“Καλά στην υγεία του ο Κύπριος στο υπό κατάληψη πετρελαιοφόρο,” λέει το ΥΠΕΞ

Kαλά στην υγεία του είναι ο Κύπριος υπήκοος που βρίσκεται σε ένα από τα δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία τα οποία καταλήφθηκαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την οικογένειά του.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, «συνεχίζονται οι προσπάθειες και τα διαβήματα με στόχο να λήξει η ομηρία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη από τα διαβήματα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα «διαβήματα γίνονται προς κάθε κατεύθυνση και από τον πρέσβη μας (στο Ιράν) και από το ΥΠΕΞ εδώ στο κέντρο προς την πρεσβεία του Ιράν αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορούμε να πούμε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση του Κύπριου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του».

Ανέφερε ότι ο ίδιος χθες βράδυ επικοινώνησε με την οικογένεια του Κύπριου οι οποίοι είναι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί του. Ο κ. Δημητρίου τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του υπουργείου και οι ίδιοι ενημερώνουν το υπουργείο για την υγεία του.

Διαβάστε επίσης:

Αναφορές ότι το Ιράν απειλεί με κατάσχεση άλλα 17 ελληνικά δεξαμενόπλοια

Θρίλερ διαρκείας: Καμία ένδειξη για το πού βρίσκεται ο Κύπριος καπετάνιος (VID)
Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται για τους ναυτικούς, η Τεχεράνη απειλεί με πολύ περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης καθοδήγησαν τα πλοία στα ιρανικά ύδατα κοντά στην ακτογραμμή, όπου έχουν αγκυροβολήσει, είπε ένας Ιρανός έμπορος πετρελαίου που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα. Είπε, ακόμη ότι το Ιράν μετέφερε τα πληρώματα σε έναν ξενώνα στην ακτή, όπου κρατούνται σε μια μορφή κατ′ οίκον περιορισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *