Δεν…”γυρίζουν” το κλείδι για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο οι Κύπριοι. Περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους

Για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, οι τιμές των καυσίμων αρχίζουν και επηρεάζουν τις μετακινήσεις των Κυπρίων με το αυτοκίνητο και ο Απρίλιος σηματοδοτεί αλλαγή στη συμπεριφορά καθώς η μέση τιμή παγκύπρια της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων φθάνει τα €1,580 το λίτρο, της βενζίνης 98 οκτανίων τα €1,661 και του πετρελαίου κίνησης στα €1,792.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πληθωριστική έκρηξη, βάζει φωτιά στις τιμές, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για καύσιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετά ευρώ παραπάνω να κοστίζει κάθε μήνα στον οδηγό ενός αυτοκινήτου το γέμισμα καυσίμων και οι καθημερινές μετακινήσεις να γίνονται ολοένα και πιο ακριβές.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή τα στοιχεία για τις πωλήσεις από πρατήρια πετρελαιοειδών με την κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης να είναι 23.753 τόνοι τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με  23.737 τόνους τον Απρίλιο καταγράφοντας άνοδο 0,1%. Αν όμως η σύγκριση γίνει με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, τότε η διαφορά στην μείωση κατανάλωσης αμόλυβδης βενζίνης είναι εμφανής. Από 24.969 τόνους κατανάλωση τον Μάρτιο υποχώρησε στις 23.753 τόνους τον Απρίλιο σημειώνοντας υποχώρηση 5,11%. Σημαντική διαφορά υπάρχει στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης.

Οι πωλήσεις από τα πρατήρια πετρελαιοειδών ήταν 20.297 τόνοι τον Απρίλιο σε σχέση με 23.206 τόνους τον Απρίλιο του 2021 καταγράφοντας μείωση 12,5%. Η σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, δείχνει ακόμη πιο έντονα, ότι οι τιμές και η ακρίβεια αρχίζουν και λαμβάνονται υπόψη από τους καταναλωτές.

Η κατανάλωση ήταν 21.806 τόνοι σημειώνοντας υποχώρηση 6,92%. Αλλά ακόμη και να μην υπήρχαν οι αριθμοί για τις πωλήσεις καυσίμων, η ακρίβεια που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και υπηρεσίες γίνεται πλέον ιδιαίτερα αισθητή στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών και συνταξιούχων όταν καλούνται να πληρώσουν για ο,τιδήποτε. Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει αρκετό καιρό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφθασε σε ιστορικά ψηλά επίπεδα δεκαετιών και κάθε μήνα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Την ίδια ώρα, το κοκτέιλ της ακρίβειας από την ενέργεια και τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα πλήττει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεβάζοντας και τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωσε μέτρα κυρίως για ανακούφιση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται και η παράταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι την 31η Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν εφαρμόσθηκε η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, οι τιμές όχι μόνο δεν μειώθηκαν ή να συγκρατηθούν αλλά αυξήθηκαν στον απόηχο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στον φόρο κατανάλωσης να μην αισθητές στον καταναλωτή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *