“Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”. Κατακόρυφη άυξηση στις τιμές πρώτων υλών

Δεν έχουν σταματημό οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα η ενέργεια να καθίσταται ακριβότερη, ενώ οι τιμές καταναλωτικών αγαθών, πρώτης ανάγκης και μη, να καθίστανται ασύμφορες. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τα νοικοκυριά που βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους να ανεβαίνουν επικίνδυνα, ενώ αντίθετα οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Το κύμα ανατιμήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διεθνές ράλι τιμών σε καύσιμα, ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά και στο ότι η αγορά πιάστηκε απροετοίμαστη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, τα όποια μέτρα στήριξης εξαγγέλλει η κυβέρνηση με στόχο κυρίως τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Το κύμα ακρίβειας έρχεται να επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. 

Αυξάνεται, μάλιστα, ο αριθμός των νοικοκυριών που στρέφουν την προσοχή τους σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες που προσφέρονται από επιχειρήσεις, ωστόσο πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή σε ευπαθή τρόφιμα και στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων. 

Άλλωστε τα καθημερινά ψώνια για είδη διατροφής έχουν επιβαρύνει το καλάθι της νοικοκυράς. Εισαγωγείς, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, μετακυλύουν τους τελευταίους μήνες στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, με την επίκληση του αυξημένου λειτουργικού κόστους. 

Ράλι τιμών παρατηρείται και στα βιομηχανικά μέταλλα, που επιβαρύνουν σειρά συσκευασμένων τροφίμων που διατίθενται στην αγορά, αυξήσεις που στο τέλος καταλήγουν να πληρώνουν οι καταναλωτές. 

Την ίδια ώρα, όνειρο απατηλό φαίνεται να αποτελεί πλέον για πολλά νοικοκυριά η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας αφού τα κατασκευαστικά κόστη είναι ασύμφορα με τις τιμές τους να έχουν εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα που πλέον η αγορά ετοιμοπαράδοτης κατοικίας από €1.700 ανά τ.μ. πριν μερικά χρόνια έφθασε τα €2.650 ανά τ.μ.

Τα νοικοκυριά που δεν εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, τους τελευταίους μήνες δεν τολμούν να ανοίξουν τους λογαριασμούς της ΑΗΚ που είναι κατά πολύ αυξημένοι. Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 26,3%. Τεράστια αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές των καυσίμων που καταγράφουν ανατιμήσεις 25,3%. Η κατηγορία στέγαση, ύδρευση ηλεκτρισμός και υγραέριο αυξήθηκε κατά 15,8% και συνέβαλε με τη σειρά της στον πληθωρισμό τον Ιανουάριο 2020 κατά 5,4%. Στην αγορά ο κύλινδρος υγραερίου διατίθεται αυξημένος κατά 21,1% τους τελευταίους μήνες και συμβάλει με τη σειρά του στα αυξημένα κόστη του νοικοκυριού που η θέρμανσή του εξαρτάται από το γκάζι.  

Στα κυριότερα είδη διατροφής καταγράφεται αύξηση στην τιμή του γάλακτος κατά 3%, του κυπριακού καφέ 21,6%, στο αλεύρι 8,7%, στη ζάχαρη 15,1%, στα αυγά, 3,2%, στα δημητριακά 4,6%, στα ζυμαρικά 10,6, στο ψωμί 10,4%, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει η τιμή της πατάτας κατά 78%. Υπάρχουν προμηθευτές που ετοιμάζονται για μια σειρά από νέες αυξήσεις σε διάφορα τρόφιμα, βλέποντας ότι η εικόνα με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη δεν αλλάζει. Ανατιμήσεις παρουσιάζει η τιμή στα λιπαντικά κατά 6,8%, στα κατεψυγμένα θαλασσινά 5,8%, στα λαχανικά κατά 12,2% κα ιη μπύρα 6,2%.  

Ανατιμήσεις πέραν του 20% σε οικοδομικά υλικά

Τον χορό των ανατιμήσεων σέρνουν το τελευταίο διάστημα και οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών καθιστώντας πλέον το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών ασύμφορο. Τα μεταλλικά υλικά παρουσιάζονται αυξημένα πέραν του 30%, ενώ η τιμή σε σίδηρο και χάλυβα αυξήθηκε κατά 40%. Το αλουμίνιο παρουσιάζεται αυξημένο κατά 16% και το ξύλο κατά 22%. Τα πλαστικά παρουσιάζουν αύξηση 20%, τα χημικά προϊόντα 10,7% και τα μονωτικά υλικά 8,7%. Αύξηση παρουσιάζουν και τα κεραμικά είδη κατά 8%, ενώ η τιμή του ηλεκτρομηχανολογικού υλικού αυξήθηκε κατά 23%. Σημειώνεται ότι με βάση τον δείκτη τιμών κατασκευαστικών υλικών, η ετήσια αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών έφτασε το 20%. 

Φωτιά πήραν οι τιμές των καυσίμων

Η αύξηση που καταγράφεται στην τιμή των καυσίμων, λόγω της αύξησης που καταγράφεται στην τιμή των καυσίμων στη διεθνή αγορά, συνεχίζεται από εβδομάδα σε εβδομάδα χωρίς να διαφαίνονται σημάδια ακόμα και για να διατηρηθούν τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Από τον Ιούνιο του 2020, που είχαμε τις χαμηλότερες τιμές λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας , μέχρι και χθες η εγχώρια αγορά καυσίμων που καλύπτεται εξολοκλήρου με εισαγωγή έτοιμων διυλισμένων προϊόντων όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές. Συγκεκριμένα, η τιμή στη βενζίνη 95 οκτανίων παρουσιάζει αύξηση 46,9%, η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης αύξηση 51,8%, ενώ επίσης άνοδο παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 61,7%

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *