Eαν ο Ερντογάν εννοεί αυτά που λέει, τότε είναι ευκαιρία για πρωτοβουλίες

Η ουκρανική κρίση δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να να αναληφθούν πρωτοβουλίες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ, για να επιλυθούν ζητήματα, όπως το Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο «Σώτος Χατζηπροκοπίου», στο Τσέρι.

Στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο «Σώτος Χατζηπροκοπίου», στο Τσέρι αποκάλυψε μάλιστα πως, η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως δεν αναμένεται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό, μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

«Η Ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μία ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους και τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε εκκρεμούντα προβλήματα που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου να επιλυθούν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι οποίες προσφέρονται στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι αυτά είναι είτε από τα ισραηλίτικα, τα αιγυπτιακά και τα κυπριακά κοιτάσματα και όχι μόνο αφού, συμπλήρωσε, οι αγωγοί μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε και από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

«Συνεπώς είναι η ευκαιρία αν ο κύριος Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε, για λόγους εντυπώσεων και μακάρι να διαψευσθώ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες» είπε.

Και συνέχισε αναφέροντας «Ήταν πρόθεση μου, προ πολέμου, πέραν των ΜΟΕ, να εισηγηθώ την ανάληψη μίας πρωτοβουλίας και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μία πρωτοβουλία από πλευράς Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Έθνη και ΗΠΑ, έτσι ώστε:

Πρώτο, να οροθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίαςabout:blank

Δεύτερο, να άρθουν οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση και

Τρίτο, υπάρχουν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών που δίνουν τη συνταγή λύσης. Όχι αυτή που προβάλει η Τουρκία των δύο ξεχωριστών κρατών αλλά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν στη λειτουργικότητα του κράτους, την απεξάρτηση από εγγυήσεις και συνεπώς την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών».

Επεσήμανε ότι δε θέλουμε να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις από τις επιδιωκόμενες έχουν  αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν την ουσία νεκρά κράτη. «Προς όφελος όλων η λύση του κυπριακού των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το συνειδητοποίηση αυτό η Τουρκία αίρονται πολλά των προβλημάτων», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος απάντησε «δυστυχώς, όχι. Αντίθετα, αυτό που έχει διαμηνυθεί σε εμάςπαρά τα όσα χθες είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει από πλευράς τους πρόθεση να αναληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, χώρες του αραβικού Κόλπου και προσπάθειας της για να περάσουν αγωγοί μέσω κατεχομένων, και ερωτηθείς αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα υλοποιηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε εδώ ακριβώς δείχνουν και το μέγεθος μια σωστής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα.

Η τυχόν βελτίωση σχέσεων είτε με Ισραήλ είτε με Αίγυπτο, εάν και εφόσον επιτευχθεί, αποτρέπει από μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς αν το θέμα της πρωτοβουλίας στην οποία αναφέρθηκε σε σχέση με την ΕΕ θα τεθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «το είχα υπόψη μου για το Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου ήταν εγγεγραμμένο το θέμα, αλλά μετά τα γεγονότα ανατράπηκαν οι προτεραιότητες δυστυχώς. Όμως, έχω ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Ζοζέπ Μπορέλ όσο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και την κα Νιούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *