Παγκόσμια ημέρα αθλητισμού: Πιερέττης, Γεωργίου,Τόφας μιλούν στο ecosmoscy

Toυ Γιώργου Παύλου

Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική, με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι Παράλληλα, ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στην Αρχαία Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο σημαντική είναι η στρωματική διάσταση του αθλητισμού στο πέρασμα του χρόνου. Η γενική τάση ήταν ιδίως τον 18ο και 19ο αιώνα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα να ασχολούνται με τα «λαϊκά παιχνίδια» όπως το ποδόσφαιρο, ενώ τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα με τα «ευγενή αθλήματα» όπως ήταν η ιππασία και η ξιφασκία.

Χρήστος Πιερέττης, πρώην ποδοσφαιριστής και τώρα προπονητής

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Μια φράση χιλιοειπωμένη, μα τόσο μεγάλη σημασία αφού μέσα από αυτή φαίνεται η μεγάλη αξία του αθλητισμού για τον άνθρωπο.

Ο αθλητισμός είναι όλες οι μορφές ανταγωνιστικής φυσικής δραστηριότητας  οι οποίες σκοπεύουν στην χρήση, τη βελτίωση και τη διατήρηση της Φυσικής κατάστασης, προσφέροντας ψυχαγωγία τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους θεατές.

Μέσω του αθλητισμού διεγείρονται συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, περηφάνια, αγωνία αλλά ταυτόχρονα καλλιεργούνται χαρακτήρες και προβάλλονται αξίες όπως  ομαδικότητα, ισότητα, πειθαρχία, δικαιοσύνη, σεβασμός. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη και το πάθος αλλά και ο πόθος για επιτυχία αυξάνονται.

Επιπλέον η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ατόμου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων γιατί ωθεί το άτομο να θέτει συνεχώς ψηλότερους στόχους  με επιμονή και υπομονή να προσπαθεί να τους υλοποιήσει

Σήμερα γιορτάζει όλος ο αθλητισμός, όλος ο κόσμος! Σήμερα εμείς καλούμαστε αυτά που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, να τα κληροδοτήσουμε στους απογόνους μας προωθώντας και διατηρώντας αυτό που όλοι ονομάζουμε υγιή αθλητισμό!

Χρόνια πολλά σε όλους τους αθλητές, θεατές και λάτρεις του αθλητισμού. Χρόνια πολλά στον αθλητισμό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ , Γυμναστής  TWP FITNESS HALL     

Παγκόσμια ημέρα αθλητισμού και μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πόσα πολλά μαςπροσφέρει.

 Αθλητισμός ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά.Η άθληση είναι ζωή, υγεία,  ευεξία.

 Μας προσφέρει όχι μόνο σωματική αλλά πνευματική και ψυχική υγεία.

Είναι επίσης η καλύτερη πρόληψη ενάντια πολλων παθησεων. Ο αθλητής είτε επαγγελματικου είτε ερασυτεχνικου επίπεδου αποκτά αγωνιστικοτητα-θέληση-αποφασιστικοτητα-τόλμη-επιμονή και υπομονή για να πετύχει τους στόχους του- πειθαρχία και άλλα πολλά. Μας κάνει να είμαστε πιο δυνατοί σωματικά και πνευματικά.

Η άθληση δεν έχει όρια και ηλικία,  είναι για όλους και όσο πιο νωρίς την εντάξουμε στη ζωή μας τόσο το καλύτερο.

ΜΗΝΑΣ ΤΟΦΑ, Γυμναστής Posidonion Soccer school

Διαφορετικές σκέψεις έρχονται στον καθένα μας ακούγοντας την λέξη αυτή. Ποια είναι τελικά η έννοια της;

Αθλητισμός είναι επαγρύπνηση του νου, του πνεύματος, της εσωτερικής ενέργειας. Είναι η διεύρυνση των οριζόντων, η κοινωνικοποίηση, η αποδοχή, η συγκαταβατικότητα και η ομαδικότητα.

Ένα σώμα που αθλείται, αναζωογονείται, εκτονώνεται, ανανεώνεται, διαπλάθεται αρμονικά.

 Το άτομο διασφαλίζει ή αποκαθιστά την υγεία του, αποφεύγει ασυνείδητα τον καθιστικό τρόπο ζωής και τις καταχρήσεις και έχει τον πλήρη έλεγχο του σώματος του. Το σώμα αποκτά ευεξία, αντοχή, δύναμη, ελαστικότητα, γρήγορα δράση αντανακλαστικών και καλύτερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

 Το άτομο ανταποκρίνεται και ανταπεξέρχεται καλύτερα στης καθημερινές απαιτήσεις του προγράμματός του, και έτσι η απόδοσή του σε όλους τους τομείς της ζωής του είναι υψηλότερη.

Τα ψυχικά οφέλη που αποκτά ένα άτομο μέσω του αθλητισμού είναι επίσης πολλά. Αγωνιστικότητα, υπομονή, επιμονή, αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα, πειθαρχία και συνέπεια είναι μόνο λίγες από τις ψυχικές αρετές ενός αθλούμενου. Το άτομο αποκτά αυτοπεποίθηση και μεγάλη αυτοεκτίμηση μετά την νίκη ή την κατάκτηση ενός στόχου, αλλά μαθαίνει και να χάνει μέσα από μια ήττα. Στα ομαδικά αθλήματα κυρίως, το άτομο καλείται να αυτοσχεδιάσει και να συνεργαστεί με την υπόλοιπη ομάδα, ώστε να επιτευχθεί ο εκάστοτε στόχος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός φιλικού και ομαδικού πνεύματος, κάτι που συμβάλλει στην ομαλή διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *