Προς αναθεώρηση η Λευκωσία για το κλείσιμο του εναέριου μετά το “όχι” σε κυρώσεις απο Τουρκία σε Ρωσία

Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ακόμα κρίσιμη σύνοδο προκειμένου να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα εναντίον της Ρωσίας αλλά την ίδια ώρα στη Λευκωσία η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αναθεωρήσει τη θέση της όσον αφορά την απαγόρευση πτήσεων στον κυπριακό εναέριο χώρο. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια καλή αφορμή για να προχωρήσει η Κύπρος σε υλοποίηση της επιφύλαξης που είχε καταθέσει κατά το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Κυριακή. 

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, στη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων άφησε να διαφανούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά την υλοποίηση μέτρων κατά της Ρωσίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή αναθεώρηση της απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για τα ρωσικά αεροσκάφη, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ακολουθήσει τις κυρώσεις, ο Γ. Καρούσος δήλωσε πως «είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και με τον υπουργό Εξωτερικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να παρθούν οι αποφάσεις. Προς το παρόν ισχύει η απόφασή μας, εκείνο που είχε αποφασιστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά τονίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα που είχε επιφύλαξη, η οποία καταγράφηκε και η οποία, εξ όσων έχω ενημερωθεί, εξευρέθηκε τρόπος να κατοχυρωθεί και νομικώς».

Η δήλωση του αρμόδιου για τις αερομεταφορές υπουργού έρχεται πριν από: α) τη σημερινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και β) την αυριανή ευρεία σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιών. 

Αργά σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα συζητούσε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο τα γεγονότα στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης, καθώς η πολιτική ηγεσία θέλει να ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συγκαλέσει και νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες για να γίνει ειδική συζήτηση με την παρουσία και αρμοδίων υπουργών. Σαν συνέχεια δηλαδή, και της αυριανής σύσκεψης που συγκάλεσε ο ΠτΔ για συζήτηση των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή. 

Σύμφωνα με την Προεδρία, στη σύσκεψη της Παρασκευής, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, οι Υφυπουργοί Τουρισμού, Σάββας Περδίος και Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την οποία ζητούσε σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών το συντομότερο δυνατόν, «για να συζητηθούν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν και επηρεάζουν τη χώρα μας εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής».

Ο Στέφανος Στεφάνου ζητά επίσης όπως στη συγκεκριμένη συνεδρία παρευρεθούν και οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν την ευθύνη για τομείς που επηρεάζονται από την κατάσταση. Τέλος, σημειώνει ότι «το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες».

Στον Λόφο σήμερα οι αρχηγοί 

Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 6.30 σήμερα το απόγευμα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για να ανασκοπήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να ενημερωθεί σε σχέση με το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας αναμένεται να συζητηθεί και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Θα γίνει μια ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για το θέμα των ΜΟΕ, που προωθούνται, καθώς και για τις προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Πελεκάνος.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί και το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Πελεκάνος είπε πως «αναμένεται να συζητηθούν τα δεδομένα και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αλληλεγγύη μέσω ΟΗΕ

Την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, δήλωσε σε παρέμβασή του στην 11η Επείγουσα Ειδική Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ για την Ουκρανία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απώλεια ζωών, τον ανθρώπινο πόνο και τον μαζικό εκτοπισμό που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που η Κύπρος βιώνει εδώ και περίπου 50 χρόνια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι η Κύπρος καταδικάζει κάθε ρήγμα στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που προκαλείται μέσω στρατιωτικής δράσης από ένα κράτος εναντίον της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους. Πρόσθεσε ότι ως μικρό κράτος, η Κύπρος βασίζεται για την ασφάλεια του στην παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της. Υπέδειξε δε ότι η Κύπρος ανησυχεί βαθιά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος συλλογικής ασφάλειας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου τόνισε την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την άμεση κατάπαυση του πυρός με την αποχώρηση των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ουκρανικό έδαφος. Επανέλαβε επίσης την επείγουσα ανάγκη ανατροπής των παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης από τη Ρωσία της αυτοανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: philenews.com – Του Αντρεά Πιμπίσιη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *