Πλησιάζει η εξαγγελία Χριστοδουλίδη…Σε Καθημερινή επαφή με πολίτες

Ανδρέας Πιμπίσιης: philenews.com

Οι συναντήσεις και ο συντονισμός με κάποιους εκ των συνεργατών του είναι πλέον πιο συχνές και αυτό έχει να κάνει με τα όσα θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σκοπεύει πριν από το Πάσχα να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του και να εισέλθει και επισήμως στη μάχη των Προεδρικών του 2023. 

Ανεπισήμως -όπως ήταν και η κατηγορία που δέχθηκε πολλές φορές από την Πινδάρου περί πρόωρου προεκλογικού- συνεχίζει επί καθημερινής βάσεως να πραγματοποιεί συναντήσεις, να βλέπει κόσμο και να συζητά σωρεία θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον δύσκολο προεκλογικό που έπεται, αλλά και με αυτό ακόμα το περιεχόμενο των εξαγγελιών. Όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινείται σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, βλέπει κόσμο και συζητά μαζί τους σωρεία θεμάτων. Ακούει και καταγράφει απόψεις και προετοιμάζεται. 

Το γραφείο επί της λεωφόρου Σεβέρη αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει τη μορφή του «στρατηγείου» απ’ όπου θα δοθεί η μάχη για τις Προεδρικές του 2023. Αν και όσοι βρίσκονται κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη γνωρίζουν πολύ καλά πως οι περισσότερες μάχες θα δοθούν έξω ανάμεσα στον κόσμο. Γιατί αν είναι κάτι που καταγράφεται μετά από έναν πρώτο γύρο επαφών που έκανε όλο αυτό το διάστημα και ο οποίος κλείνει με την εξαγγελία της υποψηφιότητας, είναι η θετική προσέγγιση των πολιτών προς το πρόσωπό του. Μια προσέγγιση που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά κομματικά και ιδεολογικά όρια. 

Κόσμος απλός τον προσεγγίζει και του εκφράζει τη στήριξή του, χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς, οι πολίτες πάνε κοντά του και δηλώνουν πως θα τον ψηφίσουν και θα τον βοηθήσουν. Και η έκφρασή τους δείχνει την ειλικρίνεια για τα όσα δηλώνουν χωρίς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάτι άλλο. 

Ο διάλογος που διεξάγει με τους πολίτες, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δεν περιορίζεται σε ένα στενό κομματικό πλαίσιο αλλά διευρύνεται σε όλο το πολιτικοϊδεολογικό φάσμα της κοινωνίας. Και αυτό είναι κάτι που καταγράφεται από μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι οι πολίτες επιμένουν για μήνες τώρα να τον διατηρούν στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, αυτό σημαίνει πολλά. 

Η μεγάλη εικόνα 

Οι δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στον Μάρτη και μια άλλη η οποία χαρακτηρίστηκε ως μυστική είχαν πολλά κοινά μεταξύ τους, κάτι που δείχνει πως αυτή την στιγμή υπάρχει μια δεδομένη αντίληψη μέσα στον κόσμο. Όλες οι μετρήσεις έδειξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να κινείται πολύ ψηλά σε ποσοστά. Και σε όλα τα σενάρια να εμφανίζεται να έχει μια καθαρή διαφορά από τον δεύτερο που κυμαίνεται από 13 έως και 24 μονάδες. Και με τη δημοφηλία του να ξεκινά από το 33% και να φτάνει μέχρι και το 40 τοις εκατόν. 

Από τον περασμένο Νιόβρη μέχρι και σήμερα ακούμε συνεχώς Συναγερμικά στελέχη να θέτουν προς τους συνομιλητές τους το ερώτημα: «Ποιες είναι οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, στην οικονομία, στην εσωτερική διακυβέρνηση;». θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να ψέξουν το γεγονός ότι περίπου ο τέως υπουργός Εξωτερικών είναι κάποιος που δεν έχει άποψη, δεν έχει θέσεις. Αν και πίσω από το συγκεκριμένο ερώτημα κρύβεται μια άλλη, πιο έντονη απορία: «Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που δεν λέει τη θέση του για το Κυπριακό, την οικονομία κ.λπ., να τυγχάνει τόσης στήριξης από τους πολίτες και να καταποντίζονται πολιτικοί με ισχυρή άποψη;». 

Ο λόγος που δυσκολεύονται να βρουν απάντηση στο δικό τους ερώτημα είναι γιατί συνεχίζουν να κοιτάζουν τα πράγματα μέσα από τον στενό κομματικό φακό και αποφεύγουν να δουν τη μεγάλη εικόνα της ευρύτερης κοινωνίας. Και ευρύτερα η κοινωνία ψάχνει για λύσεις εκτός του κομματικού κατεστημένου, εκτός κομματικών πλαισίων. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα άτομα, που δεν θεωρούνται μέρος του κομματικού κατεστημένου, να κινούνται πιο ψηλά από τους υπόλοιπους. 

Για παράδειγμα στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε (Καθημερινή 20.3.2022) επιβεβαιώνεται η προτίμηση των πολιτών σε μη κομματικά στελέχη ή αρχηγούς κομμάτων. Σε όλα τα σενάρια ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινείται από το 33 έως και το 39 τοις εκατόν. Στα τρία σενάρια η διαφορά από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι μεταξύ 21 και 24 μονάδων, σε ένα τέταρτο σενάριο έχει μια διαφορά 19 μονάδων από τον Νίκολα Παπαδόπουλο και στο πέμπτο σενάριο με συμμετοχή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου η διαφορά μειώνεται στις 13 μονάδες. Κι αυτό έχει ακριβώς να κάνει με το γεγονός ότι αμφότεροι, Χριστοδουλίδης και Χαραλμπίδου, δεν κουβαλούν την ταμπέλα του κομματικού στελέχους. Τους αναγνωρίζεται ότι ανήκουν ως πολιτικά όντα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά αυτό δεν λειτουργεί αρνητικά γι’ αυτούς. 

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες ψάχνουν για λύσεις εκτός των στενών κομματικών πλαισίων και κυρίως πέραν από τις κομματικές ηγεσίες. Και αυτό φαίνεται μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν –στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης– οι πολίτες σ’ ό,τι αφορά τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν και θα επιμετρήσουν περισσότερο όταν θα αποφασίσουν ποιον να ψηφίσουν. Και μέσα από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται επίσης ότι άτομα όπως τον Νίκο Χριστοδουλίδη τυγχάνουν στήριξης από όλους τους κομματικούς χώρους. 

Στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά και πάλι καταγράφεται ένα ισχυρό προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και είναι πάνω ακριβώς σ’ αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις υποδείξεις των πολιτών που σκοπεύει να κινηθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα από τις θέσεις που θα ανακοινώσει. Γιατί οι τάσεις της κοινής γνώμης μπορεί από τη μια να δείχνουν μια πολύ θετική εικόνα για έναν υποψήφιο αλλά από την άλλη καταγράφουν και αυτό που ζητά ο μέσος πολίτης από έναν πολιτικό. Είναι οι απαιτήσεις για λύσεις των προβλημάτων ιδιαίτερα αυτά που αφορούν οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Κι αυτά τα μηνύματα, λένε οι συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη, φτάνουν κοντά τους και μέσα από τις θέσεις του ο υποψήφιος θα φροντίσει να ανταποκριθεί σ’ αυτό που ζητά ο κόσμος. Χωρίς εύηχα συνθήματα και αόριστες προτάσεις. Γιατί, όπως υπογραμμίζουν, οι πολίτες έχουν ωριμάσει πολιτικά και δεν αρκούνται με συνθήματα αλλά θέλουν προτάσεις που να δίνουν λύσεις.

Άρχισε να βιώνει τον πόλεμο εκ δεξιών

Στη συγκέντρωση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ όλοι εμφανίστηκαν στο πέτο με τα χρώματα της Ουκρανίας, θέλοντας κατ’ αυτό το τρόπο να στείλουν κι ένα μήνυμα πως προς το ποια πορεία ακολουθεί η συγκεκριμένη παράταξη. Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας η ηγεσία του ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ των αδύναμων Ουκρανών που δέχονται τις βίαιες επιθέσεις από τους ισχυρούς Ρώσους. 

Εάν κοιτάξει κανείς στον μικρόκοσμο της κυπριακής Δεξιάς τότε θα αντιληφθεί πως τα πράγματα προσομοιάζουν μερικώς με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αλλά με διαφορετικούς ρόλους. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άρχισε να βιώνει τον πόλεμο εκ των δεξιών. Μια καλή γεύση πήρε πρόσφατα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα όπου έγιναν παρεμβάσεις από την Πινδάρου προς το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μην παραστεί ο Νίκος Δένδιας και να μιλήσει. Εν τέλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε οπτικογραφημένο μήνυμα, αφού απουσίαζε στο εξωτερικό, και μέσα από το οποίο φρόντισε να σημειώσει πως δεν εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *