“Βλέπουν” παρατυπίες στο ΓεΣΥ. «Μη αμφισβητήσιμη η γνωμάτευση Εισαγγελέα»

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει το ζήτημα που ταλανίζει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις τάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, σε σχέση με τις συμβάσεις που υπέγραψε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ να παρέχουν υπηρεσίες σε νοσηλευτήριο εντός του Συστήματος.

Μερικούς μήνες μετά τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για παρατυπίες στις εν λόγω συμβάσεις και τις οδηγίες του Υπουργού Υγείας προς τον ΟΑΥ, να μην «κλειδώσει» καμία νέα συμφωνία με κανένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο είτε για την ένταξη του στο ΓεΣΥ είτε για την ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο Σύστημα, μέχρι την επίλυση του ζητήματος, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κάλεσε σε συνάντηση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να θέσουν ενώπιον τους το ζήτημα, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται πως στη γνωμάτευση του ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε πως: «η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα πρέπει να παρέχεται μέσω του Συστήματος διά συμβεβλημένου με το Σύστημα ιατρού μόνον. Σε περίπτωση, που η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας παρέχεται σε δικαιούχο από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο διά μη συμβεβλημένου ιατρού, εξυπακούεται ότι το συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα αμείβεται από τον δικαιούχο, ενέργεια που παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 31(5) του Νόμου, και συνεπώς μη επιτρεπτή».

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και γενικός διευθυντής ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, συζήτησαν εκ νέου το πρόβλημα που προκύπτει με τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι στο ΓεΣΥ και ασκούν τα καθήκοντα τους σε νοσηλευτήριο που είναι ενταγμένα στο Σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Cyprus Times, o κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε πως οι όποιες άλλες ερμηνείες, του σχετικού άρθρου του Νόμου, έχει στην κατοχή του ο ΟΑΥ δεν αφορούν την Νομική Υπηρεσία και πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν μπορεί να τυγχάνει αμφισβήτησης από κανέναν.

Απ’ εκεί και πέρα, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν κάτω κάποια πραγματικά γεγονότα και σενάρια, δεδομένου ότι η κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής προσέγγισης ή διευθέτησης. Επίσης, η Νομική Υπηρεσία θα αναμένει από τον Οργανισμό περαιτέρω στοιχεία τα οποία δεν μπορούσαν να προσκομιστούν στο παρόν στάδιο, χωρίς τη διεξαγωγή μελέτης.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τη γνωμάτευση έχει κλείσει και η Νομική Υπηρεσία θα βρίσκεται σε στάση αναμονής για να δει ποιες ενέργειες θα ακολουθήσει ο ΟΑΥ για να διευθετήσει τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν και παρεκκλίνουν από το σχετικό Νόμο.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή ανέφερε στη Cyprus Times ότι τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν σε μια προκαταρτική συμφωνία, ωστόσο στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο μέχρι να αποσταλούν τα διευκρινιστικά στοιχεία που ζήτησε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από τον ΟΑΥ. Ενώ παράλληλα μας μετέφερε την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος της επομένης βδομάδας αναμένεται πως θα υπάρξει διευθέτηση του όλου ζητήματος.

Παραμένουν στο «ακουστικό» ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ΤΑΕΠ

Απ’ εκεί και πέρα, την εξέλιξη του πιο πάνω ζητήματος παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τα 3 ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εξέφρασαν την πρόθεση τους να διαβουλευτούν με τον ΟΑΥ για την ένταξη των ΤΑΕΠ τους στο Σύστημα, όσο και το ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να συμβληθεί στο ΓεΣΥ.  

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Cyprus Times, ο ΟΑΥ έβαλε στον… πάγο τις διαβουλεύσεις που είχε με τα πιο πάνω νοσηλευτήρια, μετά από σχετική οδηγία του υπουργού Υγείας. Η εν λόγω οδηγία του Μιχάλη Χατζηπαντέλα παραμένει σε ισχύ εδώ και 2,5 μήνες και τα ενδιαφερόμενα νοσηλευτήρια βρίσκονται στο «ακουστικό» αναμένοντας την επίλυση του ζητήματος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τα τρία ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εξέφρασαν την πρόθεση τους να διαβουλευτούν με τον ΟΑΥ για να εντάξουν τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ, είναι το Απολλώνειο στη Λευκωσία, ο Άγιος Ραφαήλ στη Λάρνακα και ο Ευαγγελισμός στην Πάφο.

Διευκρινίζεται δε, πως και στις τρεις περιπτώσεις οι διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό βρίσκονταν σε προκαταρτικά στάδια.

Την ίδια ώρα, σε στάση αναμονής μπήκαν  οι προχωρημένες διαβουλεύσεις του ΟΑΥ με ιδιωτικό νοσηλευτήριο, από τη Λευκωσία, το οποίο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ιδιωτικό νοσηλευτήριο το οποίο στο «παρά ένα» δεν εντάχθηκε στο ΓεΣΥ κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης του Συστήματος. Όπως μαθαίνουμε, το εν λόγω ιδιωτικό νοσηλευτήριο αναμένει το «πράσινο φως» από τον ΟΑΥ και μόλις το λάβει θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση προκειμένου να ληφθεί η απόφαση από τους μετόχους, αν θα ενταχθεί ή όχι το νοσηλευτήριο στο ΓεΣΥ.

Εκτιμάται δε, πως η πλειοψηφία των μετόχων βλέπει με θετικό μάτι την ένταξη του νοσηλευτηρίου στο Σύστημα.

Πηγή: cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *