Δέκα γνωστοί ηθοποιοί απο Ελλάδα και Κύπρο, μιλούν στο ecosmoscy για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Του Γιώργου Παύλου

Δέκα γνωστοί, καταξιωμένοι ηθοποιοί από Κύπρο και Ελλάδα μίλησαν στο ecosmoscy.news και έδωσαν τα δικά τους μνήματα-ευχές επι την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου

Το θεάτρο είναι  μια πηγή πολιτισμού, από αυτή την πηγή ρέει άφθονα, η ζωντάνια, το χαμόγελο, η υγειά, το φως. Το θέατρο διδάσκει, ξεκουράζει, σε ταξιδεύει, το μυαλό φωτίζεται από τα φώτα της σκηνής σε μαγικά μονοπάτια, με ξεχωριστές μυρωδιές, με ξεχωριστές φωνές, μα συνάμα τόσο

μοναδικές ….

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΠΗΘΙΩΤΗΣ

Το Θέατρο ξεκλειδώνει μυστικούς κώδικες επικοινωνίας με τον βαθύ εσωτερικό μας κόσμο ……….και επηρεάζει αμφίδρομα τόσο την πνευματική όσο Και την σωματική υπόσταση Ηθοποιού και Θεατή αντανακλώντας ΦΩΣ και ΈΛΕΟΣ.

ΟΛΓΑ ΠΟΤΑΜΙΤΟΥ

Σήμερα Γιορτάζουμε, γιορτάζει όλη γη, ίσως η πιο σπουδαία μέρα του πολιτισμού, γιατί το θέατρο είναι ζωή, αν μπορούν να τα καταλάβουν όλοι. Αλλά δυστυχώς δεν τυχαίνουμε της απαιτούμενης προσοχής.

Πολύ θα ήθελα να βγω στο μπαλκόνι μου και να πετάξω λουλούδια  σε όλο τον κόσμο. Το θέατρο είναι ζωή, αγάπη. Με αγάπη Όλγα Ποταμίτου

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

 Χαιρετίζοντας τη σημερινή παγκόσμια μέρα θέατρου θλίβομαι που ο πολιτισμός αποδεικνύετε πόσο ευάλωτος είναι σε κάθε μορφή συμφοράς.

Θέατρα κλειστά ενίοτε μισοάδεια εν μέσω μιας πανδημίας που έπληξε κάθε έκφραση του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Μικροί και ανήμποροι παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου να παίζετε στη σκηνή του θανάτου. Θέλω να αισιοδοξώ και να ελπίζω ότι η μια και μοναδική γλώσσα που ενώνει όλο τον κόσμο, αυτή του πολιτισμού και της τέχνης, δεν θα χαθεί.  

    ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΓΚΡΕΚΟ    

Όταν ο Neil Armstrong πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι είπε: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα”.

Με την γέννηση του θεάτρου στην Αρχαία Ελλάδα πριν πολλούς αιώνες, ήταν ένα κεράκι στο μυαλό του ανθρώπου ,ένα τεράστιο πνευματικό άλμα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας!

ΓΙΩΤΑ ΚΡΟΣ

Τα πάντα είναι θέατρο. Όπου υπάρχει δράση κι αντίδραση. Όταν το μυαλό κι η ψυχή νοσούν και ψάχνουν τρόπους για εξηγήσεις στη ζωή τότε το θέατρο είναι η θεραπεία. Η αγαλλίαση που προσφέρει η μίμηση της πραγματικότητας σε συνδυασμό με φαντασία κι ευρηματικότητα είναι το αντίδοτο και το καταφύγιο από την απελπισία που προκαλεί το  Άγνωστο.

Καλή παγκόσμια ημέρα Θεάτρου σε όλους τους ηθοποιούς, θεατές, σκηνοθέτες, παραγωγούς και κριτές της ανθρωπότητας.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΑΘΑΣ

Το θέατρο μπήκε νωρίς στη ζωή μου.  Από την ηλικία των 11 πάτησα το σανίδι και άρχισα να σκέφτομαι αλλιώς τη ζωή. Θεωρώ ευλογία το να πορεύεσαι μαζί του και νιώθω Ευγνωμοσύνη για όλα τα δώρα που μου ‘χει προσφέρει μέχρι τώρα.

 Σε προσωπικό επίπεδο μου άνοιξε νέους ορίζοντες, αλλά και μέσα από τις ομάδες της Συναισθηματικής διαλεκτικής και τις παραστάσεις που ανεβάζουμε, βλέπω και την εξέλιξη στους άλλους ανθρώπους. Το Θέατρο είναι αφορμή, είναι θεραπεία ,ανακούφιση ,είναι σπουδή ζωής και συναισθημάτων. Χρόνια πολλά στο θέατρο.

 Χρόνια όμορφα στους ανθρώπους που ασχολούνται μαζί του!

ΦΑΝΗ  ΠΕΤΣΑ

“Εάν αγαπάτε το θέατρο, Εάν πιστεύετε συνειδητά ότι η θεατρική τέχνη είναι εξίσου ευγενής, εξίσου όμορφη με τις άλλες τέχνες, Εάν νιώθετε ντροπή και αηδία βλέποντας το ασήμαντο, το φθηνό και την κερδοσκοπία να ευτελίζουν τη ζωή μας μέρα με τη μέρα, Εάν θέλετε το θέατρο να επανακτήσει μια τιμητική θέση στη ζωή της χώρας μας και την αποστολή του στον κόσμο, Μην επαφίεσθε στη δυσαρέσκειά σας. Δράστε μαζί μας. Στηρίξτε την προσπάθειά των δημιουργών μας. Φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που σας έχουν.

Νέοι του Σήμερα, Καινούργιοι Θεατές, Ελάτε να κτίσουμε ένα θέατρο αντάξιο της παράδοσης μας, της νικηφόρας ενέργειας μας, αντάξιο των ποιητών και του λαού ,ένα θέατρο αντάξιο σας”.

Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν στη Γαλλία το 1913 από τους δημιουργούς του Θεάτρου του Βιε Κολομπιέ και όμως ακούγονται τόσο οικεία και γνώριμα σαν να ειπώθηκαν σήμερα. Ίσως γιατί έχουμε απομακρυνθεί από τη βαθύτερη καλλιτεχνική μας υπόσταση.

     Το θέατρο γεννήθηκε πριν καν γεννηθεί ο λόγος. Γεννήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν αλλά και να καταλάβουν μέσω της εσωτερικής τους έκφρασης τον κόσμο που τους περιέβαλε. Πώς γίνεται λοιπόν να απομακρυνθούμε από τον βαθύτερο και αρχαιότερο τρόπο επικοινωνίας μας;

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα Θεάτρου και καλούμε εσάς τους νέους του σήμερα, τους καινούργιους θεατές να επιστρέψετε κοντά στο θέατρο ώστε όλοι μαζί, μέσα από αυτή την αρχαιότατη πηγή έκφρασης, να κατορθώσουμε να προσφέρουμε ομορφιά ,συγκίνηση και τρυφερότητα στον κόσμο που μας περιβάλλει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το θέατρο είναι υψίστης σημασίας  για τους ανθρώπους!

Προσφέρει πότε στιγμές ανακούφισης, ξενοιασιάς και αισιοδοξίας… ελαφρύνοντας  το βάρος  από τις δυσκολίες της ζωής… και πότε ψυχική ανάταση και έκσταση, επιτυγχάνοντας έτσι  βραχυπρόθεσμη  συναισθηματική , νοητική και επιθυμητική ισόρροπα μέσα μας!

 Και αν ακολουθήσουμε τις ηθικές προτροπές των μεγάλων δραματουργών του, κυρίως αυτών της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, θα δούμε την ψυχική και σωματική μας υγεία να βελτιώνεται διαρκώς και τη ζωή μας να γίνεται όλο και πιο ευδαιμονική και γαλήνια!

ΜΑΡΙΝΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια θέατρο. Αντέχει σε πολέμους ,δικτατορίες, λογοκρισίες, θεομηνίες, κρίσεις οικονομικές και κάθε λογής καταστροφές, νικώντας θριαμβευτικά την ανθρώπινη βλακεία.

Η τέχνη του θεάτρου και όλες οι τέχνες δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν ιό και καμιά πανδημία .Ξέρουν πάντα και παντού να υπομονεύουν και να ανασυντάσσονται, ακόμα και να ξαναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους. Θα είναι πάντα εδώ ενόσω θα υπάρχει ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη .Τον νου μας όμως σε όσους καλλιτέχνες το υπηρετούν με αυταπάρνηση. Δεν θα είναι πάντα εδώ και σε κανέναν άνθρωπο που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλλει στην πνευματική εξύψωση του δεν αξίζει απαξίωση, παραγκωνισμός και καταφρόνια.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια ανθρωπότητα  που όλοι τρώγονται μεταξύ τους, εμείς Θεατρώμε  Υγιεινά. Χρόνια πολλά Θεατράνθρωποι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *