Άνοιξε τα χαρτιά του ο Αναστασιάδης. Ψήφος στον Αβέρωφ το 2023

Ξεκαθάρισε τη θέση του για τη στήριξη υποψηφίου στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μοναδικός επίσημα υποψήφιος για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ωστόσο το ενδιαφέρον του Νίκου Χριστοδουλίδη αφήνει ορατό τον κίνδυνο διάσπασης των ψηφοφόρων του κόμματος.

Μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει το κόμμα του. Αυτό δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά και στην εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές» τονίζοντας ότι κανένας που αγαπά αυτή την παράταξη δεν μπορεί να παραβιάζει το καταστατικό.

Εξηγώντας τη θέση του ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ο υπηρετεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό από το 1978 ενώ τόνισε την αγάπη και το πάθος που έχει για το κόμμα του. «Αυτό όμως που πάντα επικρατούσε ήταν η συμμόρφωση με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος. Το καταστατικό του κόμματος είναι από τα πλέον σύγχρονα καταστατικά ή κανόνες λειτουργίας με πρώτη και σημαντικότερη έμφαση την απόλυτη Δημοκρατία. Κανένας που αγαπά αυτή την παράταξη δεν μπορεί να παραβιάζει το καταστατικό, τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η ενότητα. Να εκφραστούν απόψεις, να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα να γίνει σεβαστό», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν ο ίδιος διαβίβασε τις ανησυχίες του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι η αγάπη του προς την παράταξη υπαγόρευε να συμβουλέψει όσους τυχόν ενδιαφέρονται, αυτό που το κόμμα υπαγορεύει.

«Συνεπώς ναι, όχι μία αλλά κατ’ επανάληψη έχω συμβουλέψει έναν ικανό και αφοσιωμένο συνεργάτη, ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή εάν τον ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές από του να ακολουθήσει την πορεία που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει».

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έμεινε μέχρι εκεί καθώς είχε και κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, κατά την οποία τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσουν (σ.σ. οι απαντήσεις) τις τυχόν ανησυχίες του κυρίου Χριστοδουλίδη. Είναι δικαίωμά του, είναι ελεύθερος άνθρωπος να αποφασίσει ότι εκείνος νομίζει ότι μπορεί να εξυπηρετεί ευγενείς φιλοδοξίες. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η αγάπη προς το κόμμα και τον κόσμο της παράταξης.  Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να συμβάλει οποιοσδήποτε σε ένα ρήγμα μέσα στο κόμμα».

Που θα ρίξει την ψήφο…

Κληθείς να απαντήσει για το τελικά θα επιλέξει ο ίδιος στις Προεδρικές εκλογές απάντησε «το κόμμα μου» λέγοντας ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις διαδικασίες που το κόμμα μου προβλέπει. «Το κόμμα με βάση τις διαδικασίες επέλεξε ή θα επιλέξει τον Μάρτιο τον Πρόεδρο του, τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου».

Με το ενδεχόμενο ο Δημοκρατικός Συναγερμό να ζήσει παρόμοιο σκηνικό το 2003, ο ενώ κατέβαινε ως υποψήφιος ο Γλαύκος Κληρίδης αποφάσισε ότι  να διεκδικήσει την Προεδρία και ο συνεργάτης του Αλέκος Μαρκίδης ως ανεξάρτητος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να το αποτρέψει.

«Δεν θα σταματήσω ούτε τώρα να καταβάλλω προσπάθειες. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο του κόμματος γι’ αυτό αλλά και με όσους θεωρώ ότι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις», σημείωσε.

Σημείωσε ότι θα είναι στις 12 Μαρτίου θα είναι παρών στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ υπό την ιδιότητά του ως κομματικό στέλεχος και όχι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προσπαθήσει να μην αναμιχθεί στην προεκλογική εκστρατεία για να μην εμπλέξει την ανεξαρτησία που οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τηρεί.

Πηγή: cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *