Σπάνε το φράγμα των €2 οι τιμές των καυσίμων. Aγανακτισμένοι οι πολίτες

Οι φόβοι των τελευταίων μηνών ότι η τιμή των καυσίμων κίνησης θα ξεπεράσει τα €2 το λίτρο είναι πλέον πραγματικότητα. Από σήμερα έρχονται νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα, με την τιμή να εκτοξεύεται κοντά στα €2 στα ακριβότερα πρατήρια. Συγκεκριμένα, η τιμή στη βενζίνη 95 ανεβαίνει 9 σεντ το λίτρο, ενώ η τιμή της βενζίνης 98, κατά 8 σεντ το λίτρο. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξάνεται 6 σεντ το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης 15 σεντ και του αγροτικού πετρελαίου 10 σεντ το λίτρο. 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων θα διαμορφωθεί στα €1,81 το λίτρο, της βενζίνης 98 €1,86, του πετρελαίου κίνησης €1,87 και του πετρελαίου θέρμανσης €1,43 το λίτρο. Συνέπεια των νέων τιμών και του γεγονότος ότι οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν οδηγήσει σε αισθητά μεγάλες διαφορές μεταξύ των πρατηρίων, στα ακριβότερα από αυτά θα δούμε την τιμή των καυσίμων να πλησιάζει τα €2 το λίτρο. Χθες η τιμή της βενζίνης 95 κυμαινόταν από €1,656 έως €1,839 το λίτρο, η τιμή της βενζίνης 98 από €1,706 έως €1,909, η τιμή του πετρελαίου κίνησης από €1,747 έως €1,929 και του πετρελαίου θέρμανσης από €1,219 έως €1,490 το λίτρο.

Η ξεκάθαρη κερδοσκοπία στην αγορά, που δεν μπορεί όπως λέει να τεκμηριώσει η Κυβέρνηση, έρχεται σε μια περίοδο όπου η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι στα 117 δολάρια το βαρέλι, με τις τιμές στα τελικά προϊόντα να είναι κατά πολύ ακριβότερες στην Κύπρο από όταν η τιμή στο πετρέλαιο διεθνώς ήταν στα 139 δολάρια το βαρέλι. Η διαμόρφωση της τιμής στα καύσιμα μετά και την κρίση στην Ουκρανία είναι συνεχώς ανοδική, αν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς διατίθετο και στα 64 δολάρια το βαρέλι. 

Μπροστά στις συνεχείς αυξήσεις η μόνη κίνηση που έκανε η Κυβέρνηση για τιμές των καυσίμων είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης κατά 8,4 σεντ το λίτρο και κατά  5,2 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πλέον, μεγαλύτερη ανάσα στους οδηγούς θα δώσει μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, κάτι που δεν συζητά προς το παρόν η Κυβέρνηση. 

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *