Μαυρογιάννης: Πρόταση για μεταφορά αερίου στην Τουρκία πριν τη λύση

Πρόταση για διοχέτευση φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, πριν από την λύση του κυπριακού, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την εκτίμηση πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαφοροποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο και να δημιουργηθούν συνθήκες οργανικής ειρήνης στην περιοχή. Εξήγησε παράλληλα ότι το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της Τουρκίας, έτσι όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Σημείωσε ότι, κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει μόνον, εάν οι συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου συνεισέφεραν θετικά ή αρνητικά, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή επηρέαζαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια εισήγηση αφού όλες οι προηγούμενες αναφορές προς αυτή την κατεύθυνση, αφορούσαν αυτή την προοπτική υπό την προϋπόθεση της λύσης του κυπριακού.

Η πρόταση Μαυρογιάννη προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΚΟ το οποίο κάλεσε το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί κατά πόσο συμφωνεί με τον υποψήφιο του για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία πριν από τη λύση του κυπριακού.

Πυρά από ΔΗΚΟ

«Αντίθετα, οι θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως αυτές καταγράφονται σε επιστολή ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2020 του τότε γγ του κόμματος, Άντρου Κυπριανού και με την οποία κοινοποιούσε στο ΔΗΚΟ την πρόταση του ΑΚΕΛ, «μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *