Επτά ώρες στην αναμονή για εξέταση… “Με βλέπεις να κάθομαι”;

Επιστολή στην οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις 7 ώρες που πέρασε στην αίθουσα αναμονής αλλά και στον θάλαμο του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λευκωσίας, απέστειλε συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος στο τέλος δεν κατάφερε να εξυπηρετηθεί και αφού ανέλαβε την ευθύνη της απόφασης του, μετέβη σε ιδιωτικό ΤΑΕΠ όπου και έλαβε, όπως υποστηρίζει, τις υπηρεσίες που χρειαζόταν. 

Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο καταγγέλων Α.Α., κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον υπεύθυνο γιατρό βάρδιας και ζητά τη λήψη διορθωτικών μέτρων προς όφελος των ασθενών, αλλά και των νοσηλευτηρίων γενικά. 

«Μετά από ταλαιπωρία αρκετών ημερών λόγω γαστρεντερικού προβλήματος που αντιμετώπιζα και λόγω σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης μου, επισκέφθηκα με τη συμβουλή της προσωπικής ιατρού μου το ΤΑΕΠ Λευκωσίας στις 18:45 ημέρα Σάββατο. Η κίνηση στο χώρο υποδοχής ασθενών ήταν περιορισμένη εκείνη την ώρα και αφού έδωσα τις αναγκαίες πληροφορίες στη νοσηλεύτρια του χώρου διαλογής, πλήρωσα το σχετικό ποσό των €10 στις 19:06 και περίμενα υπομονετικά τη σειρά μου για να εισέλθω στο χώρο νοσηλείας. Από άλλους ασθενείς πληροφορήθηκα ότι μερικοί ανέμεναν μέχρι και πέντε ώρες στη σειρά για να εισαχθούν».

Ο πολίτης, εισήλθε τελικά στο θάλαμο του ΤΑΕΠ, τρεις ώρες αργότερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μετά από 3 ώρες αναμονής και μετά από άλλες περιπτώσεις που έφθασαν μετά από εμένα αλλά κρίθηκαν ως πιο σοβαρής προτεραιότητας, κατόρθωσα να εισέλθω στο χώρο νοσηλείας γύρω στις 22:15. Μου υπέδειξαν να περιμένω τον γιατρό για να με εξετάσει. Αφού πέρασαν περίπου δύο ώρες χωρίς κανένας να με εξετάσει, απευθύνθηκα σε νοσηλεύτρια η οποία όμως μου υπέδειξε ότι ενεργούσε μόνο κάτω από οδηγίες ιατρού. Επισκέφθηκα το κουβούκλιο των γιατρών και ρώτησα πότε θα με έβλεπε κάποιος. Ο υπεύθυνος γιατρός μου είπε επί λέξει: “Με βλέπεις να κάθομαι;”. Υπέδειξα ότι περίμενα ήδη δύο ώρες στον θάλαμο και δεν με είδε οποιοσδήποτε αλλά δεν συγκινήθηκε καθόλου. 

Γύρω στις 1:00π.μ. της Κυριακής, ήλθαν δύο άτομα (μάλλον ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια) στους οποίους εξήγησα το ιστορικό και το πρόβλημα που αντιμετώπιζα. Μου δήλωσαν ότι έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων,. Εξήγησα ότι δεν μου είχαν πάρει δείγμα αίματος ούτε με είχε δει άλλος ιατρός και έφυγαν χωρίς να τους ξαναδώ στον θάλαμο. Αφού ξαναπήγα στο κουβούκλιο ιατρών χωρίς κανένας να συγκινηθεί ή να ενδιαφερθεί, αποφάσισα τελικά στις 1:45 να αποχωρήσω διαμαρτυρόμενος στον υπεύθυνο ιατρό δηλώνοντας του ότι θα κρατούσα το έντυπο διαλογής μου ως τεκμήριο». 

Μετά την αποχώρηση του από το δημόσιο νοσοκομείο, ο πολίτης μετέβη, όπως αναφέρει σε ιδιωτικό ΤΑΕΠ «γύρω στις 2:30π.μ. (…) Με εξέτασε αμέσως ένας νοσηλευτής οι οποίος μου πήρε δείγμα αίματος για ανάλυση και με προώθησε για ακτινογραφία κοιλιάς. Αφού εντοπίστηκε το πρόβλημα και έγινε η σχετική διορθωτική επέμβαση αποχώρησα ξαλαφρωμένος γύρω στις 3:30π.μ.». 

Αιχμές και για διακρίσεις από το νοσηλευτικό προσωπικό

Συνεχίζοντας στην επιστολή του, ο πολίτης αφήνει αιχμές και για διακρίσεις μεταξύ των ασθενών από το προσωπικό του ΤΑΕΠ: «Κατά την τρίωρη και πλέον αναμονή μου στο θάλαμο ήμουν μάρτυρας περίπτωσης της εισόδου τριών καλοντυμένων κυρίων, 

κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ασθενείς. Οι κύριοι αυτοί αφού μίλησαν σε μια νοσηλευτήρια βγήκαν και μετέφεραν στον χώρο νοσηλείας μια καλοντυμένη κυρία που δήλωσαν ότι είχε κτύπημα στο πόδι από παραπάτημα. Έτυχε αμέσως περιποίησης από τρεις νοσηλεύτριες και μεταφέρθηκε σε κρεβάτι, αφού εν τω μεταξύ οι συνοδοί μερίμνησαν για τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου διαλογής». 

«Κύριε Υπουργέ, ως συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος με 37ετή υπηρεσία σε ανώτερη θέση, πιστεύω ότι μπορώ να διακρίνω και να αξιολογήσω τόσο την υπεύθυνη αντιμετώπιση από μέρους λειτουργών όσο και το αντίθετο. Είναι πιστεύω πολύ εμφανές ότι τα ΤΑΕΠ νοσούν σοβαρά τόσο από άποψη εξυπηρέτησης του κοινού όσο και από άποψη σωστής στελέχωσης στον πολύ νευραλγικό αυτό τομέα», καταλήγει στην καταγγελία του ο πολίτης.

Η καταγγελία τέθηκε από τον «Φ» ενώπιον του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ο οποίος και επιφυλάχθηκε να διερευνήσει τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, βάσει των στοιχείων και των ημερομηνιών που καταγράφει ο παραπονούμενος πολίτης και να επανέλθει με επίσημη τοποθέτηση. 

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *