Όλα πάνε πάνω. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ οι αυξήσεις στην Κύπρο

Η νέα έκρηξη ακρίβειας στην αγορά, που όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει, καταγράφεται και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ με τις τιμές των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Η Κύπρος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του πίνακα. Το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι εμφανές, ενώ όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνονται σημεία αποκλιμάκωσης. 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, μέσα σ’ ένα χρόνο οι τιμές των τροφίμων που βρίσκονται σε ράλι διαρκών ανατιμήσεων, αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 12,3%, ενώ την ίδια ώρα η μέση αύξηση στην ΕΕ ανέρχεται σε 8,9%. Μήνα με το μήνα παρατηρείται αύξηση τιμών τροφίμων και άλλων προϊόντων, με τον γενικό δείκτη στην ΕΕ να ανέρχεται στο 8,1%.

Στην Κύπρο η αύξηση αυτή είναι κατά 0,5% μεγαλύτερη από τη μέση τιμή στην ΕΕ και έχει φθάσει στο 8,6%. Άλλη σημαντική αύξηση στην Κύπρο παρατηρείται στην κατηγορία των κρεάτων, με τον δείκτη να ανεβαίνει στο 11,4% σε σύγκριση με 9,1% μέση αύξηση στην ΕΕ. Την τιμή στα κρέατα έχει συμπαρασύρει η τιμή του χοιρινού που αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 34,3% σε σύγκριση με 21,9% η μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση στην ΕΕ.

Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών διεθνώς, του πετρελαίου και συνέπεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών προέκυψαν κυρίως μετά την κρίση στην Ουκρανία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους.

Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του κριθαριού ανέβηκε κατά 89,7%, του καλαμποκιού 59,2%, του σκληρού σιταριού 63,2% και του μαλακού σιταριού 78,3%. 

Την ώρα πάντως που ο πληθωρισμός τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Κύπρο, δείχνει τα δόντια του, η Κυβέρνηση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εγκρίνει επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης και την αύξηση του κόστους που επέφερε στη ζωή μας. 

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *