O Γιώργος Γαβριήλ στο ecosmosy: “Μέσα απο τα έργα μου προσπάθησα να πάω κόντρα στο κατεστημένο. Ο Χριστός βρίσκεται παντού”

Επιμέλεια: Γιώργος Παύλου.

Ο Ζωγράφος που κατακρίθηκε όσο κανείς, μέσα απο τα έργα του, μιλά αποκλειστικά στο ecosmosy.news, για την θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε μέτα την δημοσιοποίηση, των έργων του, καθώς και για την κριτική που δέχθηκε. Όπως εξηγεί, ο ίδιος προσπάθησε να πάει κόντρα στο κατεστημένο, ενώ αναφέρει πως τον Χριστό τον συναντάμε παντού.

Γιώργος Γαβριήλ ένας εξαιρετικός ζωγράφος, και εκπαιδευτικός, μιλα μας λίγο για το Γιώργο του σήμερα.

Ο Γιώργος σήμερα είναι κτισμένος στον Γιώργο του παρελθόντος. Στο τι είμαστε, μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν τα βιώματα μας, οι εμπειρίες μας, το περιβάλλον που μεγαλώσαμε. Όλα αυτά δημιουργήσαν την προσωπικότητα του Γιώργου μέχρι σήμερα, και σαν καλλιτέχνης εικαστικός, μέσα από τα έργα μου αναδεικνύω τα βιώματα της ζωής, τους προβληματισμούς. Από αρχαιότατο χρόνο η τέχνη είναι ένα μέσον επικοινωνίας, έτσι και εγώ μέσα από τα έργα μου από την τέχνη μου επικοινωνώ με τον κόσμο. Αφουγκράζομαι το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι του κόσμου. παράλληλα είμαι και εκπαιδευτικός, γενικώς είμαι ένας άνθρωπος δημιουργικός, στόχος μου και μέλημα μου είναι να δημιουργώ όμορφες σχέσεις.

Είσαι ένας ξεχωριστός ιδιαίτερος καλλιτέχνης, πως το εισπράττεις αυτό από τον κόσμο;

Ξεχωριστό δεν θα με έλεγα, αλλά εκφράζομαι με ένα δικό μου αληθινό τρόπο, είμαι αληθινός με το εαυτό μου, και αυτό που θέλω να εκφράσω θα το εκφράσω από τα έργα μου. Πάντα σκεφτόμουν και ήξερα ότι θα προκαλέσω, αλλά η τέχνη είναι για να βγαίνει προς τα έξω και όχι να κρύβεται. Τότε είπα θα δημοσιεύσω τα έργα μου, και ας είναι να εισπράξω είτε καλό, είτε κακό από το κόσμο. Στην αρχή ήταν μια αρνητική προσέγγιση, αλλά κατά την πάροδο του χρόνου, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα , γύρισε σε κάτι πολύ θετικό, κέρδισα πολλούς φίλους και έχασα πολύ λίγους.

Από πού παίρνεις έμπνευση και δημιουργείς;

Από τα βιώματα, εμπειρίες, ακόμα και από μια ματιά που μπορεί να ρίξουμε, από τα συνθήματα που πηγάζουν μέσα μας. Πρέπει να εκφράζεις την εποχή σου και να μην κρύβεσαι ποτέ, είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθώ να εκφράσω την εποχή μου, τον κόσμο που μεγάλωσα, και το τι γίνεται σήμερα, τον τόπο μου που αγαπώ πάρα πολύ, αυτός ο κόσμος πρέπει να προβληθεί, ακόμη και το τι ζούμε σήμερα. Έτσι με την δουλεία μου, τα έργα ήθελα όλα αυτά να τα βγάλω προς τα έξω. Μετά από την δημοσίευση των έργων μου δημιουργήθηκε μια θύελλα αντιδράσεων προς εμένα, ότι σαν καθηγητής –διευθυντής που είμαι, δεν έπρεπε να κάνω τέτοια έργα, να μην ζωγραφίσω αυτά που ζωγράφισα. Όταν σπούδαζα και μετέπειτα διορίστηκα στο δημόσιο, δεν μου είπε κανείς, ούτε έγραφε κάπου τι θα ζωγραφίσω και τι όχι, η μάλλον τι επιτρέπετε και τι δεν επιτρέπετε, αντιθέτως. Το πρόβλημα όμως εμφανίστηκε όταν ζωγράφισα κάτι που δεν τους άρεσε, να έχουμε την ελευθερία της έκφρασης ΑΛΛΑ…. Αυτό είχε γράψει και ο αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του προς τον υπουργό παιδείας ΑΛΛΑ… αυτό το αλλά είναι η μη έκφραση της ελευθερίας, είναι ο περιορισμός που θέλουν να επιβάλουν, ακόμα και οι πολιτικοί, όλα αυτά είναι εντελώς παράλογα σε μια χώρα της Ευρώπης, ότι και να είναι τα έργα, ακόμα και χυδαία είτε να ξεφεύγεις από τα στερεότυπα πρέπει να βγαίνουν έξω για να κριθούν αλώστε αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης, και ας κριθούν είτε θετικά είτε αρνητικά. Μέχρι και ο υπουργός είπε τα έργα μου χυδαία και ανήθικα. Χυδαία είναι αυτά που απεικονίζονται από την τέχνη μου; Ή αυτά που βλέπουμε καθημερινά να γίνονται στην Κύπρο του σήμερα; Όπως είχαμε δει με τα βίντεο του Al Jazeera αντί να δούνε την ουσία, την πηγή του κακού, ψάχνανε να βρούνε ποιος τα βιντεοσκοπήσε και ποιος τα έβγαλε έξω.

Πως ένιωσες για την θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε λόγω κάποιων έργων σου και πως το εξηγείς όλο αυτό;

Από την μια χαίρομαι γιατί κατάφερα να ταράξω τα λιμνάζον νερά του κατεστημένου, που ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται κατα την κοινωνία σε μια καλή θέση, πως γίνεται να τα κάνει όλα αυτά; Αυτό διερωτήθηκε αρκετός κόσμος. Στο τέλος όμως γύρισαν όλα θετικά, γιατί πολέμησα για το κατεστημένο και οι άνθρωποι το ανέλυσαν όλο αυτό. Προβάλλω εμένα και το έργο μου και θεωρώ πως αυτό μετέπειτα εκτιμήθηκε. Ο Χριστός βρίσκεται στην καθημερινή μας ζωή, αυτό άλλωστε προσπάθησα να δείξω μέσα απο τα έργα μου και τι απεικονίζουν αυτά. για εμένα ο Χριστός βρίσκεται παντού και πρέπει να Τον συναντάμε καθημερινά στην ζωή μας. Αρκετά από τα έργα μου αποτελούν κριτική στο σύστημα της ιεραρχίας και της πολιτικής του κράτους μας, ενάντια στο κατεστημένο.

Πιστεύεις ότι υπάρχει τέχνη στην Κύπρο ;

Έχουμε αξιόλογους καλλιτέχνες σε όλους τους τομείς, έχουμε μια τεράστια πλούσια παράδοση στο τόπο μας, αν συγκρίνεις μουσεία του εξωτερικού και ιστορίες μαζί με τα δικά μας θα δεις την διαφορά, πόσο πλούσιοι είμαστε σε αυτό το θέμα, είμαστε τεράστιοι σε πολιτισμό. Είναι πολύ κρίμα να μην προβάλλουμε την τέχνη μας, και πρέπει να έχουμε αφετηρία την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν χρειάζεται η αντιγραφή από άλλους, ο τόπος μας είναι πραγματικά πολύ πλούσιος, είναι πηγή πολιτισμού η Κύπρος μας και πρέπει να το προβάλλουμε, να το αναδεικνύουμε.

Kάποιοι σε αποκάλεσαν μέχρι και άθεο, ισχύει αυτό;

Δεν είμαι της θρησκείας, αν και μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή κυπριακή οικογένεια. Ασχολήθηκα με βυζαντινή τέχνη και αγιογραφία, ζωγράφισα εκκλησίες αλλά και εικόνες, η μάνα μου, πάντα μου έλεγε εκκλησιά δεν πας και τώρα με τις αγιογραφίες μέρα νύκτα είσαι στην εκκλησιά… έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησιά, την ζω μέσα από την παράδοση και το πολιτιστικό κομμάτι. Η παράδοση του τόπου μας είναι κομμάτι της Κύπρου μας όπως και η εκκλησιά , και την εκκλησιά, την εκφράζω μέσα από τα έργα μου. Την βυζαντινή τέχνη την λατρεύω πάρα πολύ, που είναι ανεκτίμητος θησαυρός στην Κύπρο τα ζω, τα εκτιμώ αυτά τα έργα τα θαυμάζω αγάλλομαι … είναι κάτι ξεχωριστό, έχουμε μοναδικές βυζαντινές εικόνες σε μοναστήρια, εκκλησιές και τα επισκέπτομαι συχνά.

Τι μηνύματα δίνουν τα έργα σου;

Τα έργα μου δίνουν μηνύματα, αισθητικής ευχαρίστησης, μνήματα αφύπνισης, προβληματισμού, επηρεάζουν το κόσμο και τον φέρνουν σε μια θέση προβληματισμού. Τα έργα μου δείχνουν τι γίνεται σήμερα, αυτό που λέμε μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Η πλειοψηφία πως αντιμετωπίζει τα έργα σου;

Πριν το συμβάν ήξεραν ότι απλά από τα έργα μου εκφράζω το τόπο μου, και λάμβανα εκτίμηση και εγώ και τα έργα μου. Μετά το συμβάν έγιναν όλα σε τεράστιο βαθμό γνωστά, η πλειοψηφία τα στηρίζει θετικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά που είναι φυσικά καλοδεχούμενη.

Ένα μήνυμα από το Γιώργο για το σήμερα;

Με όλα αυτά που ζεί και βιώνει η ανθρωπότητα δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, όχι μόνο για το τόπο μας, αλλά γενικά στον κόσμο όλο. Μεγάλα παιγνίδια στις πλάτες των λαών. Μακάρι με τα έργα μου να αφυπνίσω τον κόσμο στην σωστή κατεύθυνση, και η τέχνη να βοηθήσει για την ειρήνη του κόσμου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *