Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναλόγως του ακροατηρίου που έχει ενώπιόν του επιχειρεί να αναφερθεί σε διάφορα ζητήματα κατά τρόπον ώστε να περάσει τις δικές του απόψεις. Ενώπιον των μελών της Ισλαμικής Συνεργασίας αναφέρθηκε σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Κύπρου και της Θράκης. Αναφορά η οποία στόχευε στο να δημιουργήσει «μουσουλμανικό ζήτημα» το οποίο θα μπορούσε να τύχει στήριξης από άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Μιλώντας κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή Ακσάμ/ΓΤΠ) επιχείρησε να δώσει θρησκευτική διάσταση τόσο στο Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης. Δύο ζητήματα τα οποία προκύπτουν και μέσα από τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «η εχθρότητα κατά του Ισλάμ στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο αυξάνεται και τα δικαιώματα των μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες όπως η Ινδία και των ΟϊγούρωνΤούρκων στην Κίνα παραβιάζονται». Έκανε επίσης αναφορά για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Με τις δύο πρώτες χώρες να έχουν βιώσει την τουρκική εμπλοκή στις συγκρούσεις επί του εδάφους τους.
«Τα γεγονότα σήμερα στην Ουκρανία έχουν αποκαλύψει σε όλους μας τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά. Ακούσαμε επίσης αυτούς που λένε ότι εδώ δεν είναι η Μέση Ανατολή, δεν είναι το Αφγανιστάν, γιατί χύνεται αίμα. Για μας το αίμα που χύνεται στο Χάρκοβο και το αίμα στο Χαλέπι είναι το ίδιο αίμα. Και αυτό επειδή αυτό προβλέπει ο πολιτισμός μας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι τα δικαιώματα τόσο των Μουσουλμάνων Τούρκων στη Δυτική Θράκη αλλά και των Μουσουλμάνων στην Κύπρο παραβιάζονται. Υποστηρίζοντας ότι «ο ισλαμικός κόσμος υποφέρει από διάφορα προβλήματα», ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος προς τις χώρες της OIC, κάλεσε τις χώρες της Οργάνωσης να εργαστούν από κοινού για να βελτιώσουν την κατάσταση των Μουσουλμανικών κοινοτήτων, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί υπόθεση όλων. «Θεωρώ ότι αν έχουμε κοινό όραμα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έχουμε ενώπιόν μας», ανέφερε.
Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-22.03.22), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή και στο TRT κατά την επιστροφή του από το Ισλαμαμπάντ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για όλους ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και η επίτευξη εκεχειρίας το συντομότερο. «Σε αυτό το θέμα, θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπευθυνότητα και εποικοδομητική στάση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα στα βήματα που θα πρέπει να ληφθούν αφότου επέλθει η εκεχειρία μεταξύ των πλευρών, είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και η εναρμόνιση των σχέσεων τους. «Κάθε πόλεμος μπορεί να φέρει και την ειρήνη. Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει στον πόλεμο και κανείς δεν μπορεί να χάσει από την ειρήνη», είπε.
Στο Πακιστάν για την 48η σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΙΣ βρίσκεται και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (πηγή Κίπρις Πόστασι/ΓΤΠ), ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Χουσεϊν Ιμπραχήμ Ταχά. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του OIC και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος συζήτησαν τις «διμερείς σχέσεις» και την τελευταία κατάσταση στο νησί. «Κατά τη συνάντηση, αξιολογήθηκαν οι σχέσεις OIC με την ΤΔΒΚ και τονίστηκε η σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του OIC για την Κύπρο», αναφέρει η εφημερίδα.
Ικανοποίηση και δυσφορία για «Στρατηγική Πυξίδα»
Η Λευκωσία χαμογελά με ικανοποίηση και η Άγκυρα δυσφορεί με την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ. Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με το όλο κείμενο ενώ η Τουρκία καταφέρεται εναντίον για αναφορές που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος καλωσόρισε την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε πως αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ολοκλήρωση και ένα ορόσημο για τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ καθώς και έναν οδηγό για δράση προκειμένου να διαφυλαχθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τα συμφέροντα και οι αξίες. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (πηγή ΓΤΠ) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, καταδικάζει το σχέδιο «Στρατηγική Πυξίδα», σχέδιο δράσης για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκε, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου από το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε.
Στην ανακοίνωση του, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής: «Ειδικότερα η αναφορά που γίνεται για τη χώρα μας στο κεφάλαιο του εγγράφου που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος μας και επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το κεφάλαιο αντιβαίνει ολοκληρωτικά στο Διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή πρακτική και στους ίδιους τους νόμους της Ε.Ε. και έτσι είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα. Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικό. Αυτό το έγγραφο, αναμφισβήτητα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεπώς εμποδίζει την Ένωση από τις σωστές στρατηγικές. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, υπό μια τέτοια ρηχή προοπτική», καταλήγει η ανακοίνωση.