Έντονος ο Γεωργίου για Δράκου: «Πείτε μας ποιους και πόσους άλλους παρακολουθείτε κυρία Δράκου; »

Έντονος εμφανίστηκε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου σε σχέση με τα οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προκαλούν ερωτηατικά, σε σχέση με την πρόθεση της υπουργού Δικαιοσύνης να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις στις Φυλακές, χωρίς μάλιστα διάταγμα όπως προνοεί η νομοθεσία, αντί να ανάβει το πράσινο φως για καθολική απενεργοποίηση των κινητών, ώστε να δοθεί ουσιαστικό τέλος στο όλο ζήτημα, παραδεχόμενη παράλληλα πως η Κύπρος κατέχει τέτοιο σύστημα, η εταιρεία καίει την Στέφη Δράκου, αφού διαψεύδει τα περί περιορισμένης παρακολούθησης και δείχνοντας πως το σύστημα θα κατέγραφε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ακόμα και άλλων πολιτών, εκτός από τους κρατούμενους που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν κινητά.   

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής αναφέρει:

«Πείτε μας ποιους και πόσους άλλους παρακολουθείτε κυρία Δράκου; Υπουργική παραδοχή παρανομίας: Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αγοράσει λογισμικά/συστήματα παρακολούθησης.

Έχετε αγοράσει και το PEGASUS; Απαιτούμε τις αναγκαίες διευκρινήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης…

Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης; Από πού, πότε και για ποιον λόγο τα προμηθεύτηκε; Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια λογισμικά; Αναμένουμε τις απαντήσεις της Υπουργού μέχρι να επανέλθουμε.

Το PEGASUS μαζί με όλα τα λογισμικά παρακολούθησης δολοφονούν τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και του συνδικαλίζεσθαι…

Στις 21 Ιουνίου η ειδική Επιτροπή PEGASUS του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία εκπροσωπώ, ως Αντιπρόεδρος,την Ομάδα της Αριστεράς αλλά και την Κύπρο, διεξήγαγε ακρόαση με καλεσμένο τον Chaim Gelfand, General Counsel/Chief Compliance Officer της εταιρείας NSO.

Η πρόσκληση της εταιρείας NSO κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω και των τεράστιων αποκαλύψεων σχετικά με τη δράση της όσον αφορά στη δημιουργία/ανάπτυξη και πώληση λογισμικών κατασκοπείας.

Κατά την Ακρόαση, ρώτησα ευθέως τον κύριο Gelfand αν η εταιρεία του έχει πουλήσει αυτό το λογισμικό στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου.

Ή μήπως πουλήθηκε μέσω της Κύπρου, μιας ευρωπαϊκής χώρας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ξεπεραστεί η ανάγκη να πάρει άδεια η εταιρεία του από την ισραηλινή κυβέρνηση, κάτι που είναι εμπόδιο. Τον ρώτησα, επίσης, αν γνώριζε εάν το νομικό καθεστώς της Κύπρου του επέτρεπε τέτοιες δραστηριότητες…

Ο κύριος Gelfand αρνήθηκε να απαντήσει ποιος χρησιμοποιεί το σύστημα της PEGASUS στην Κύπρο. Σχετικά με το αν πουλήθηκε κάτι μέσω Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι δεν πούλησαν και δεν θα πουλήσουν ποτέ το Pegasus μέσω Κύπρου. Τονίζοντας ότι τέτοια πρακτική δεν θα ήταν ούτε νόμιμη από την άποψη του ισραηλινού ελέγχου των εξαγωγών αφού οποιαδήποτε εξαγωγή, ακόμη και άλλη τεχνολογία, θα απαιτούσε άδειες.

Δεν είμαι βέβαιος αν το PEGASUS καθ’ αυτό πουλήθηκε στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να το απαντήσει η κυβέρνηση.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αγοράσει άλλα λογισμικά/συστήματα παρακολούθησης. Αυτό, τουλάχιστο, παραδέχτηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία με επιστολή της που είχε αποστείλει στη Διεύθυνση των Φυλακών έδινε οδηγίες όπως αξιοποιηθούν οι δυνατότητες «συστήματος» για παρακολουθήσεις. Σημειώνω ότι χωρίς σχετικό διάταγμα, η παρακολούθηση, η συλλογή, η διατήρηση και η επεξεργασία προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων απαγορεύεται ρητά.

Πρόκειται για παραδοχή παρανομίας. Η οποία, είμαι σίγουρος, έχει καταγραφεί και εκτός Κύπρου. Και για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει η κυπριακή κυβέρνηση.

Απαιτούμε τις αναγκαίες διευκρινήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης… Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης;

Από πού, πότε και για ποιον λόγο τα προμηθεύτηκε; Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια λογισμικά; Αναμένουμε τις απαντήσεις της Υπουργού μέχρι να επανέλθουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.