«Ο ΠΟΥ αναμένει περισσότερα κρούσματα»…Σε ετοιμότητα το Υπ. Υγείας

Από τις 13 Μαΐου 2022, κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από 30 κράτη μέλη. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί 1536 ύποπτα περιστατικά από 8 χώρες της αφρικανικής περιοχής, από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα και έχουν αναφερθεί 72 θάνατοι.

Ενώ οι επιδημιολογικές έρευνες συνεχίζονται, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί μέσω ιατρείων σεξουαλικής υγείας ή άλλων υπηρεσιών υγείας σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με ιστορικό ταξιδιού σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και όχι σε ενδημικές χώρες όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ο ιός.

Η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων περιστατικών (1056, 87%) προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν επίσης αναφερθεί από την περιοχή της Αμερικής (141), την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (14) και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (6).

Πίνακας 1.

Κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ μεταξύ 13 Μαΐου και 8 Ιουνίου 2022.

ΧώραΕπιβεβαιωμένα περιστατικά
Ηνωμένο Βασίλειο336
Ισπανία198
Πορτογαλία191
Γερμανία113
Καναδάς101
Γαλλία66
Ολλανδία54
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής37
Βέλγιο24
Ιταλία22
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα13
Ελβετία12
Ιρλανδία7
Τσεχία6
Σλοβενία6
Αυστραλία6
Σουηδία5
Δανία3
Φινλανδία3
Αργεντινή2
Ισραήλ2
Λετονία2
Νορβηγία2
Μεξικό1
Μαρόκο1
Αυστρία1
Γεωργία1
Ουγγαρία1
Μάλτα1
Σύνολο1217

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, καθώς η επιτήρηση επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές και τις χώρες.

Εκτίμηση Κινδύνου:

Επί του παρόντος, η πιθανότητα εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους στην ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται υψηλή.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα στις τρέχουσες επιδημίες έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα νόσου, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, ανοσοκατασταλμένα άτομα). Ωστόσο, η πιθανότητα εμφάνισης περιπτώσεων με σοβαρή νοσηρότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη με ακρίβεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *