Δεν κάνουν πίσω οι Δάσκαλοι. Έστειλαν μήνυμα, αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα

Έξω από τις αίθουσες βρέθηκαν για μία διδακτική περίοδο οι δάσκαλοι, σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και την Κυβέρνηση στην ολότητά της, ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα αιτήματά τους.

Το κουδούνι για την πρώτη περίοδο σήμερα δεν χτύπησε στις 7:45 αλλά στις 8:25, αφού οι πλείστοι δάσκαλοι ακολούθησαν τις οδηγίες της οργάνωσής τους και να κατέλθουν σε μονόωρη στάση εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, η ΠΟΕΔ και τα μέλη της θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας, ότι είναι έτοιμοι για ουσιαστικό διάλογο, με στόχο να επιλύσουν τα προβλήματα που εντοπίζουν οι ίδιοι στις σχολικές μονάδες.

Πάντως, οι δάσκαλοι δεν προτίθενται να μείνουν μέχρι εκεί, αφού από σήμερα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της δεύτερης διορίας που δίνεται στους αρμόδιους, ώστε να λάβουν αποφάσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στην βελτίωση της κατάστασης στις σχολικές μονάδες και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔ σε δεκαπέντε ημέρες θα επανεξετάσει την κατάσταση και τις ενέργειες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα οποία είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία και στη συνέχεια αναμένεται να λάβει εκ νέου αποφάσεις.

Πάντως, από στο τραπέζι παραμένουν τα υφιστάμενα απεργιακά μέτρα, αφού είναι ένα από τα τρία σενάρια που εξετάζουν. Οι επιλογές που έχουν οι δάσκαλοι είναι η επανάληψη της μονόωρης στάσης εργασίας, η κλιμάκωση των μέτρων ή η άρση τους, σε περίπτωση που μείνουν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που ενδεχομένως να ληφθούν, μέσα στο χρονικό διάστημα που θα εξετάσουν.

Οι τρεις άξονες των αιτημάτων τους

Τα αιτήματα της οργάνωσης των δασκάλων κυμαίνονται σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα, το πρώτο αίτημά τους είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, όπως για παράδειγμα ο εβδομαδιαίος έλεγχος των μαθητών των εν λόγω σχολείων, ώστε να γνωρίζουν την εικόνα που επικρατεί.

Το δεύτερο αίτημά τους είναι η λήψη μέτρων, τα οποία θα είναι μόνιμα, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρατηρείται με την υποστελέχωση. Μάλιστα, έγινε λόγος για πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω και του γεγονότος ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί πρέπει να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους, αφού θεωρούνται είτε κρούσματα, είτε επαφές.

Αυτό είναι και το κυριότερο αίτημα της ΠΟΕΔ, καθώς οι ανάγκες, μέρα με τη μέρα αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ικανοποιήσει ένα από τα ζητήματα των δασκάλων, όπως το να δώσει κίνητρα προς τους αντικαταστάτες, με την αναγνώριση των υπηρεσιών τους και την καταβολή του μισθού τους, σε περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους.

Το τρίτο αίτημα των δασκάλων είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένων πολιτικών και των χρονοδιαγραμμάτων τους, που θα στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα η εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες.

Η ΠΟΕΔ με ανακοίνωσή της που εξέδωσε την Κυριακή καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας σε διάλογο απευθύνοντας έκκληση προς τους γονείς να στηρίξουν τη στάση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται τη Δευτέρα.

«Σε καμία περίπτωση η Οργάνωση δεν μηδενίζει το ό,τι έγινε μέχρι σήμερα από πλευράς ΥΠΠΑΝ και Πολιτείας», σημειώνει, για να προσθέσει «ταυτόχρονα όμως, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ως εκ τούτου, αναμένουμε οι εισηγήσεις και οι εκκλήσεις μας να εισακουστούν άμεσα από πλευράς ΥΠΠΑΝ προς όφελος πρωτίστως των παιδιών αλλά και της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας».

Πηγή: reporter.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *