Άνοιξε το δρόμο για διάλογο και στήριξης Χριστοδουλίδη το Εκτελεστικό Γραφείου του ΔHKO

Άνοιξε το δρόμο για διάλογο και στήριξης μιας υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη το Εκτελεστικό Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, κηρύσσοντας ουσιαστικά ναυάγιο στην προσπάθεια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ.

Με μία ανακοίνωση η οποία ακολούθησε της ψεσινής συνεδρίας, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και ταυτόχρονα έδωσε εξουσιοδότηση στη Γραμματεία να διευρύνει τον κύκλο επαφών και συζητήσεών της με στόχο τη συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές με άλλα κόμματα και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Στην εξίσωση αυτή είναι που θα μπει και η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, όταν και εφόσον φυσικά προχωρήσει στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Μέχρι τότε δεν αναμένεται να γίνει οποιαδήποτε επαφή. Θα πραγματοποιηθούν σίγουρα νέες συναντήσεις με την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, μη αποκλειομένης φυσικά και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, κατά την ψεσινή συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο ενημερώθηκε αναλυτικά και λεπτομερώς, από τον πρόεδρο του κόμματος, τόσο για τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και για τον εσωκομματικό διάλογο των τελευταίων βδομάδων, στις Τοπικές και Επαρχιακές Επιτροπές του Δημοκρατικού Κόμματος, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου συζήτησαν διεξοδικά και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται στο παρόν στάδιο, 10 περίπου μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους στόχους και τις επιλογές του κόμματος.

«Το Εκτελεστικό Γραφείο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά την επιθυμία του Δημοκρατικού Κόμματος, η συζήτηση με το ΑΚΕΛ για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, δεν έχει καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Το Εκτελεστικό Γραφείο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο και τη Γραμματεία του Κόμματος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους, για διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασιών και θα αξιολογήσει ξανά την όλη κατάσταση μετά το Πάσχα».

Ακούστηκαν έντονες απόψεις

Η ψεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ήταν μακράς διάρκειας και κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν έντονες απόψεις από διάφορους. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν ουσιαστικά το κατά πόσο το κόμμα θα έπρεπε να κηρύξει άμεσα αδιέξοδο στις διεργασίες για συνεργασία με το ΑΚΕΛ ή κατά πόσο θα έπρεπε να δοθεί και άλλο χρονικό περιθώριο στις προσπάθειες μεταξύ των δύο κομμάτων. Παρά τις αντικρουόμενες θέσεις που ακούστηκαν τελικά επικράτησε η άποψη ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο συζήτησης και ούτε πρόκειται το ΔΗΚΟ να μπει στη διαδικασία να καταθέσει άλλα ονόματα στο τραπέζι πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται το ΔΗΚΟ να μπει στη διαδικασία να περιμένει από το ΑΚΕΛ την υποβολή νέων ονομάτων για συζήτηση. Ως εκ τούτου, η μόνη περίπτωση για ανατροπή της ψεσινής απόφασης είναι τελικά το ΑΚΕΛ να αλλάξει την απόφαση του και να δεχθεί να συζητήσει τα ονόματα που πρότεινε το ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πάντως, χθες, ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου αρκετές φορές επανέλαβε ότι έθεσε προς το ΑΚΕΛ τη θέση ότι προτεραιότητα για το ΔΗΚΟ είναι η υποψηφιότητα του προέδρου. Όταν αυτό απορρίφθηκε, όπως είπε, πρότεινε την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία και πάλι απορρίφθηκε από μέρους του ΑΚΕΛ.

Οι δύο τάσεις

Όπως πληροφορούμαστε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν έντονες οι δύο τάσεις, όπως εκφράστηκαν. Η πρώτη που υποστήριζε τη συνέχεια της προσπάθειας για συνεργασία με το ΑΚΕΛ και η δεύτερη η οποία υποστήριζε ότι η συνέχιση της προσπάθειας αποτελεί χάσιμο χρόνου και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι. Μεμονωμένες φωνές ακούστηκαν και για διάλογο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τελικά επικράτησε η άποψη ότι έπρεπε να μη δοθεί άλλος χρόνος στις προσπάθειες με το ΑΚΕΛ, με την ηγεσία του κόμματος να έχει πλέον την ευθύνη των επαφών με άλλα κόμματα και προσωπικότητες. Κύκλοι του κόμματος σημείωναν πάντως ότι δεν έχει μπει οριστική τελεία στο θέμα της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ. 

Ανοικτό επίσης παραμένει και το θέμα της αυτόνομης καθόδου του ΔΗΚΟ με υποψήφιο το Νικόλα Παπαδόπουλο, με ή χωρίς τη στήριξη και άλλων κομμάτων, όπως η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι.

Πηγή: philenews.com – Φρίξος Δαλίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *