Δύο καυτά θέματα θα τεθούν προς συζήτηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής νωρίς το πρωί της Τρίτης, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγη μόνο ώρα πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Πρώτο θέμα, το πλάνο αναπροσαρμογής των μέτρων το οποίο, περιλαμβάνει άρση ορισμένων απαγορεύσεων που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ αλλά και προσθήκη ή και αφαίρεση προϋποθέσεων εισόδου σε διάφορους χώρους ή δραστηριότητες, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου για διασπορά του κορωνοϊού σε κάθε ένα από αυτούς τους χώρους/δραστηριότητες.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί αφού αυτό αναμένεται να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, αλλά σίγουρα, και όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις τόσο του ίδιου του υπουργού Υγείας, όσο και του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα έχουν καθαρό χαρακτήρα «χαλαρώσεων» αλλά θα αφορούν μέτρα μακροπρόθεσμης ισχύος με ορίζοντα πλήρους εφαρμογής τους τον Μάρτιο.
Από πλευράς του ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, κληθείς να σχολιάσει την πρακτική άλλων χωρών οι οποίες προχώρησαν σε άρση μέτρων, απάντησε ότι «στόχος είναι τα όποια μέτρα να μην είναι “άσπρο – μαύρο” και υπέδειξε ότι «σε αυτές τις χώρες, το ίδιο εγχείρημα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών με αντίστοιχη επαναφορά απαγορεύσεων και περιορισμών».
Ο επικεφαλής της ΣΕΕ, Κωνσταντίνος Τσιούτης, είπε με τη σειρά του ότι «θα πάμε σε ένα σχεδιασμό ο οποίος θα είναι πιο «σταθερός» θα έχει μια πιο μόνιμη εφαρμογή, να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα μας για να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε να περιοριζόμαστε ούτε να φαίνεται ότι μας αρέσει η πανδημία ή τα μέτρα, αλλά θέλω να αποφεύγουμε τα “σκοτσέζικα ντους”, την μια να τα ανοίγουμε όλα και την άλλη να επαναφέρουμε τα μέτρα που είχαμε καταργήσει, διότι η πανδημία σαφώς και δεν τελειώνει και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τη συνέχεια». Μάλιστα, όπως είπε, «θα καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία, μόνο, όταν τελειώσει».
Πληροφορίες του «Φ», πάντως αναφέρουν, ότι το πλάνο αναπροσαρμογής των μέτρων, θα είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τον ψηφιακό έλεγχο των SafePass, τα οποία, επίσης, θα διαφοροποιηθούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τον χώρο στον οποίο θα εισέρχεται ο κάτοχος τους αλλά και την επικινδυνότητα του χώρου αυτού καθώς οι προϋποθέσεις, (ανάγκη για επίδειξη αρνητικού τέστ), επίσης, θα διαμορφωθούν και θα διαφέρουν μεταξύ άλλων, για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, τους πολίτες που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου και τους πολίτες που έχουν λάβει και την 3η δόση.
Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατά πόσον οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πλάνο να εφαρμοστούν σε μια ή σε δύο φάσεις και αναμένεται ότι οι επιστήμονες θα κληθούν να τοποθετηθούν και επί αυτού του ζητήματος.
Δεύτερο σοβαρό ζήτημα που θα τεθεί ενώπιον των μελών της ΣΕΕ θα είναι το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ατόμων όπως είναι οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Η ανάγκη για συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων που καταγράφονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας και αφορούν τόσο το ποσοστό ηλικιωμένων και υπερηλίκων που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου ωστόσο μολύνονται από τον ιό και εισάγονται για νοσηλεία, όσο και το ποσοστό των ηλικιωμένων και ανοσοκασταλμένων ατόμων τα οποία έχουν λάβει τις και τις τρεις δόσεις του εμβολίου αλλά πεθαίνουν μετά τη μόλυνση τους από τον κορωνοϊό.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το 23% των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό την Τετάρτη, ήταν άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ενώ όπως πληροφορούμαστε, σχετικές ενδείξεις άρχισαν να φαίνονται και στις αναλύσεις των θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο δεκαήμερο.
Βεβαίως, και παρά το γεγονός ότι η συζήτηση του ενδεχόμενου χορήγησης 4ης δόσης στις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η απόφαση που θα ληφθεί ενδεχομένως να μην έχει άμεση ισχύ καθώς η Κυβέρνηση αλλά και οι επιστήμονες, πιθανώς να κρίνουν ορθότερο να περιμένουν την έκδοση σχετικής σύστασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή του οποιουδήποτε νέου προγράμματος εμβολιασμών.
Αλλαγές και στοχευμένα τεστ
Παράλληλα με την αναπροσαρμογή των μέτρων που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, υπουργείο Υγείας και επιστήμονες φαίνεται ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε αναθεώρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε διάφορους χώρους και δραστηριότητες.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΣΕΕ, «πρέπει να ξαναδούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η πανδημία έχει αλλάξει, δεν μπορούμε να μένουμε με τα αρχικά πρωτόκολλα και πρέπει να διευκολύνουμε και τον κόσμο που τα εφαρμόζει διότι αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν πάρα πολλά σημεία το καθένα, είναι περίπλοκα και συχνά προκαλείται σύγχυση γενικότερα».
Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσιούτης, «πρέπει να προχωρήσουμε πλέον σε στόχευση όλων των υπόλοιπων μέτρων που εφαρμόζουμε, όπως είναι τα τεστ. Να δούμε, που εφαρμόζουμε αυτά τα προγράμματα, ποιες ομάδες του πληθυσμού αφορούν, για ποιο σκοπό διενεργούμε τους συγκεκριμένους ελέγχους».
Η πανδημία, είπε καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΣΕΕ, «μας επιβάλλει να αναπροσαρμοζόμαστε τόσο για να έχουμε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, όσο και για να διευκολυνόμαστε όλοι μας στην καθημερινότητα μας».
Πηγή philenews.com