“Βλέπει” έκτο κύμα κορωνοιού ο Δρ Καραγιάννης…Στο 6,7% το ποσοστό θετικότητας

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούουν οι ειδικοί σε σχέση με τον κορωνοιό, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αύξηση, με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει 6,7%.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης επεσήμανε ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ4 και ΒΑ5, έχουν φέρει τα πάνω κάτω, φέρνοντας την Κύπρο μπροστά σε ένα έκτο κύμα κρουσμάτων.

«Εκεί που περιμέναμε ότι το καλοκαίρι ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιοριστεί, ήρθε η υποπαραλλαγή ΒΑ5, η οποία αυτή την στιγμή αντιπροσωπεύει το 19% των κρουσμάτων. Είναι πολύ πιο μεταδοτική από την ΒΑ2 που είχε επικρατήσει στην Κύπρο κατά 100% και τώρα φαίνεται να υποχωρεί για να δώσει την θέση της σε αυτή τη νέα. Η ΒΑ5 προκαλεί πιο έντονα συμπτώματα. Διαφέρει περισσότερο της ανοσίας και σε ότι αφορά τα εμβόλια και φαίνεται ότι προχωρεί και στο κάτω αναπνευστικό σύστημα»

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, αυτό που μένει τώρα να διαπιστωθεί είναι το κατά πόσο αυτή η νέα υποπαραλλαγή θα συνοδευτεί και από αύξηση των νοσηλειών.

Αύξηση κρουσμάτων και στα παιδιά

Την ίδια ώρα, ο Παιδίατρος Παναγιώτης Γιάγκου, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε ότι αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι.

«Παρατηρείται τεράστια αύξηση σε παιδιά και γονείς, που οφείλεται στις δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον που είναι πιο μεταδοτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση»

Ο ίδιος συνέχισε κάνοντας έκκληση προς τους γονείς να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν ακόμη και σε κρυολόγημα.

«Εάν έχουμε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, πυρετό ή αδιαθεσία να κάνουμε ένα τεστ και για την προστασία της οικογένειας μας και για του περίγυρου μας. Πρέπει να έχουμε υψηλό βαθμό υποψίας»

Ο κ. Γιάγκου ανέφερε επίσης ότι χαρακτηριστικό των κρουσμάτων αυτή της περιόδου είναι το ότι κανείς δεν ξέρει από που κόλλησε.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο κορωνοιός δεν έχει φύγει, επειδή δεν κυριαρχεί πλέον στις ειδήσεις»

Πηγή: alpha Κυπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *