Επαναπροσληφθείς δημοσιογράφος στο Σίγμα φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά συνάδελφο του

Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε γυναίκα δημοσιογράφος στον χώρο εργασίας της σε τηλεοπτικό σταθμό, υπεβλήθη προχθές στο ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο ήδη άρχισε τη διερεύνησή της υπόθεσης. Η δημοσιογράφος, η οποία έχει ήδη αποχωρήσει από το κανάλι, αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά τώρα, μετά που πληροφορήθηκε ότι το άτομο το οποίο καταγγέλλει και είχε απομακρυνθεί από τον σταθμό, επαναπροσλήφθηκε πρόσφατα.

«Προσπαθούσα να ξεπεράσω την τραυματική εμπειρία (που ήταν κι ένας από τους λόγους να αποχωρήσω από τον χώρο της τηλεόρασης), όμως μόλις έμαθα για την επαναπρόσληψη καταρρακώθηκα ψυχολογικά, ένιωσα ότι αυτοί που έλεγαν ότι θα με προστατεύσουν, κι εμένα κι άλλες εργαζόμενες που μπορεί να βρίσκονται σε παρόμοια θέση, στέλνουν το μήνυμα ότι έδωσαν άφεση στον θύτη και αγνόησαν το θύμα», αναφέρει στον «Φ».

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά την πρόσληψη της δημοσιογράφου στο Σίγμα τον Οκτώβριο του 2020. Στην αρχή, όπως αναφέρει, όλα κυλούσαν ομαλά και η συμπεριφορά του συγκεκριμένου προσώπου -που να σημειωθεί είχαν εργασιακή σχέση προϊστάμενου και υφιστάμενης- και η βοήθειά του στη δουλειά ήταν η σωστή. «Λίγες βδομάδες μετά, τον Νοέμβριο, αρχίζω να δέχομαι περίεργα και ενοχλητικά μηνύματα στο κινητό. Στην αρχή, μούδιασα, δεν μου είχε ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο για να ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Προσπάθησα να κρατήσω ισορροπίες, όμως. Να μην τον θυμώσω, να είμαι ευγενική και να τον αποφύγω διακριτικά. Αλλά, αντίθετα, τα μηνύματα γίνονταν ολοένα και πιο σκληρά, ολοένα και πιο πρόστυχα, ολοένα και πιο πιεστικά. Μου έστελνε συνέχεια, την ώρα της δουλειάς, την ώρα των συσκέψεων. Σχόλια για τα ρούχα μου, για το ποια ρούχα θέλει να φοράω, για τις φωτογραφίες μου, για το σώμα μου, αλλά και πολύ πιο πρόστυχα και επιθετικά. Αν δεν απαντούσα, ξανά και ξανά. Απαιτούσε να παίρνει απάντηση, όσο κι αν του έλεγα ότι προσπαθώ να δουλέψω και χρειάζομαι ηρεμία», λέει η δημοσιογράφος. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, επειδή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αποφάσισε ότι «έπρεπε να του το ‘’κόψω’’ απότομα, αλλιώς θα συνέχιζε ακατάπαυστα, πράγμα που και έκανα». Μετά από αυτό, σταμάτησαν τα αισχρά μηνύματα, άρχισαν όμως οι φωνές, η άσχημη και απότομη συμπεριφορά επί της δουλειάς, να μένει τελευταία να σχολάσει, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και προσθέτει: «Τότε ήταν που αποφάσισα ότι αυτό δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Όφειλα και έπρεπε να αντιδράσω. Επέλεξα να ενημερώσω τη Διεύθυνση. Ζήτησα συνάντηση με τον Χρύσανθο Τσουρούλλη, όπου και τον ενημέρωσα λεπτομερώς. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν αντίστοιχα και η διευθύντρια ειδήσεων του Σίγμα Πέτρα Αργυρού και η διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Στέλλα Ιωαννίδου. Οφείλω να ομολογήσω ότι η στήριξη και συμπαράσταση που δέχθηκα από τη Διεύθυνση ήταν άμεση και εγκάρδια, από την πρώτη στιγμή. Μου ανακοίνωσαν, τις επόμενες μέρες, ότι πρόκειται να τον αναγκάσουν σε παραίτηση».

Τελικά αυτό έγινε. Η ίδια εξηγεί ότι δεν κατέφυγε στην Αστυνομία τότε, διότι έτσι έκρινε με βάση τις συνθήκες και τις δυνατότητές της. «Όπου μπορούσα όμως, μιλούσα για τον συγκεκριμένο ‘’κύριο’’, ώστε να γίνει τοις πάσι γνωστό το ποιόν του. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Η εποχή είναι άλλη και ευτυχώς, η κοινωνία βρίσκεται σε έναν αγώνα και μια προσπάθεια εκμηδενισμού φαινομένων σεξουαλικής ή άλλης κακοποίησης στον εργασιακό χώρο».

Περαιτέρω η ίδια διερωτάται, πώς είναι δυνατόν σε μια εποχή που το κίνημα #Metoo εδραιώνεται όλο και περισσότερο, το κανάλι Σίγμα να προβαίνει σε μια τόσο προκλητική απόφαση, προσβάλλοντας και εμένα και μαζί και άλλες γυναίκες. Διότι, το κανάλι γνωρίζει καλά ότι με το να του δίνει και πάλι στέγη εργασίας γίνεται αυτόματα συντηρητής καταδικαστέων συμπεριφορών. Γι’ αυτό, η δημοσιογράφος κατέφυγε στην Αστυνομία απαιτώντας από τη Διεύθυνση του καναλιού να λογοδοτήσει, «και σε μένα και δημοσίως, για την κατάπτυστη πράξη επαναπρόσληψής του, περίπου έναν χρόνο μετά».

«Ακόμα θυμάμαι τα «χίλια συγγνώμη» από τον Χρύσανθο Τσουρούλλη και τις υποσχέσεις για προστασία μου. Το ότι δεν εργάζομαι εκεί τώρα, σε απαλλάσσει κ. Τσουρούλλη, από την υποχρέωση να εξακολουθείς να προφυλάσσεις και εμένα και κάθε άλλη γυναίκα, που το μόνο που επιθυμεί είναι να κάνει τη δουλειά της;», καταλήγει.

Άρχισαν οι έρευνες

Μετά τη λήψη της καταγγελίας, το ΤΑΕ άρχισε τη διερεύνησή της, καλώντας άμεσα για κατάθεση άτομα που κατονομάζονται ως γνώστες της υπόθεσης. Τα άτομα αυτά προέρχονται είτε από τον τηλεοπτικό σταθμό είτε από άλλους χώρους.

Πηγή: philenews.com – Mιχάλης Χατζιηβασίλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *