Ράβουν κοστούμι για υποψήφιο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ – Ποιοι συζητιούνται

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μπαίνουν σιγά- σιγά στα βαθιά και στα πιο δύσκολα των προεδρικών εκλογών. Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, άρχισαν να ράβουν τα κοστούμια για τις προεδρικές εκλογές, αναζητώντας τον υποψήφιο που θα μπορέσει να χωρέσει σε αυτά ως κοινή επιλογή και για τους δύο, σε μία συνεργασία την οποία θέλουν και επιδιώκουν εκατέρωθεν. Αν στους δύο προστεθεί και τρίτος ή και τέταρτος θα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς όσο περισσότεροι τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυναμική για τον υποψήφιο τους για τις προεδρικές εκλογές. Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, θα πρέπει να βρεθεί το άτομο εκείνο που θα μπορέσει να γεφυρώσει όλες τις τάσεις εντός των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς το όνομα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης.

Αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ για την ετοιμασία της πρότασης που θα αφορά το πλαίσιο πολιτικής που θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο. Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα είναι πολύωρη ανοίγοντας ουσιαστικά τον διάλογο σε ένα πιο διευρυμένο κομματικό όργανο για τις προεδρικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή θα είναι ανοικτού πλαισίου. Οπόταν είναι πολύ πιθανόν, οι σύνεδροι του κόμματος να θέσουν κάτω και τα διάφορα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως πιθανούς υποψηφίους του κόμματος. Η όλη συζήτηση θα αποτελέσει ουσιαστικά και μία πρώτη σφυγμομέτρηση αντιδράσεων θετικών ή αρνητικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ονόματα για τα οποία έχει γίνει κάποια συζήτηση είναι αυτά των Γιώργου Παμπορίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Πρύτανη Τάσου Χριστοφίδη. Στο τραπέζι πάντα και το όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου θα είναι μέσα σε αυτά που θα τεθούν προς συζήτηση. Χωρίς να αποκλείεται όταν ανοίξει η συζήτηση για ονόματα στο τραπέζι να πέσουν και άλλα.

Ψες επίσης συνεδρίασε και η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, η οποία είχε θέμα τη διαμόρφωση της πολιτικής διακήρυξης που θα αποτελεί το πολιτικό στίγμα του κόμματος και πάνω στην οποία θα χτιστεί και το πλαίσιο πολιτικής για τις προεδρικές εκλογές. Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, όπως διαμορφώθηκε από τη Γραμματεία του κόμματος, αναγνώστηκε από την αναπληρώτρια πρόεδρο Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και καταγράφηκαν οι εισηγήσεις που έγιναν επί τόπου από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ακολούθως εξουσιοδοτήθηκε η Γραμματεία να τις εντάξει στο κείμενο για να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα οδηγηθεί στο συνέδριο της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι κύριοι άξονες της πολιτικής διακήρυξης ήταν το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό, η Οικονομία και η αντιμετώπιση της Διαφθοράς. Φυσική παρουσία στη συνεδρία είχαν μόνο τα μέλη της Γραμματείας, ενώ άλλα 120 μέλη, από τα 180 συνολικά, συμμετείχαν στη συνεδρία διαδικτυακά κάνοντας και παρεμβάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποφεύχθηκε η όποια συζήτηση για τις προεδρικές παραπέμποντας στο συνέδριο της 6ης Φεβρουαρίου. Στην παρέμβασή του ωστόσο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι το ΔΗΚΟ το 2023 θα είναι είτε Κυβέρνηση, είτε συγκυβέρνηση.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε διαδικτυακή έρευνα αποτύπωσης των απόψεων των μελών του. «Η καινοτόμος αυτή μέθοδος έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της αμφίδρομης επικοινωνίας των μελών με την ηγεσία του κόμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Ο ΔΗΣΥ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ»

Ανταλλαγή απόψεων με τα στελέχη των επαρχιακών επιτροπών του κόμματος άρχισε η ηγεσία του ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγεται με στόχο την πιο άρτια οργάνωση του επικείμενου παγκύπριου συνεδρίου. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στα στελέχη του κόμματος στη Λευκωσία ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ προχωρά συμπαγής, ενωμένος και δυνατός για τις προεδρικές εκλογές του 2023, σημειώνοντας ότι το κόμμα μόλις πρόσφατα, στις βουλευτικές εκλογές του 2021 έδωσε απαντήσεις, καταφέρνοντας να καταγράψει σημαντική νίκη την ώρα που είχε εναντίον του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το τοξικό κλίμα που δημιούργησαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.  

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου  ανέλυσε τους στόχους και τις επιδιώξεις του κόμματος στο Κυπριακό, την οικονομία και την κοινωνία. Αναφέρθηκε στην Κύπρο του μέλλοντος η οποία, όπως είπε, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι το κόμμα θα πετύχει για τρίτη συνεχή θητεία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι με έναν ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει μπροστά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα δύσκολα.

ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ: Να χτίσουμε θεσμούς

Τη δημιουργία θεσμών ανθεκτικών που να μπορούν να γονατίσουν ακόμα και τον πιο διεφθαρμένο Πρόεδρο, ζητά ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Cyprus Integrity Forum σε σχέση με την αντίληψη για τη διαφθορά και τη χειροτέρευση της θέσης της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το έτος 2021, σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά οικονομικό. «Και δεν είναι μόνο στα μυαλά των ξένων ή των επιχειρηματιών.

Εδραιώνεται σιγά-σιγά και στην αντίληψη του κάθε μικρού ή μεγάλου Κύπριου που έπαυσε πλέον να έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη Δημοκρατία μας. Παίρνει τις αποστάσεις του από το κράτος και απομακρύνεται από την πολιτική», αναφέρει και υποδεικνύει πως αυτό δεν είναι λύση. «Η Δημοκρατία είναι δική μας και πρέπει να την προστατεύσουμε. Όσοι έσυραν το όνομα μας στη λάσπη πρέπει να τιμωρηθούν», σημειώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *