείας και ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκονται και άντρες και γυναίκες και από την Κύπρο. «Υπήρχαν Κύπριοι στο εν λόγω πάρτι και, επίσης, υπήρχαν κοπέλες που ήρθαν από την Κύπρο. Δεν είναι τοπικής εμβέλειας φαινόμενα, είναι διεθνή», υποστήριξε.

Ο ίδιος αν και δεν έχει αναλάβει την υπόθεση της 24χρονης που κατήγγειλε ότι βιάστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, εντούτοις της παρέχει νομικές συμβουλές. Όπως είπε, «υπάρχουν διάφοροι “ψαράδες” που ψαρεύουν κορίτσια, τα οδηγούν εκεί που πρέπει να τα οδηγήσουν, δηλαδή στα κλαμπάκια εδώ και εκεί. Τζάμπα ποτά, μεγάλη ζωή, ωραία ζωή και μετά έρχεται η κόκα και μετά η εξάρτηση και η πορνεία». Ο κ. Διαλυνάς πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς κυκλώματος ερευνούν και οι Αρχές μετά από εισαγγελική παρέμβαση, τονίζοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί και οι κυπριακές Αρχές, οι οποίες εξετάζουν παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται και με την Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *