Σήμα κινδύνου για ηλικιωμένους και κυρίως υπερήλικες αλλά και για ευπαθείς, στέλνουν τα αποτελέσματα όλων των πρόσφατων διεθνών μελετών που αφορούν τα επίπεδα ανοσίας μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη λήψη της τρίτης δόσης, αφού όπως διαπιστώνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και θάνατο επανέρχεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, ενώ στους δύο μήνες μετά τη λήψη της τρίτης δόσης η αποτελεσματικότητα των εμβολίων βρισκόταν στο 91%, με την πάροδο δύο μηνών, έπεσε στο 78% με σαφή καθοδική τάση.
Βάσει αυτών των δεδομένων άλλωστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Δανία, η Σουηδία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία, έχουν ήδη λάβει επίσημα απόφαση για χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, με τις Κυβερνήσεις τους να επικαλούνται την αύξηση θετικών περιστατικών, νοσηλειών αλλά και θανάτων υπερηλίκων, κυρίως ατόμων τα οποία ζουν εντός και εκτός οίκων ευγηρίας.
Αντίστοιχα δεδομένα καταγράφονται και στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού τόσο ο αριθμός των ηλικιωμένων και υπερηλίκων που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και μολύνονται από τον ιό, παρουσιάζει σταθερή αύξηση, εντός και εκτός οίκων ευγηρίας, όσο και οι θάνατοι ανθρώπων της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν παρουσιάσει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την επίσημη αναφορά που έχουν στα χέρια τους οι Κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται τώρα να δώσουν τις δικές τους εισηγήσεις, «ολόκληρο τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί εννέα θάνατοι (σε σύνολο 96 καταχωρημένων θανάτων, μέχρι την ημέρα καταγραφής δεδομένων), ατόμων με τρεις δόσεις (όλοι άνω των 60 ετών), ενώ, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι σε σύνολο 27 καταχωρημένων θανάτων, μέχρι την ημέρα καταγραφής δεδομένων)». Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στη σχετική αναφορά, «σε ό,τι αφορά τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομεία, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου απεβίωσαν συνολικά 13 άτομα. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών καταγράφηκαν πέντε θάνατοι στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και πέντε στην κατηγορία των ατόμων που έλαβαν και τις τρεις δόσεις».
Τις τελευταίες ημέρες, στο υπουργείο Υγείας τα αρμόδια τμήματα καταγράφουν όλα τα δεδομένα με κάθε λεπτομέρεια αφού και από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων συλλέγονται καθημερινά τα ποσοστά των ατόμων που καταδεικνύονται θετικά από τον ιό και έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, με ιδιαίτερη προσήλωση στα ποσοστά που αφορούν ηλικιωμένους, υπερήλικες και ευπαθείς.
Τα δεδομένα αυτά, όπως ανέφερε στον «Φ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Χρίστος Πέτρου, «αναμένεται ότι σύντομα θα μελετηθούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία είναι και η αρμόδια για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις».
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα κληθεί τις επόμενες μέρες να λάβει σχετικές αποφάσεις αφού υπάρξουν τα απαραίτητα δεδομένα και τεκμηριωθεί μια τέτοια απόφαση», είπε ο κ. Πέτρου προσθέτοντας ότι «αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε. προχωρούν σε αξιολόγηση των δικών τους δεδομένων και προχωρούν». Έφερε παράλληλα ως παράδειγμα τη Σουηδία, η οποία όπως είπε, «έχει αρχίσει τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε ηλικίες άνω των 80 ετών, χωρίς να αναμένει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».
Η απόφαση που θα ληφθεί, τόνισε, «πρέπει να στηρίζεται στη βάση του προφίλ των ατόμων που έλαβαν την τρίτη δόση και καταλήγουν νοσοκομείο. Δηλαδή, πότε έλαβαν τρίτη δόση, κατάσταση υγείας (ηλικία, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση ή άλλη κατηγορία ρίσκου/ευπάθειας), και η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αργήσει να ληφθεί».
Αυτό επειδή, «δημοσιευμένα δεδομένα και αναλύσεις αναφέρουν ότι η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων σε σχέση με την αποτροπή νοσηλείας μειώνεται με το χρόνο μετά την ενισχυτική δόση. Συγκεκριμένα τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα μειώνεται στο 78% από το 96% που ήταν δύο μήνες μετά την τρίτη δόση. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στη σελίδα του CDC έχει αρκετούς περιορισμούς, όμως έρχεται να συνεισφέρει στη γνώση σχετικά με την προστασία που παρέχεται μετά από κάποιους μήνες μετά την τρίτη δόση σε ειδικούς ευπαθείς πληθυσμούς όπως οι υπέργηροι και οι ανοσοκατασταλμένοι. Σε αυτές τις ομάδες θα χρειαστεί να γίνει και τέταρτη δόση, σε συγκεκριμένο χρόνο».
Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα άνω των 60 ετών στην Κύπρο έλαβαν την τρίτη δόση εμβολίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και ως εκ τούτου βρίσκονται ήδη στον τέταρτο μήνα μετά τον ενισχυτικό εμβολιασμό τους».
«Η τέταρτη δόση δεν πρέπει να προγραμματίζεται για τον ευρύ πληθυσμό, για νεότερους και υγιείς ενήλικες» τόνισε ο κ. Πέτρου, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να υποστηρίζει την ανάγκη για αυτούς τώρα». Είναι διαφορετικό, εξήγησε, «αν θα χρειαστεί αυτοί να κάνουν μια νέα δόση, για παράδειγμα το φθινόπωρο, αλλά τότε θα μιλάμε για ετήσιο εμβολιασμό και όχι για δεύτερο ενισχυτικό εμβολιασμό».
Πηγή philenews.com