Απαντά σε Υπουργό Οικονομικών και Γενικό Ελεγκτή ο ΟΑΥ “Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές”

Αντεπιτίθεται ο ΟΑΥ και διαμηνύει σε υπουργό Οικονομικών και Γενικό Ελεγκτή ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές και προειδοποιήσεις. Η σύγκρουση, κατά μέτωπο. Ο δημόσιος διάλογος συνεχίζεται από το πρωί της Πέμπτης, όταν υπουργός Οικονομικών και Γενικός Ελεγκτής εξαπέλυσαν επίθεση στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στο διαδίκτυο.

Χθες, ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από τηλεοράσεως αντέστρεψε τα πυρά κάνοντας λόγο για «προσωπικά πάθη», ενώ αναφερόμενος σε επίθεση που ο ίδιος δέχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, είπε ότι «στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών μου επιτέθηκε προσωπικά και μου φώναζε λες και θα φοβηθώ. Κάποιοι θεωρούν ότι ένας άνθρωπος επειδή είναι δημόσιος λειτουργός δεν έχει το δικαίωμα να έχει δική του άποψη». «Αυτή τη στιγμή», είπε, «στη Δημόσια Υπηρεσία γενικά, θεωρούνται ως απειλές, δύο άνθρωποι. Μην θυμώσεις τον υπουργό Οικονομικών γιατί θα σου κόψει κονδύλια ή μη διαφωνήσεις με τον Γενικό Ελεγκτή επειδή θα σε απειλήσει και θα σε κυνηγήσει μέχρι να σου βρει λάθος. Αυτό σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ, δεν θα το δεχθούμε. Άλλο να κάνεις ελέγχους και άλλο να απειλείς ότι θα κάνεις ελέγχους επειδή κάποιος διαφωνεί μαζί σου»

Οι δηλώσεις του διευθυντή του Οργανισμού ενδεικτικές των προθέσεων του ΟΑΥ, αφού μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι «αν υλοποιηθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών βάσει της οποίας ο Οργανισμός πρέπει να πληρώσει €150 εκατομμύρια στο υπουργείο Υγείας για υπηρεσίες που αγόρασε το υπουργείο από παρόχους και μη του ΓεΣΥ, το Σύστημα θα αποσταθεροποιηθεί». Εάν, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ο υπουργός Οικονομικών καλή τη πίστει ήθελε να συζητήσουμε το θέμα των €150 εκατομμυρίων, θα ερχόταν να το συζητήσουμε ή πιο σωστά έπρεπε πρώτα να ζητήσει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για αυτά τα οποία ζητά από τον Οργανισμό. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θέλω να προκαταλάβω όμως την όποια απόφαση θα ληφθεί».  

Για να ενταχθεί ένα φαρμακευτικό σκεύασμα στο ΓεΣΥ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «υπάρχουν διαδικασίες. Πρέπει η εταιρεία που έχει το σκεύασμα να υποβάλει αίτημα για ένταξη του στο ΓεΣΥ. Υπάρχει μετά η Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα το αξιολογήσει και εάν το εγκρίνει, υπάρχει η Επιτροπή Αποζημιώσεων η οποία θα αποφασίσει εάν υπάρχουν τα χρήματα για να ενταχθεί αυτό το φάρμακο στο ΓεΣΥ. Ακόμα όμως και να δώσει θετική απάντηση η Επιτροπή Αποζημιώσεων, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, εάν θέλει μπορεί να το απορρίψει». Αυτές τις διαδικασίες, είπε, «ο υπουργός Οικονομικών τις έχει κάνει γαργάρα και λέω όχι, εγώ θα αποφασίσω τι θα πληρώσει ο ΟΑΥ». 

Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Πακακωνσταντίνου, «είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό αρκετά από τα φάρμακα που τώρα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Υπήρξε καθυστέρηση και για αυτό δεν θα πω δικαιολογίες. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε στην Κύπρο αυτή την προσέγγιση του «εγώ αποφασίζω και ό,τι συμβαίνει στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο θα το βάζω στο ΓεΣΥ. Είναι αυθαίρετο».

Το ερώτημα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι το γιατί γίνονται όλα αυτά; Εγώ θεωρώ ότι μπαίνουν και προσωπικά πάθη, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που με την πρώτη ευκαιρία, θέλουν να βάζουν εμπόδια στο ΓεΣΥ». 

Συχνά, πρόσθεσε, «λέμε για καταχρήσεις. Γίνονται καταχρήσεις αλλά αυτές οι καταχρήσεις δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού». 

«Μετά μας έπιασε μια ευαισθησία για τον φορολογούμενο και λέμε για φοροδιαφυγή. Φοροδιαφυγή υπάρχει και στα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιο υπουργείο είναι το αρμόδιο για αυτό;», διερωτήθηκε.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και το ΚΕΒΕ στρέφοντας τα πυρά του στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη διευθυντική ομάδα του ΟΑΥ, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει «εφαρμόζουν ή/και θέλουν να αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη νομοθεσία που αφορά το ΓεΣΥ κατά το δοκούν και να την ερμηνεύουν αυθαίρετα και κατά βούληση, είτε διότι δεν έχουν ορθή αντίληψη των πραγμάτων, είτε διότι θέλουν να εξυπηρετούν άγνωστα για μας συμφέροντα». Αναφέρεται ότι το ΚΕΒΕ συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ με εκπρόσωπο του. 

Επί της ουσίας των ζητημάτων που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα και αποτελούν αιτία σύγκρουσης μεταξύ εμπλεκομένων, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και δεν αποκλείεται μέχρι αργά απόψε να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά αλλαγές που έρχονται στο Σύστημα, με πρώτη και κυριότερη την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών (ενηλίκων και παιδιών). Φάρμακα, εφημερεύοντα ιατρεία και καταχρήσεις, βρίσκονται επίσης στο τραπέζι της συζήτησης.

Πηγή: Μαριλένα Παναγή – Philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *