Τα παιδιά του μέλλοντος και η κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών νοσημάτων

Γράφει η Μάρθα ΜηνάΦιλόλογος

Στις μεσογειακές χώρες ,όπου συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος φαίνεται πως θεωρούμαστε τυχεροί αφού τα περισσότερα παιδιά χαίρουν καλής υγείας. Από την άλλη όμως , έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα .Κάποια απ’ ΄αυτά ίσως είναι ελαφριάς μορφής αλλά πιο σοβαρής. Σ ΄ αυτό το κομμάτι , μεγάλη βαρύτητα έχει η οικογένεια.

Η γονική φροντίδα παίζει σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά ακόμα και από την βρεφική ηλικία έχουν ανάγκη από στοργή , φροντίδα , ενδιαφέρον για την ευμάρεια του παιδιού .Επιπρόσθετα , όταν ένα παιδί νιώσει ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη ανθίζουν σαν να είναι το πιο όμορφο λουλούδι. Όταν ένα παιδί έχει να ανάγκη να παρηγορήθει τότε βρίσκεται σε απόγνωση ή αγωνία. Χρειάζεται να αφιερωθεί χρόνος και συνεργασία με τους γονείς στο να προγραμματίσουν καλύτερα τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το παιδί , το οποίο είναι ο μελλοντικός ενήλικας έχει ανάγκη να του παρέχεται σταθερή φροντίδα και δαπάνη χρόνου .Ακόμα όμως και να τα έχει όλα αυτά αν ένα παιδί δεν ζει σ ένα υγιές περιβάλλον δεν μπορεί να διασφαλίσει και να προάγει την σωματική και ψυχική του υγεία. Έτσι διαμορφώνει την δομή και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του και παίρνει τις πρώτες του βάσεις για την συνέχιση της ζωής του.

Στην σύγχρονη εποχή, οι γονείς θα πρέπει να αποδεχτούν πλήρως τις ανάγκες , τα θέλω , τις δυνατότητες , τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του. Επιπλέον , καλό θα ήταν οι γονείς να υποστηρίζουν τα παιδιά τους στις προσπάθειες τους είτε είναι μικρές είτε μεγάλες και να τους βοηθούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Εαν οι στόχοι όμως δεν είναι ρεαλιστικοί οι γονείς θα πρέπει να τους βοηθήσουν, να δουν με καθαρή σκοπιά.

Εν κατακλείδι , οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως το προσωπικό κίνητρο , το ενδιαφέρον , η σωστή πληροφόρηση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και κερδισμένοι ενήλικες .Και ας μην ξεχνούμε τα παιδιά είναι αυριανοί ενήλικες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *