Δεν παραιτείται ο Τζόνσον: Έφτασαν τις 44 οι παραιτήσεις από κυβερνητικά πόστα

Tην παραίτησή του από την κυβέρνηση Τζόνσον υπέβαλε αργά την Τετάρτη ο Υπουργός Ουαλίας Σάιμον Χαρτ.

Πρόκειται για τον τρίτο υπουργό μετά τους Σατζίντ Τζάβιντ και Ρίσι Σούνακ που παραιτείται, ενώ από τη θέση του έχει αποπεμφθεί από τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ.

Μαζί με την παραίτηση του προβεβλημένου Υφυπουργού Υγείας Εντ Άργκαρ επίσης αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ο Μπόρις Τζόνσον έχει λάβει από το βράδυ της Τρίτης 44 παραιτήσεις από κυβερνητικά πόστα, μεταξύ των οποίων από τους τρεις υπουργούς και 16 υφυπουργούς.

Παρά τις παραιτήσεις ο κ. Τζόνσον ξεκαθάρισε μιλώντας σε υπουργούς του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Επικαλέστηκε για την απόφαση αυτή την ευρύτατη πλειοψηφία που κέρδισε στις εκλογές του 2019. Η επανάληψη αυτού του επιχειρήματος από τον Βρετανό Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Τετάρτης έχει οδηγήσει πολιτικούς σχολιαστές στην επισήμανση ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι ηγέτης μίας προεδρικής και όχι μίας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εξουσία του ηγέτη εδράζεται στην εμπιστοσύνη των βουλευτών και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Θορυβημένοι είναι επίσης αρκετοί πολιτικοί αναλυτές από την πιθανότητα ο Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Τυπικά την άδεια για κάτι τέτοιο θα πρέπει να δώσει η βασίλισσα, η οποία όμως θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ίσως θα υποχρεωνόταν να αρνηθεί, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς η διάλυση του κοινοβουλίου δε δικαιολογιέται από τη στιγμή που μπορεί να συγκροτηθεί βιώσιμη πλειοψηφία, υπό έναν άλλο ηγέτη των Συντηρητικών.

Όπως σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Λιούις Γκούνταλ, οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον αρέσκεται στο να δοκιμάζει τα πολιτικά και συνταγματικά όρια της βρετανικής δημοκρατίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γενική Εισαγγελέας (κυβερνητική θέση) Σουέλα Μπρέιβερμαν, ένθερμη υποστηρίκτρια του κ. Τζόνσον, δήλωσε πως η θέση του στην πρωθυπουργία είναι μη βιώσιμη. Είπε όμως ότι η ίδια δεν παραιτείται από την κυβέρνηση, καθώς και ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος όταν προκληθεί κούρσα διαδοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *