«Το ΓεΣΥ δεν οδεύει στον γκρεμό» – Διαλύει σκιές ο Υπ.Υγείας

«Το ΓεΣΥ δεν οδεύει στον γκρεμό. Υπάρχουν πράγματα, για τα οποία πρέπει επειγόντως να βρούμε λύσεις. Εμείς θα βρούμε τις λύσεις, αρκεί να το θέλουμε», τονίζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ενώ ο ΟΑΥ, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη, δίνει δημόσια απαντήσεις στα περί παρανομίας και περί άρνησης του Οργανισμού να αναλάβει τις ευθύνες του. 

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορά την παραβίαση της νομοθεσίας από τον ΟΑΥ, μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λέγοντας ότι ήδη έχει βρεθεί η λύση. 

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «για το εάν έπρεπε να είχαν δοθεί κάποια κονδύλια ή όχι από τον ένα στον άλλο, δηλαδή από τον ΟΑΥ στο Κράτος ή από το Κράτος στον ΟΑΥ, είναι κάτι που το εξετάζουμε. Είναι μια διαφορά που υπάρχει στο πώς θα τα διευθετήσουμε όλα αυτά και αυτό είναι κάτι που μας αφορά εμάς που έχουμε αρμοδιότητα. Για αυτό και θα έχουμε συνάντηση με τον ΟΑΥ και με το υπουργείο Οικονομικών για να τα βάλουμε όλα κάτω για να τα διευθετήσουμε». 

Το ΓεΣΥ, λέει, «είναι ένα μωρό, δύο χρονών, το οποίο έχει γεννηθεί αλλά πρέπει να το μάθουμε, πώς να περπατά, πώς να μιλά. Είναι λογικό ένα Σύστημα που εφαρμόστηκε εν καιρώ πανδημίας να έχει προβλήματα. Για αρκετά από αυτά που ακούσαμε στη Βουλή, έχουμε δρομολογήσει και τις λύσεις, κάποια θα τα λύναμε από την περασμένη εβδομάδα αλλά νόσησα από κορωνοϊό και δεν μπορέσαμε να κάνουμε μια έκπληξη την Πέμπτη στη Βουλή με αυτές τις λύσεις».

Αναφορικά με τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορούν τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ είναι εκτός νόμου, αλλά και τα όσα υποστήριξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφερόμενος στις διαφορετικές συμβάσεις που διατηρεί ο ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του στον «Φ» απάντησε: «Εγώ είμαι υπουργός Υγείας και βλέπω πρώτα τον ασθενή. Τον ασθενή, δεν τον ενδιαφέρει το τι υπέγραψε ο ΟΑΥ και το αν μπορεί να υπάρχει νομικό ζήτημα στις συμφωνίες ή στις συμβάσεις του ΟΑΥ με τα νοσοκομεία. Τον ενδιαφέρει το ότι όταν χρειαστεί γιατρό και νοσηλευτήριο, έχει στη διάθεση του και γιατρό και νοσοκομείο να τον εξυπηρετήσει». 

Παίρνοντας τα δεδομένα χρονολογικά, ο υπουργός Υγείας, εξήγησε: «Τώρα ακούνε οι πολίτες για παρανομία. Να εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε όταν λέμε παρανομία. Αρχές Αυγούστου ήρθε κοντά μου η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτή η γνωμάτευση δηλαδή, είχε να κάνει με τις συμβάσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Κάλεσα όλους τους εμπλεκόμενους. Έστειλαν κάποιες διευκρινίσεις, όλα μαζί πήγαν στον Γενικό Εισαγγελέα και πριν δύο εβδομάδες βρεθήκαμε με τον Γενικό Εισαγγελέα και συμφωνήσαμε το πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αποφασίστηκε να δοθούν όλα τα συμβόλαια στον Γενικό Εισαγγελέα για να τα διορθώσει. Όλα τα νέα συμβόλαια θα υπογραφούν με την μορφή που θα μας δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας και με την ίδια μορφή θα γίνουν και όλα τα νέα συμβόλαια που θα υπογράψει ο ΟΑΥ αλλά και όλες οι συμβάσεις που τώρα βρίσκονται σε ισχύ, με την ανανέωση τους θα αλλάζουν». 

Τι επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και πώς απαντά ο ΟΑΥ

Στα όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και για τις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα και τις έντονες συζητήσεις το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, απάντησε μέσω του «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. 

«Ο Γενικός Ελεγκτής μας κατηγορεί ότι δεν εντάξαμε ακόμα τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό στο ΓεΣΥ. Όντως, ο νόμος μάς το επιβάλλει και πρέπει να τις αναλάβουμε. Τώρα φυσικά μας λένε να μείνουν οι υπηρεσίες αυτές στο υπουργείο Υγείας, να τις διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας και να αναλαμβάνει να πληρώνει ο ΟΑΥ. Εμείς λέμε, να έρθουν οι υπηρεσίες αυτές στον ΟΑΥ, να τις διαχειρίζεται ο ΟΑΥ και να καταβάλλει και τα απαραίτητα ποσά». 

Επίσης, «μας κατηγορούν ότι αρνούμαστε να αναλάβουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τις παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου που αφορούν και παραπομπές σε εκτός ΓεΣΥ γιατρούς και σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια. Δηλαδή, από τη μια λέμε ότι η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ είναι παράνομη, τώρα λένε ότι πρέπει ο ΟΑΥ να αναλάβει το κόστος των παραπομπών που έκανε το υπουργείο Υγείας σε εκτός ΓεΣΥ γιατρούς και νοσηλευτήρια». 

Για τις αναφορές σε μη ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ με ταυτόχρονη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να επισπεύσουμε τα πρωτόκολλα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ επειδή, με βάση τον νόμο για αυτά έχουμε ευθύνη να καταβάλλουμε το κόστος. Όσα πρέπει να ενταχθούν, θα ενταχθούν».

Για αυτά τα τρία σημεία, «μας λένε ότι χρωστάμε €150 εκατομμύρια και έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και κάνει ένα συμψηφισμό με τα όσα το Κράτος οφείλει στον ΟΑΥ, €103 εκατ., και μας λένε να πληρώσουμε το υπόλοιπο. Και εδώ υπάρχει ένα παράδοξο διότι από τη μια μας λένε και μας κατηγορούν ότι το ΓεΣΥ προκαλεί οικονομική κατάρρευση και από την άλλη μας λένε να πληρώσουμε επειδή έχουμε απόθεμα €300 εκατομμυρίων. Επίσης, τη στιγμή που ο νόμος προνοεί ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, το κόστος το αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι ο ΟΑΥ κατέβαλε αρκετά εκατομμύρια για την πανδημία. Μπορεί τη στιγμή που ψηφιζόταν ο νόμος να μην φανταζόταν κανένας ότι θα ζούσαμε πανδημία, αλλά τη ζούμε». 

Όπως πληροφορούμαστε, το κονδύλι των €150 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει: €18,6 εκατομμύρια για αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, €29 εκατομμύρια για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, κόστος φαρμάκων στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας €14 εκατομμύρια, κόστος καινοτόμων φαρμάκων €69,9 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορήθηκε ο ΟΑΥ από το υπουργείο Υγείας, γίνεται και συμψηφισμός μεταξύ του ποσού που ο ΟΑΥ έχει να παίρνει από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εισφορές, €103,4 εκατομμύρια. 

Συνεχίζοντας ο διευθυντής του ΟΑΥ, ανέφερε: «Μας κατηγορούν ότι δεν πληρώνουμε για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ο κατάλογος με τις πληρωμές που έκανε ο ΟΑΥ είναι εκεί: 

> Για το νοσοκομείο Κυπερούντας καταβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2019 €9,8 εκατ.

> Για το Κέντρο Θαλασσαιμίας, καταβλήθηκαν €827.000.

> Για τις κλινικές αιμοκάθαρσης καταβλήθηκαν €28,4 εκατ.

> Για την παιδονευρολογική κλινική καταβλήθηκαν €575.000.

> Για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για τα νοσηλευτήρια, καταβλήθηκαν €2 εκατ. 

Απαντά στον Γ. Λουκαΐδη ο υπουργός Οικονομικών 

Η κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη καλά κρατεί. Χθες ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, απάντησε στις δηλώσεις του κ. Λουκαΐδη αναφερόμενος στα όσα λέχθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Βουλή.

«Στη συνεδρίαση δεν έκανα τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το να συμφωνήσω με τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή και να υποστηρίξω τις συστάσεις του. Άραγε κατά τον κ. Λουκαΐδη είναι και ο Γενικός Ελεγκτής πολέμιος του ΓεΣΥ;», ανέφερε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε: «ο κ. Λουκαΐδης ψευδόμενος κάνει λόγο για μονομερή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να “αποστερήσει €103 εκατ. από το ΓεΣΥ”. Ουδέν αναληθέστερον. Τα €103 εκατ. αφορούν δαπάνες υγείας (αγορές φαρμάκων, αποστολές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα), οι οποίες σήμερα καλύπτονται από το υπουργείο Υγείας, που σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να ανακτώνται από τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ». 

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε περισσότερα από €150 εκατ. επιπλέον στο σύστημα υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας, που δεν επηρέασε ουδόλως τα οικονομικά του ΓεΣΥ, εφόσον κατά την ίδια περίοδο ο ΟΑΥ ανέστειλε οποιεσδήποτε πληρωμές προς τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα καταβαλλόταν στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ ποσό ύψους €50 εκατ. εάν κρινόταν ότι επηρεάζονταν τα οικονομικά του ΓεΣΥ. Τα δεδομένα ωστόσο, μιλούν από μόνα τους. Τα χρηματικά διαθέσιμα/πλεονάσματα του Οργανισμού στο τέλος του 2021 ξεπερνούσαν τα €300 εκατ.» πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *