Νέος διασυρμός για τα “χρυσά διαβατήρια” στο εξωτερικό

Διόλου κολακευτική εικόνα για την Κύπρο παρουσιάζεται στην ιταλική κρατική τηλεόραση. Στην πολύ δημοφιλή εκπομπή «Report» του RAI3, το νησί μας προβάλλεται ως άσυλο για όσους επιχειρηματίες θέλουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Δίνοντας, μάλιστα, συνέχεια στη δράση του καναλιού Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, η ιταλική τηλεόραση προβάλλει εικόνες από δικηγορικά γραφεία, με έμφαση στο πρώην γραφείο του Προέδρου, όπου οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να «ανακρίνουν» δικηγόρους.

Υπό τον τίτλο «τα παιδιά του Κρεμλίνου» γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε Ρώσους επιχειρηματίες που ανήκουν στον κύκλο του Ρώσου Πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι τελευταίοι, είτε αξιοποίησαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για να λάβουν διαβατήριο, είτε έχουν εγγράψει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου επιχειρηματικές οντότητες για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.

Οι δε αναφορές στο ιδρυθέν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, δικηγορικό γραφείο, είναι συνεχείς και ξεκάθαρες. Ο δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης, Τζούλιο Βαλεσίνι, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο για τους σκοπούς της δημοσιογραφικής έρευνας της εκπομπής «Report», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα παλάτια της Κύπρου διατηρούν αρκετά μυστικά Ρώσων ολιγαρχών. Στη Λεμεσό, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της έγκυρης νομικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον δικηγόρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων, το διευθύνουν οι κόρες του αντί αυτού». Στη συνέχεια, η εκπομπή παρουσιάζει τη σύντομη συζήτηση που είχε στα γραφεία της νομικής εταιρείας στη Λεμεσό ο Βαλεσίνι με τον Θεοφάνη Φιλίππου, εκ των συνεταίρων του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ».

Ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος μιλώντας στη δημοσιογραφική ομάδα του RAI3 είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης λογοδότησε στην επιτροπή που διερεύνησε τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Τηλεοπτικές δηλώσεις στο κανάλι RAI3 έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης. Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξαν πιέσεις και απειλές για την έρευνα της ΕΥ σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε ότι «έχουμε διαβάσει κάποιες αναφορές ότι η Κυβέρνηση σκέφτηκε το ενδεχόμενο να απαλλάξει τον Γενικό Ελεγκτή από τα καθήκοντά του».

Του Φάνη Μακρίδη – Philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *