“Κλειδώνει” το τελικό πλάνο διαχείρισης περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων

Eκπνέει σήμερα το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για καταρτισμό πλάνου διαχείρισης πιθανών περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο, το τελικό σχέδιο δράσης αναμένεται να “κλειδώσει” σήμερα, με την κάθε υπηρεσία να επανέρχεται με πλήρη καταρτισμό διαδικασιών.

Κατά τη σύσκεψη της Τρίτης, επί τάπητος τέθηκαν εισηγήσεις από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε σχέση με την εισαγωγή και μεταφορά περιστατικών στα νοσηλευτήρια, τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, καθώς και τη διαχείρισή τους σε επίπεδο Μονάδας Επιδημιολογικής Διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα εργαστηριακών αναλύσεων που θα γίνονται στην Κύπρο, κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να γίνοται εδώ ή να αποστέλλονται στο εξωτερικό, όπως και ο τρόπος νοσηλείας αυτών των περιστατικών.

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος Τύπου ΠΟΥ: Έρχονται διαγνωστικά τεστ για την ευλογιά των πιθήκων
Οδηγίες από ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται, επίσης, μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, εγκύους και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Πηγή: alpha

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *