Ανησυχούν για την κατασταση στην Σαγκάη οι ειδικοί

Από στενή παρακολούθηση από τον Υπουργό Υγείας και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας εξακολουθούν να βρίσκονται στοιχεία και αριθμοί που αφορούν στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, τις νοσηλείες και τους θανάτους ασθενών.

Αυτό διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας διευκρινίζοντας ότι η κατάρτηση των καθημερινών ανακοινώσεων για το συγκεκριμένο θέμα, στοχεύει στην ομαλή επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα και “να μην βομβαρδίζουμε τον κόσμο κάθε βράδυ στις ειδήσεις με τον αριθμό των κρουσμάτων όπως κάναμε εδώ και δύο χρόνια”

“Σε κάποιες ημέρες είχαμε και λιγότερα από 1,000 κρούσματα και ο αριθμός αναμετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά, είναι κάτω του 0,.6%. Χθες είχαμε και μια σημαντική μείωση στις νοσηλείες που ήταν γύρω στα 130 άτομα. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα παρακολουθούμε σωστά.”

Διαβάστε επίσης:

Παρελθόν το SafePass από τις 15 Μαΐου, ιδού οι νέες χαλαρώσεις
Ερωτηθείς εάν οι σοκαριστικές εικόνες στη Σαγκάη, με τα παράλογα περιοριστικά μέτρα και την άσκηση βίας από αστυνομικούς και στρατιώτες εις βάρος πολιτών, ανησυχούν τον ίδιο και τους επιστήμονες, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα απάντησε:

“Με έχουν ανησυχήσει προσωπικά και τους επιστήμονες. Και το Σάββατο και την Κυριακή είχα επικοινωνία με την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, με έχει ενημερώσει ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε. Είναι κάτι που παρακολουθούμε συνεχώς και εάν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη που θα πρέπει να ανησυχήσουμε, αμέσως θα λάβουμε τα μέτρα μας.”

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας έγιναν στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων χαλαρώσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

α) από τις 22 Απριλίου 2022, την αναστολή του Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης.

β) από τις 22 Απριλίου 2022, την κατάργηση του ορίου ατόμων σε τραπέζι σε χώρους εστίασης και ορίου ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες.

γ) από τις 22 Απριλίου 2022, την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εργαζόμενους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

δ) από τις 15 Μαΐου 2022, την αναστολή του μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα και οι επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, ιατρεία και κέντρα αποκατάστασης.

ε) από τις 15 Μαΐου 2022, οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια θα επιτρέπονται με την προσκόμιση Rapid test ισχύος 48 ωρών και PCR ισχύος 72 ωρών για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και καμία υποχρέωση για τα άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (προϋποθέσεις κατηγορίας μέσης επιτήρησης).

στ) από τις 15 Μαΐου 2022, όπως ανασταλεί η υποχρέωση αυτοπεριορισμού ατόμων που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Συστήνεται όπως όλες οι στενές επαφές ατόμων θετικών στον ιό υποβάλλονται σε εξέταση κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.

ζ) από τις 15 Μαΐου 2022, την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

η) από τις 15 Μαΐου 2022, την αναστολή του μέτρου test to stay σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία και προδημοτική).

θ) από τις 15 Μαΐου 2022, την αναστολή του μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

ι) από τις 15 Μαΐου 2022, συστήνεται όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

ια) από τις 15 Μαΐου 2022, την αύξηση της χωρητικότητας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Συγκεκριμένα, για υποστατικά μέχρι 500τ.μ στο 100% της χωρητικότητας και υποστατικά άνω των 500τ.μ στο 85% της χωρητικότητας (αναλoγία: 1 άτομο ανα τ.μ).

ιβ) από τις 15 Μαΐου 2022, όπως οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, επιδεικνύουν τεστ ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) ή PCR ισχύος 48 ωρών. Για τους εργαζόμενους που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, συστήνεται η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) μία φορά την εβδομάδα.

ιγ) από τις 15 Μαΐου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα και καζίνο στο 85% της χωρητικότητας.

ιδ) από τις 22 Απριλίου 2022, όπως τα νοσηλευτήρια Απολλώνειο, Αρεταίειο, Mediterranean, American Heart και Πολυκλινική Υγεία διαθέτουν τουλάχιστον δύο κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς που έχουν προσέλθει στα άνω νοσηλευτήρια για νοσηλεία για άλλη αιτία και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.

ιε) την χορήγηση ενισχυτικής/4ης δόσης εμβολίου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος 5 μηνών από την λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου.

ιστ) τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής χρέωσης (πλαφόν) στη συσκευασία των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) στην τιμή των 6 ευρώ.

Πηγή: alphanews.live

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *