Mετά τους αιγοπροβατοτρόφους…ξεσηκώνονται οι πατατοπαραγωγοί

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους πατατοπαραγωγούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να ξεσηκωθούν και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για κρατική στήριξη. Όπως λένε, η αύξηση στα κόστη της παραγωγής και των εξαγωγών, που ήρθε να προστεθεί στις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, έχει καταστήσει το επάγγελμά τους μη βιώσιμο. Οι πατατοπαραγωγοί αδυνατούν να μετακυλήσουν το επιπρόσθετο κόστος στους καταναλωτές, αφού όπως εξηγεί στον «Φ» ο εκπρόσωπός τους, Ανδρέας Κάρυος, ήδη αυξήθηκαν οι τιμές των πατατών από 0,80 σεντ που ήταν πέρσι στο 1,10-1,20 ευρώ το κιλό. «Κανονικά έπρεπε να ήταν 1,50 ευρώ το κιλό οι πατάτες, όμως εάν το κάνουμε, ο κόσμος δεν θα μπορεί να αγοράσει και έτσι θα έχουμε μεγάλη ζημιά».

about:blank

Σ’ ό,τι αφορά στις εξαγωγές, που αποτελούν το 80% της παραγωγής πατατών, οι κύριες αγορές της Κύπρου ενημέρωσαν πως εάν επιβληθούν επιπρόσθετες αυξήσεις στις τιμές, θα ακυρώσουν παραγγελίες. Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να μειωθούν πολύ οι ποσότητες της φύτευσης τις επόμενες σεζόν, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες. «Ο παραγωγός αντιλαμβάνεται ότι με τα έξοδα που θα έχει, λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου, των λιπασμάτων κ.λπ., δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Κάποιοι θα προτιμήσουν είτε να μειώσουν την παραγωγή, είτε να μη φυτεύσουν καθόλου τις επόμενες σεζόν, επειδή θα έχουν μεγάλες ζημιές».

Αν και δόθηκαν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός στο 50% της παραγωγής παγκύπρια, τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν ικανοποιούν τους πατατοπαραγωγούς, αφού δεν καλύπτουν το επιπλέον κόστος που επωμίστηκαν για να σώσουν τις καλλιέργειές τους. «Το πλαίσιο της ασφαλιστικής κάλυψης για τις καταστροφές, δεν καλύπτει ούτε το λίπασμα που βάζουμε στις πατάτες. Γι’ αυτό εμείς είχαμε ζητήσει χορηγία από το κράτος για το έξτρα κόστος που επωμιστήκαμε στην προσπάθειά μας να σώσουμε τις καλλιέργειες. Άλλο η ασφάλεια και άλλο το έξτρα κόστος της εμπορίας και της παραγωγής, το οποίο είναι περίπου 150 ευρώ ανά δεκάριο».

Ο κ. Κάρυος, πρόσθεσε ότι το αίτημά τους για παροχή χορηγίας από το κράτος, αν και διαβιβάστηκε μπήκε στο “ψυγείο”, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους αγρότες που βρίσκονται στα όριά τους. Υπογράμμισε ακόμη ότι εάν δεν συζητηθεί το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης, τότε οι πατατοπαραγωγοί, μόλις ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκρίζωσης των πατατών, θα συνέλθουν προκειμένου να εξετάσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων, μέσω εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως κάνουν και άλλοι κλάδοι.  

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *