Η «Ελπίς» τρίζει τα δόντια, απόψε η πιο κρύα νύχτα

Απόψε αναμένεται ένα πιο κρύο βράδυ σε σύγκριση με τις προηγούμενες νύχτες και αύριο, μία ψυχρότερη μέρα σε σύγκριση με χθες. Αυτό προβλέπεται από τους αρμόδιους, ως συνεπεία και του συστήματος κακοκαιρίας «Ελπίς», η οποία χτύπησε τον ελλαδικό χώρο αλλά ταλαιπωρεί και την Κύπρο, εκδηλώνοντας όμως ηπιότερα χαρακτηριστικά. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, η «Ελπίς» έφερε μεν και στην Κύπρο σημαντικές χιονοπτώσεις και χαμηλότερες θερμοκρασίες, ωστόσο, εκδηλώνεται με ηπιότερο τρόπο σε σχέση με την Ελλάδα, όπου χιόνισε ακόμα και σε νησιά. 

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το βράδυ σήμερα θα είναι αισθητά πιο κρύο, όπως και η αυριανή μέρα, με το σύστημα κακοκαιρίας «Ελπίς» να εκτονώνεται στη χώρα μας από την Πέμπτη, επαναφέροντας τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο. 

Σημειώνεται ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με ισχύ από τις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα μέχρι και τις 04:00 το απόγευμα. Όπως υπολογίζεται, την περιοχή αναμένεται να επηρεάσει συνδυασμός παρατεταμένων βροχών και πιθανών ισχυρών μεμονωμένων καταιγίδων, ενώ η συνολική βροχόπτωση δυνατό να ξεπεράσει τοπικά τα 55 χιλιοστά το εικοσιτετράωρο.

Ο καιρός σήμερα θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά θα χιονίζει κατά περιόδους. Τοπικά, τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα ή και έντονα. 

Προβλήματα στη διακίνηση της τροχαίας κίνησης παρατηρήθηκαν στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις ορεινές περιοχές, σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σχηματίζεται παγετός, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να καθίστανται ολισθηροί και επικίνδυνοι.

Δύσκολη χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα από πλευράς καιρικών συνθηκών ο Α’ Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου, Δημήτρης Μικελλίδης, λόγω του κρύου, προσθέτοντας ωστόσο πως τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, εκτός από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς που παρέμειναν κλειστά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσουν, παρά το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στο σχολείο. Πρόσθεσε πως, λόγω του ψύχους αλλά και του παγετού που είχε σχηματιστεί, ελάχιστα παιδιά είχαν πάει με αποτέλεσμα να κλείσουν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό της Παναγιάς.

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε όσους διακινούνται στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, ενώ καλούνται οι οδηγοί οχημάτων να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα, να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας του οχήματός τους.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι μεταβαλλόμενη λόγω των χειμερινών συνθηκών που επικρατούν. Προτρέπεται το κοινό πριν τις διακινήσεις του, να ενημερώνεται για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, μέσω και των ανακοινώσεων της Αστυνομίας, όπως δημοσιεύονται στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία Οδικό Δίκτυο, στους λογαριασμούς της Αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, καθώς και στην εφαρμογή –application– «Αστυνομία Κύπρου».

Σφυροκοπά ανελέητα την Ελλάδα η Ελπις

Μπορεί η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στην Ελλάδα, να έφερε χιόνια στην Αθήνα, χαρίζοντας μοναδικές σε θέαμα εικόνες, ωστόσο, προκάλεσε και αρκετά προβλήματα. Οι πυκνές χιονοπτώσεις, το δριμύ ψύχος και ο παγετός που δημιουργήθηκε σε πολλές περιοχές, ακόμη και της Αττικής, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί σε αρκετούς δρόμους, κυρίως των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας αλλά και αρκετά τμήματα των εθνικών οδών να κλείσουν για φορτηγά και βαρέα οχήματα. 

Παράλληλα, χθες υπήρξαν και αναστολές και αλλαγές δρομολογίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το Μετρό και τα τραμ. Χθες, ακυρώθηκαν και αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε σκεπαστεί με μεγάλη ποσότητα χιονιού για αρκετή ώρα. Όπως μετέδιδαν αθηναϊκά ΜΜΕ, σε αρκετές περιπτώσεις, πιλότοι και αεροσυνοδοί παρέμειναν εντός αεροσκαφών για ώρα αναμένοντας οδηγίες, ενώ τα καταστήματα που λειτουργούν στο αεροδρόμιο έκλεισαν έπειτα από οδηγίες που δόθηκαν στο προσωπικό τους όπως σχολάσουν λόγω της κακοκαιρίας. 

Ο Δήμος Αθηναίων μπήκε σε κατάσταση εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της κακοκαιρίας καλώντας τους κατοίκους της Αττικής όπως παραμείνουν στο σπίτι και αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, με ειδική εγκύκλιό του, ανακοίνωσε την αποδέσμευση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, πλην αυτών των οποίων τα καθήκοντα συνδέονταν άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι δημόσιες Υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας θα συντονιστούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στελέχωσή τους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος που αφορά τις επιπτώσεις των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Από το κύμα κακοκαιρίας, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και τα σχολεία. Ήδη, αρκετά από αυτά και συγκεκριμένα των περιφερειών της Αττικής, της Κρήτης, των Κυκλάδων, της Φθιώτιδας, της Κορινθίας, της Φλώρινας, του Κιλκίς, της Λήμνου, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, από χθες παραμένουν κλειστά. 

Το πυκνό χιόνι όμως δεν σκέπασε μόνο τα βόρεια προάστια της Αττικής, οι κάτοικοι των οποίων είναι πιο εξοικειωμένοι με τις λευκές εικόνες λόγω του υψομέτρου των περιοχών τους, αρκετοί από τους οποίους ανάρτησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες. Στα λευκά ντύθηκαν και τα νότια προάστια της Αθήνας, με το χιόνι να φτάνει μέχρι και την παραλία, ενώ άσπρο τοπίο στήθηκε και σε νησιά. 

Από τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, διαπιστώνει κανείς ότι χιονισμένες ήταν και οι περιοχές της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν από διακοπή ρεύματος, αλλά και από αποκοπές δέντρων σε σημεία κύριων οδικών τους αρτηριών. 

Η «Ελπίς» αναμένεται να συνεχίσει να κτυπά και τις επόμενες ώρες τη χώρα, με την πρόβλεψη που ίσχυε –τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα– να καταγράφει φαινόμενα που θα παρουσιάσουν από σήμερα ύφεση στα βόρεια της Ελλάδας αλλά με τις υπόλοιπες περιοχές να έχουν ακόμη χιονόπτωση. Αναμένεται ότι στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο. Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις αναμένονταν να συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και κατά διαστήματα θα ήταν ιδιαίτερα πυκνές. 

Το γεγονός ότι και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, οδηγεί συνεχής τις αρμόδιες Αρχές σε έκτακτες συσκέψεις. Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίφη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θ. Κολυδά και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Α. Μάνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *