Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά…Ρεκόρ ακρίβειας στην χώρα μας

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την ακρίβεια που καίει τις τσέπες όλων μας, το υπουργείο Εμπορίου (ΥΕΕΒ) επιχείρησε χθες με ανακοίνωσή του να απαντήσει στο χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», που κάνει αναφορά σε αυξήσεις τιμών σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά στην Κύπρο. Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία είναι επίσημα και διαθέσιμα σε όλους στην ΕΕ και με βάση αυτά, στην Κύπρο τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, είναι γεγονός ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία προέκυψαν από την πανδημία Covid-19, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις τιμών πρώτων υλών και βασικών καταναλωτικών αγαθών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αυξήσεις αυτές, σημειώνει, είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις που αντικατοπτρίζονται και σε επίπεδο τιμών παραγωγού, αλλά και στον Δείκτη Τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα.

Πιο κάτω αναφέρουμε τα σημεία που καταγράφονται στο χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», τη θέση του Υπουργείου και την απάντηση μας:

ΥΕΕΒ: Σημειώνουμε ότι στοιχεία που παρατίθενται σε δημοσιεύματα τα οποία αφορούν σε στατιστικές της ΕΕ αναφορικά με αυξήσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου του 2021 στην Κύπρο π.χ. 71% στο κριθάρι, 21,9% στα έλαια και λίπη, 19,1% στο χοιρινό κρέας και 3,2% στο κοτόπουλο, αφορούν στις τιμές παραγωγού και όχι τις τιμές καταναλωτή.

Απάντηση: Θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού στην Κύπρο είναι κατά πολύ ακριβότερες από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, με εξαίρεση την τιμή του κοτόπουλου. (Στην ΕΕ: κριθάρι 68,7%, χοιρινό 15,3%, κοτόπουλο 26,5%). Συγκρίνοντας τις τιμές των ζωοτροφών τον τελευταίο μήνα διαπιστώνει κανείς ότι ενώ στην Κύπρο παρατηρούνται αυξήσεις στην υπόλοιπη ΕΕ υπάρχουν μειώσεις. (Το κριθάρι είναι +5,5% στην Κύπρο, όμως -4,8% στην ΕΕ. Ο αραβόσιτος +2,8% στην Κύπρος και -0,5% στην ΕΕ).

ΥΕΕΒ: Η αύξηση στις λιανικές τιμές τροφίμων αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΕ σχετικά με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία των τροφίμων, όπου, όπως επιβεβαιώνεται και από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΚΔ, τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου 2021, καταγράφεται στη χώρα μας αύξηση 9% έναντι 9,6% που είναι η αντίστοιχη μεταβολή του Δείκτη στην ΕΕ.

Απάντηση: Τα ίδια στοιχεία επικαλέστηκε ο «Φ».

ΥΕΕΒ: Σε σχέση με τον Μάιο 2022, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία τροφίμων στην Κύπρο συγκρατήθηκε τον Ιούνιο στο 1,2%, με μείωση 2,6% στα τρόφιμα, αύξηση 2% στο ψωμί και δημητριακά, αύξηση 0,2% στα κρέατα, αύξηση 2,3% στα ψάρια και θαλασσινά, αύξηση 0,9% στο γάλα και τα αυγά, αύξηση 6,7% στα έλαια και λίπη, μείωση 10,2% στα φρούτα και μείωση 17,2% στα λαχανικά.

Απάντηση: Ακόμα και με τις πολύ μεγάλες μειώσεις που καταγράφηκαν στην Κύπρο στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών και τη μικρότερη μείωση στα τρόφιμα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κύπρο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση τιμή στην ΕΕ που είναι στο 0,9% σε σύγκριση με 1,2% στην Κύπρο. Και αυτό γιατί στις υπόλοιπες 7 από τις 10 κατηγορίες παρατηρούνται αυξήσεις στην Κύπρο.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *