Πάει Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ανακοίνωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Φόρουμ IDAHOT+ 2022 που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στη Λεμεσό.  

Το φόρουμ συνδιοργανώνουν η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Διφοβίας που εορτάζεται στις 17 Μαΐου.  

Αποτελεί τη σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κυβερνητικού Δικτύου Εστιακών Σημείων ΛΟΑΤΚΙ (EFPN) που συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στόχος του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της κατανόησης σε θέματα πολιτικής ΛΟΑΤΚΙ+ μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, διεθνών διακυβερνητικών οργανισμών, διεθνών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Μιλώντας στην κάμερα του Alpha, ο Σύμβουλος του Προέδρου για την Πολυπολιτισμικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, είπε πως το φόρουμ παρακολουθούν περίπου 250 άτομα τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά.

Ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στην Κύπρο ως προς τη διασφάλιση των δικαιμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι γι’ αυτόν τον λόγο το φόρουμ έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ στον χώρο εργασίας.

“Μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο για τις διακρίσεις των ΛΟΑΤΚΙ+. Σήμερα εδώ θέλουμε να μιλήσουμε και για τον τρόπου που οι ίδιες οι εταρείες μπορούν να βοηθηθούν με την αποδοχή της διαφορετικότητας.”

Ο κ. Γαβριηλίδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του γεγονότος ότι το φόρουμ ξεκίνησε με την Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας και την κοινωνία των πολιτών. 

Έκανε παράλληλα αναφορά στα όσα δήλωσε ο Αλέξανδρος, που μίλησε ανοικτά για τη δική του ιστορία ως τρανς άτομο στην Κύπρο. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι πέρασε 20 χρόνια προσπαθώντας να αλλάξει τα έγγραφά του, κάτι που μπορεί να αναδείξει τη σημασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Σε δηλώσεις της η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου συνεχάρη τον κ. Γαβριηλίδη για την εξαιρετική διοργάνωση και εξέφρασε χαρά που το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Βουλή. 

“Στεκόμαστε δίπλα στην προαγωγή και προάσπιση των αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Είμαστε δίπλα τους, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.”

Πηγή: alphanews.live

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *