Αίρονται οι απογορεύσεις στους ανεμβολίαστους.”Ξεκλειδώνουν” με…δόσεις

Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, ξεκίνησε η Κυβέρνηση να πορεύεται στο δρόμο που φέρει την ταμπέλα «χαλαρώσεις» και ο οποίος οδηγεί στην επιστροφή στην ομαλότητα. Μετά από μήνες από την επιβολή των αυστηρών μέτρων, με τα οποία άφησαν εκτός από τους χώρους εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα τους ανεμβολίαστους, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι άναψαν το πράσινο φως στους ειδικούς, ώστε να εισηγηθούν χαλαρώσεις προς τον υπουργό Υγείας, βάσει των οποίων θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Μιχάλης Χατζηπαντέλας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή νωρίς το πρωί αντάλλαξαν απόψεις και κλείδωσαν στις τελικές τους εισηγήσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας ενώπιον των υπόλοιπων υπουργών στο Προεδρικό, λίγες ώρες αργότερα και η ατζέντα φαίνεται να είναι γεμάτη. Στο κέντρο αυτών των εισηγήσεων έχουν τεθεί όσοι δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, αφού οι ειδικοί αποφάσισαν ότι η παρούσα χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ώστε να προχωρήσουν με τις εν λόγω προτάσεις.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα όλων παραμένουν στα νοσηλευτήρια, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες και μάλιστα καθοδηγεί και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, όσον αφορά στη λήψη μέτρων. Οι καλοί αριθμοί που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, έφερε ένα αέρα αισιοδοξίας, αφού και οι δημόσιες τοποθετήσεις των αρμόδιων αυτό δείχνουν.

Οι ανεμβολίαστοι… ένωσαν τους επιστήμονες

Η διγλωσσία που παρατηρείτο κατά τις προηγούμενες ημέρες, ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν, με τις απόψεις των πλείστων ειδικών να συγκλίνουν. Έτσι, φαίνεται ότι οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων μελών της Επιτροπής.

Μάλιστα, οι πλείστοι επιστήμονες θεώρησαν σωστό να προχωρήσουν με τις εισηγήσεις για τους ανεμβολίαστους, μετά από ενδελεχή μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι κλειδώνουν κι έτσι δεν είναι απίθανο να ανακοινωθεί ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στους χώρους εστίασης, με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Μάλιστα, οι πηγές από το Υπουργείο Υγείας τονίζουν ότι φαίνεται ότι κλείδωσε και η εισήγηση να επιτρέπεται ο χορός στα νυχτερινά κέντρα.

Διαβουλεύσεις και στη συνέχεια εφαρμογή

Πάντως, όποια απόφαση ληφθεί και ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, μετά και τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν αναμένεται να έχει άμεση ισχύ. Ουσιαστικά, οι χαλαρώσεις θα έρθουν σε δύο φάσεις, αφού θα γίνουν πρώτα οι ανακοινώσεις και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν, αφού η Κυβέρνηση θέλει να καλύψει τα νώτα της, με στόχο την επιτυχημένη εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων.

Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Υγείας θέλει να αποφύγει λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε με το μέτρο test to stay στα σχολεία και τις φωνές που προκλήθηκαν για μη διαβούλευση πριν την λήψη της απόφασης. Εξάλλου, η απόφαση για να επιτρέπεται ο χορός στα νυχτερινά κέντρα, προϋποθέτει αρκετή διεργασία πριν την εφαρμογή της.

Καλά ενημερωμένη πηγή από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε στον REPORTER πως οι επιδημιολόγοι εισηγούνται ότι το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο και για να κλειδώσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους επαγγελματίες στα νυχτερινά κέντρα. Αυτό επειδή θα πρέπει να καταλήξουν ποιους θα δέχονται στα κέντρα, εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους δηλαδή, καθώς και το μέγιστο αριθμό ατόμων την ίδια ώρα, με το Υπουργείο να τονίζει ότι οι απαιτήσεις τους θα πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια.

Την ίδια ώρα, ένα σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι παρουσία μονάδας δειγματοληψίας έξω από τα νυχτερινά κέντρα, ώστε οι πολίτες που δεν έλαβαν το εμβόλιο να υποβάλλονται σε rapid test, πριν την είσοδό τους. Κάτι όπως το μέτρο του test to stay που εφαρμόζεται στα σχολεία, αφού το Υπουργείο κρίνει, με βάση τα δεδομένα που έχει καταγράψει, ότι ένας πολίτης που βρεθεί αρνητικός στο rapid test, ακόμη και αν φέρει τον ιό, δεν μπορεί να τον μεταδώσει εντός του χρονικού περιθωρίου που θα βρίσκεται στο νυχτερινό κέντρο.

Test to stay και στη Δημόσια Υπηρεσία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη μία πρόταση ενώπιον του Υπουργικού, που αφορά στην ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού φαίνεται ότι ενώπιον του έχει εισήγηση για εφαρμογή του test to stay και σε αυτό το τομέα, ενώ εξελίξεις αναμένονται και για την εφαρμογή του μέτρου στα νοσοκομεία.

Πηγή: reporter.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *