“Ψάχνει” λύσεις για το χαλούμι ο Κάδής. Ζητά την βοήθεια των τυροκόμων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους τυροκόμους για να παρουσιαστούν στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, με πνεύμα συνεργασίας έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα με τα αποθέματα χαλουμιού, έστειλε ο σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε πως κατά τη σημερινή σύσκεψη εάν υπάρξει πνεύμα συνεργασίας από τους τυροκόμους τότε η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να βοηθήσει την κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισε πως εάν δεν υπάρχει κλίμα συνεργασίας τότε η Κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα εφαρμόζοντας τη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας με την οποία επαναβεβαιώνεται ότι την ονομασία χαλούμι μπορούν να λάβουν μόνο προϊόντα που πληρούν τις προδιαγραφές του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2021 και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο. Σήμερα, σύμφωνα με τον Κώστα καδή, η Νομική Υπηρεσία θα παρουσιάσει στους εμπλεκόμενους φορείς το σκεπτικό της γνωμάτευσης και ταυτόχρονα, θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων χαλουμιού που βρίσκονται στην αγορά και τα οποία όμως δεν πληρούν τις προδιαγραφές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ο Υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε πως το χαλούμι είναι μόνο ένα, και είναι αυτό το οποίο προδιαγράφεται μέσα από τον κανονισμό της ΕΕ και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα. Πρόσθεσε επίσης πως κάποια από τα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να είναι συμβατά με το πρότυπο απλά να μην έχουν από την διαδικασία ελέγχου για να λάβουν την σφραγίδα ΠΟΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα, χαλούμι ΠΟΠ παράγουν μόλις το 8% των τυροκομείων, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα μεγάλα τυροκομεία που πραγματοποιούν εξαγωγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *