Από στιγμές έντασης σημαδεύτηκε η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για την απόφαση της Κυβέρνησης (07/2021) προκειμένου να υπαχθεί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ και να λειτουργήσει στην Πάφο ως Σχολή Διοίκησης Τουρισμού.
Ενδεικτική των διαφωνιών (αλλά όχι του γενικότερου κλίματος) που εκφράστηκαν, ήταν και η υψηλών τόνων λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.
Αφορμή ήταν η παρέμβαση του Φαίδωνος, κι ενώ μιλούσε στη συνεδρία η πρόεδρος της ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στο Δ.Σ. του ΑΞΙΚ, Χριστίνα Ιακωβίδου. Είχε εκφράσει τη διαφωνία του σώματος που εκπροσωπεί με την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ και την προδιαγραφόμενη μετακόμισή του στην Πάφο, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της.
Ο Δήμαρχος, ωστόσο, διέκοψε την ομιλούσα τη στιγμή που τόνιζε την ανάγκη να είναι αυτόνομο το ΑΞΙΚ και να παραμείνει στη Λευκωσία. Ο Φαίδωνος έθεσε θέμα προσκεκλημένων και των ιδιοτήτων τους. Σχολίασε ότι οι θέσεις της κας Ιακωβίδου εκφράζουν μόνο τον ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας κι όχι γενικότερα τον Σύνδεσμο. Εκείνη τη στιγμή αντέδρασε ο Θεμιστοκλέους. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά, ο βουλευτής έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση από τον κ. Φαίδωνος και παραβίαση των κανονισμών και της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κι όταν ο τελευταίος αντέδρασε, ο Θεμιστοκλέους του είπε: «Άκου ρε Δήμαρχε…». Ο Φαίδωνος ενοχλήθηκε και σε πολύ έντονο ύφος απάντησε λέγοντας τις εξής φράσεις: «Το “ρε” να το αποσύρεις. “Ρε” να λέεις εις το χωρκόν σου. Εννά μου πεις εμένα “ρε”… Εγώ δεν είπα κανενού “ρε”. Εντάξει;».
Η κατάσταση εκτονώθηκε με τον Θεμιστοκλέους να αποσύρει την… προσφώνηση και τον Παύλο Μυλωνά να επεμβαίνει σε ρόλο πυροσβέστη.
Αντιδράσεις είχαμε, όμως, και σε άλλες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος τάσσεται κατά της υπαγωγής του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ, αν και ευρισκόμενος στο προεδρείο, εντούτοις παρενέβαινε. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις έκανε σχόλιο, όταν προσκεκλημένοι μιλούσαν αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά τους. Στη μία περίπτωση κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέα Λουκά, να επαναλάβει μία θέση με την οποία συμφωνούσε προσωπικά, ενώ λίγο αργότερα εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΥΞΕ, κάνοντας σχόλιο με ύφος («και τι σημαίνει αυτό;») κι ενώ η τελευταία κατέθετε τις θέσεις της…
Επαναβεβαιώθηκε
Στη χθεσινή συνεδρία, όπου απασχόλησαν τα προτεινόμενα νομοσχέδια που προνοούν την ενσωμάτωση του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ, επαναβεβαιώθηκε η έντονη διαφωνία επίσημων οργανώσεων και σωμάτων με την επίμαχη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2021. Η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε εμμέσως για μεθόδευση και απόφαση που έλαβε μακριά από το προσκήνιο, χωρίς να στηρίζεται σε τεχνοοικονομική μελέτη.
Η διευθύντρια του ΑΞΙΚ, Εύη Σωτηρίου, είπε πως η Κυβέρνηση αιφνιδίως έλαβε μία απόφαση χωρίς προηγουμένως να ληφθεί υπόψιν εμπεριστατωμένη μελέτη. Είπε πως όταν ζητήθηκε από το υπουργείο Παιδείας να αιτιολογήσει την επίμαχη απόφαση, αντί μελέτης έστειλε ένα σημείωμα πέντε σελίδων. Έκανε, ακόμη, λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επικεφαλής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Λευκωσίας και μέλος του Δ.Σ. του ΑΞΙΚ, Χριστιάνα Ιακωβίδου. Εξέφρασε έκπληξη, εξηγώντας ότι «δεν κληθήκαμε στη σημερινή συνεδρία και δεν μας κοινοποιήθηκαν τα έγγραφα των υπό συζήτηση νομοσχεδίων». Στη συνέχεια, παρέθεσε σειρά επιχειρημάτων θέλοντας να υποδείξει ότι η Κυβέρνηση χωρίς διαβούλευση κατέληξε στην ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση», ούτε τεχνοοικονομική μελέτη. Εξέφραζε προβληματισμό και για τη μεταστέγαση του ΑΞΙΚ σε άλλη πόλη, διαφωνώντας με την απομάκρυνσή του από την πρωτεύουσα. Υπενθύμισε ακόμη ότι το ΑΞΙΚ βρίσκεται σε γη που απαλλοτριώθηκε για συγκεκριμένο σκοπό.
Ανάμεσα στους διαφωνούντες και η ΣΕΚ, την οποία εκπροσώπησε ο Πανίκος Αργυρίδης. Εξέφρασε ανησυχία, αναφέροντας ότι όταν το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ) εντάχθηκε στο ΤΕΠΑΚ δημιουργήθηκε κενό εργασίας. «Η αγορά εργασίας έχει ανάγκη και από ένα ενδιάμεσο επίπεδο» τόνισε. Και διερωτήθηκε γιατί να μην γίνουν προσπάθειες για αναβάθμιση και ανάπτυξη του ΑΞΙΚ αντί να υπαχθεί στο ΤΕΠΑΚ.
Ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης, από πλευράς ΠΕΟ, είπε ότι δεν έγινε δημόσιος διάλογος πριν η Κυβέρνηση καταλήξει στην ένταξη του ινστιτούτου στο ΤΕΠΑΚ. Μίλησε για απόφαση που απλά τους ανακοινώθηκε και ότι λήφθηκε χωρίς καμία τεκμηρίωση. Επικαλέστηκε, μάλιστα, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization –WNTO) που αναδεικνύει τον ρόλο του ΑΞΙΚ και κάνει λόγο για στήριξή του.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑ.ΣΙ.Κ.Α.) Φάνος Λεβέντης, σχολίασε: «Φαίνεται —και με λύπη μου το λέω— έχει προδιαγραφεί η έκβαση των νομοσχεδίων».
Υπέρ της ένταξης στο ΤΕΠΑΚ το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΑΞΙΚ
Για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους κάνουν λόγο οι φοιτητές
Ήταν… ορατή, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο Πανίκος Μερκούρης ως εκπρόσωπος του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΑΞΙΚ εξέφρασε θέσεις υπέρ της ένταξης του ινστιτούτου στο ΤΕΠΑΚ. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών, Ανδρέας Σιακαλής, αναφέρθηκε σε διασφάλιση του μέλλοντος των φοιτητών με τη δρομολογημένη απόφαση, φτάνει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών, όπως τους υποσχέθηκε —όπως είπε— ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, και να μην χαθεί η ονομασία «ΑΞΙΚ». Ο κ. Λουκά εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, μιλώντας για το συντεχνιακό κομμάτι, έκανε λόγο για διαβούλευση που έγινε με υπαλλήλους του ΑΞΙΚ. Συμπλήρωσε ότι «τα μέλη στο σύνολό τους είναι ικανοποιημένα. Το προσωπικό που θα ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ θα είναι με εθελούσια πρόθεση. Δεν θα εξαναγκαστεί κανένας. Και αυτοί που ενδιαφέρονται θα πάνε».
Σε μακροσκελή ομιλία του ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Μιχάλης Τσιάρλιστος, σχολίασε για την απόφαση ένταξης του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ: «Στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας, της ακαδημαϊκής επάρκειας και της αναβάθμισης των προσφερόμενων προγραμμάτων, η οποία με βάση την επιστημονικότητα και τις διεθνείς τάσεις στους υπό αναφορά τομείς, συντονισμένα πλέον θα καλύπτει τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας».
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αναφέρθηκε σε ειλημμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση στο ΤΕΠΑΚ τεμαχίου, στο οποίο θα ανεγερθεί η Νέα Τουριστική Σχολή μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κατά την έκφρασή του, ο Δήμος Πάφου θα παραδώσει «ένα κτήριο και μία περιουσία πέραν των 15-16 εκατ. ευρώ προς το ΤΕΠΑΚ και μάλιστα αυτές οι εγκαταστάσεις είναι εκεί όπου θα χτιζόταν το νέο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου». Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν ακολουθήθηκαν καθόλου οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται: «Εγείρεται ζήτημα για το αν ο Δήμος Πάφου με τα 16 εκατομμύρια που προορίζονταν για Δημοτικό Μέγαρο, το οποίο Δημοτικό Μέγαρο μετατρέπεται σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην Πάφο, αν είναι σωστό, και επίσης κατά πόσο ο Δήμος Πάφου του χρόνου θα έρθει στην Κυβέρνηση και να ζητήσει άλλα 16 εκατ. για την ανέγερση Δημοτικού Μεγάρου», πρόσθεσε.
Πηγή: philenews.com – Φάνης Μακρίδης