€3,8 εκατομμύρια στους γιατρούς του δημοσίου

Μεταξύ τους εκκρεμότητα δύο ετών, έκλεισαν Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου και από τώρα και στο εξής, οι ειδικοί γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα λαμβάνουν, πέραν από το «οριζόντιο» κίνητρο των €1.850 το μήνα και το «κάθετο», όπως το  ονομάζουν, οικονομικό κίνητρο το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα της κάθε κλινικής/τμήματος. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ΟΚΥπΥ και Συντεχνίες κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας για το έτος 2021 οι περίπου 600 ειδικοί γιατροί του Οργανισμού θα μοιραστούν περίπου €3,8 εκατομμύρια μέσω των κλινικών/τμημάτων που υπηρετούν για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας την περασμένη χρονιά. Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο κονδύλι θα κατανεμηθεί στις κλινικές των δημόσιων νοσηλευτηρίων για τις υπηρεσίες που η κάθε μια από αυτές προσέφερε στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και στη συνέχεια το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κλινική θα διαμοιραστεί στους γιατρούς της. 

Η καταβολή των €3,8 εκατομμυρίων για το 2021 θα είναι βεβαίως αναδρομική, ενώ Συντεχνίες και Οργανισμός συνεχίζουν τη μεταξύ τους διαβούλευση, πρώτον για να μελετήσουν τα κενά που εντοπίστηκαν στη συμφωνία που είχαν συνάψει τον Ιούνιο του 2020 και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις και δεύτερο για να καθοριστεί η φόρμουλα και τα ποσά που θα λάβουν οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ ως «κάθετο» οικονομικό κίνητρο για το έτος 2022. 

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ γιατρών και ΟΚΥπΥ επιτεύχθηκε, μάλλον μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων της Παγκύπριας Συντεχνίας κυβερνητικών Ιατρών, κλείνοντας έτσι μια σημαντική εκκρεμότητα μεταξύ των πλευρών οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε φαίνεται να έχουν συμφωνήσει επίσης τόσο την πρακτική εφαρμογή όσο και την οικονομική πτυχή της απογευματινής λειτουργίας των δομών του Οργανισμού με εθελοντική υπερωριακή απασχόληση.

Το κονδύλι των €3,8 εκατομμυρίων, απέχει φυσικά κατά πολύ από τις αρχικές προβλέψεις του ΟΚΥπΥ, ο οποίος απώλεσε έσοδα τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, η οποία υποχρέωσε σε κλείσιμο των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κυρίως των χειρουργείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, οι γιατροί κατανόησαν πλήρως την κατάσταση και η συμφωνία επιτεύχθηκε βάσει συγκεκριμένων ποσοστών.  

Σε ό,τι αφορά την απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι διαδικασίες έχουν σκοντάψει αυτή τη φορά στην απόρριψη της οικονομικής πρότασης προς τις συντεχνίες των νοσηλευτών. Ο διάλογος βεβαίως εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *