Τεράστιες επιπτώσεις ελέω πολέμου…”Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις που επιφέρει και σε οικονομικό επίπεδο «αγγίζοντας» και την Κύπρο.

Την άποψη ότι η ακρίβεια λόγω του πολεμικού σκηνικού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώνεται, εξέφρασε μιλώντας στη Cyprus Times ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

«Ήδη βλέπουμε τις τιμές των σιτηρών και των καυσίμων να ανεβαίνουν. Οι κυρώσεις στη Ρωσία σίγουρα θα φέρουν και άλλα προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία των αγορών» τονίζει.

Όπως είπε ο κ. Τσιακκής πέραν της ακρίβειας στα καύσιμα λόγω πανδημίας τώρα προστίθεται και ο πόλεμος που φέρνει νέες αυξήσεις. «Η Ρωσία είναι η 2η μεγαλύτερη παραγωγός μετά την Σαουδική Αραβία για το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Άρα αυξάνεται η τιμή καυσίμων και φυσικού αερίου, κάτι που επηρεάζει οριζόντια όλες τις οικονομίες και την Κύπρο» εξηγεί.

Την ίδια ώρα αυξήσεις έρχονται σύμφωνα με τον κ.Τσιακκή και στα σιτηρά.

«Οι δύο χώρες Ουκρανία-Ρωσία αποτελούν το 30% παγκοσμίως στα σιτηρά. Σίγουρα αυξάνονται οι τιμές και όταν ένα προϊόν εξάγεται από χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο θα έχει δυσκολίες στην ομαλή εξαγωγή του. Φεύγουν από λιμάνια της Οδησσού τα πλοία και τώρα που έκλεισε η Τουρκία τα στενά -αν ισχύει και για εμπορικά πλοία- θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πιθανόν να έχουν πρόβλημα οι αγορές να προμηθευτούν σιτηρά, άρα θα έχουμε αυξήσεις στις τιμές και ελλείψεις».

Στην Κύπρο, όπως εξήγησε συστήνοντας ψυχραιμία ο κ.Τσιακκής, υπάρχουν 2 εταιρίες που ασχολούνται με την παραγωγή αλευριού και υπάρχουν αποθέματα περίπου 4 μηνών. «Αύξηση στις τιμές με αλυσιδωτές επιπτώσεις στα προϊόντα που παράγονται από αλεύρι θεωρείται δεδομένο, αφού οι εταιρίες θα ανεβάσουν τις τιμές γνωρίζοντας τις επερχόμενες αυξήσεις» είπε.about:blank

Τέλος, υπενθύμισε ότι η πτώση και η υποτίμηση στο ρούβλι θα επηρεάσει σημαντικά και τον τουρισμό στην Κύπρο κυρίως από την Ρωσία, αφού όπως είπε, είναι το 25%.

Πηγη: cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *