Καταβάλλει προσπάθειες να πείσει για Μαυρογιάννη το ΑΚΕΛ

Aπό τη στιγμή που το ΑΚΕΛ διάλεξε να βαδίσει στον δύσκολο όπως αποδεικνύεται δρόμο της στήριξης μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ήταν αναμενόμενο πως θα συναντούσε αντιδράσεις. Τόσο εντός κόμματος, όσο και στη βάση των υποστηρικτών του, όπως επίσης και εκτός κόμματος. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ σύσσωμη βγήκε τη Δευτέρα προς τα έξω πλέκοντας το εγκώμιο του Ανδρέα Μαυρογιάννη και υψώνοντας ασπίδα προστασίας στον υποψήφιο που επέλεξε, εστιάζοντας στο βιογραφικό και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Οι συζητήσεις στις κομματικές ομάδες βάσεις αρχίζουν σήμερα. Εκεί θα διαπιστωθεί κατά πόσο οι ενδοιασμοί και οι αντιδράσεις που φίλοι και υποστηρικτές του κόμματος διατυπώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αντιπροσωπευτικές και σε ποιο βαθμό. Στο ΑΚΕΛ νιώθουν πως έχουν αρκετά και ισχυρά επιχειρήματα για να πείσουν ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε υπό τις περιστάσεις να λειτουργήσει συνενωτικά και γιατί όχι να δημιουργήσει στο σενάριο ενός δεύτερου γύρου συνεργασίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι αντιδράσεις εστιάζουν στο γεγονός ότι ο κ. Μαυρογιάννης υπήρξε διαπραγματευτής στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη σε όλη την διαπραγματευτική διαδρομή της 9χρονης θητείας του με αποκορύφωμα την αμφιλεγόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, υποστήριξε σε διαφορετικές περιπτώσεις πως η Τουρκία ουδέποτε εμφανίστηκε έτοιμη να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων. Το δε ΑΚΕΛ, υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια, πως στην ουσία ο Νίκος Αναστασιάδης με τους συνεργάτες του, κλώτσησαν μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να καταφέρει να αποσυνδέσει τον κ. Μαυρογιάννη από τη διαχείριση εκείνης της διαδρομής. Ήδη τον εμφανίζει απλώς ως τον υπηρεσιακό δημόσιο υπάλληλο ο οποίος εφάρμοζε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απάντηση της Εζεκία Παπαϊωάννου προς τους αντιδρούντες είναι πως με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι θεωρούν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως στέλεχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, θα πρέπει να τον θεωρούν και στέλεχος της Κυβέρνησης Χριστόφιας την οποία υπηρέτησε και μάλιστα ως υφυπουργός και συντονιστής της επιτυχημένης Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι ανακοινώσεις πάντως της Κεντρικής Επιτροπής, δεν άρεσαν στον Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποίος είδε τον εαυτό του να τίθεται εκτός του short-list που είχε θέσει ενώπιον των συλλογικών του οργάνων το ΑΚΕΛ. Η αντίδραση του ήταν για πολλούς αψυχολόγητη και εξαιρετικά προβληματική, νοουμένου ότι την αμέσως επόμενη μέρα έβγαλε πικρία και επένδυσε στο έρεισμα που πιθανώς να απέκτησε όλο αυτό το διάστημα στην αριστερά προκειμένου να βάλει πολλούς σε δεύτερες σκέψεις. Μίλησε για υποψηφιότητα που είναι αντίθετη με την έννοια του τίμιου κράτους και είπε διάφορα για τις απολαβές του κ. Μαυρογιάννη καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια να το ερευνήσουν.

Την ίδια στιγμή ο ΔΗΣΥ έσπευσε να χλευάσει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ, με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Νίκο Τορναρίτη να υποστηρίζει ότι η επιλογή Μαυρογιάννη συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή: alphanews.live

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *