Προς κατάργηση SafePass σε υπεραγορές, φούρνους, φαρμακεία

Οριστικοποιούνται το απόγευμα τα πρωτόκολλα των εξαγγελθέντων χαλαρώσεων για  των μέτρων κατά της πανδημίας για τους χώρους διασκέδασης και άλλους χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως χώρους εστίασης και υπεραγορές και καταστήματα που πωλούνται είδη πρώτης ανάγκης. Μετά το πέρας της συνεδρίασης Υπουργού Υγείας και Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η εξαγγελία των όσων θα ισχύσουν με βάση τα πρωτόκολλα.

Στο τραπέζι των εισηγήσεων, όπως σημείωσε ο δρ. Καραγιάννης, βρίσκεται η κατάργηση της επίδειξης SafePass σε υπεραγορές, φούρνους, φαρμακεία και άλλα, γεγονός που θα υποστηρίξει και ο ίδιος ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή διατύπωσε την πρόταση να παραμείνει το SafePass ως προϋπόθεση  σε χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Rapid Test στα Κέντρα Διασκέδασης

Μιλώντας στον Active, ο δρ Πέτρος Καραγιάννης σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει ενώπιον της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής την διενέργεια rapid test σε εμβολιασμένους πέρα από τα νυχτερινά κέντρα, ως προϋπόθεση για την είσοδό τους.

Από τις χαλαρώσεις των μέτρων, σημείωσε ξεχωρίζει το γεγονός ότι πλέον οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους που δεν μπορούσαν μέχρι στιγμής, έχοντας στην κατοχή τους 24ωρο τεστ.

Θέμα χρόνου η έλευση του NOVAVAX στην Κύπρο

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι με την έλευση του εμβολίου NOVAVAX στην Κύπρο, ενός κλασσικού πρωτεϊνικού σκευάσματος, αρκετοί από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα σπεύσουν να το πράξουν. Είναι θέμα χρόνου, είπε να έρθει και στην Κύπρο εντός της εβδομάδας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική εικόνα, ο δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι πλέον έχουν παρέλθει οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων άνω των 5 χιλιάδων, γεγονός που επιτρέπει σε χαλαρώσεις των μέτρων. Όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες, είπε, δείχνουν καθοδική πορεία, ενδεχομένως, όμως να υπάρξει σχετική έξαρση η οποία θα οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων. «Με προσοχή και σύνεση μπορούμε να το αποφύγουμε» τόνισε, σημειώνοντας πως όσο θερμαίνεται ο καιρός, η κατάσταση ενδεχομένως να εξομαλυνθεί ακόμη περισσότερο.

Η μετάλλαξη Όμικρον, με την πάροδο του χρόνου και τη μείωση της ανοσίας προσβάλλει και τους εμβολιασμένους όπως δείχνουν τα δεδομένα, γι’ αυτό χρειάζεται τεστ και σε εμβολιασμένα πρόσωπα, υπέδειξε ο δρ. Καραγιάννης. Ωστόσο είπε πως σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα οι εμβολιασμένοι δεν φαίνεται να μεταδίδουν πολύ εύκολα, έστω κι αν μολυνθούν.

Σε ότι αφορά τα νηπιαγωγεία, συζητήθηκε η προσθήκη τους στο πρόγραμμα test to stay και μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο Υπουργός Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αποτελέσει δεδομένο. Πολλά νηπιαγωγεία, σημείωσε ο δρ. Καραγιάννης, ιδιαίτερα τα ιδιωτικά, αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, έχοντας μεγάλο αριθμό απουσιών. Τα test to stay θα μπουν και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, στην Εθνική Φρουρά, στα Σώματα Ασφαλείας στους υγειονομικούς και θα προστεθούν και στους δασκάλους, παρόλο που οι πλείστοι είναι εμβολιασμένοι.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *